ΑΠΕ: Μειωμένες Εγγυημένες Τιμές και Προώθηση του «Ήλιος» Απαιτεί το Νέο Μνημόνιο

ΑΠΕ: Μειωμένες Εγγυημένες Τιμές και Προώθηση του «Ήλιος» Απαιτεί το Νέο Μνημόνιο
energia.g
Δευ, 13 Φεβρουαρίου 2012 - 10:24
Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα υποχρεούται, βάσει του νέου Μνημονίου, που ψηφίστηκε εχθές, να προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος feed-in tariffs των ΑΠΕ, αλλά και σε υιοθέτηση νομοθεσίας για την υλοποίηση του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «Ήλιος». Ειδικότερα, το κείμενο προϊδεάζει για μείωση στις εγγυημένες τιμές, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για μεταρρύθμιση ώστε «να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά» και για προσπάθεια εξεύρεσης «τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης»

Στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η Ελλάδα υποχρεούται, βάσει του νέου Μνημονίου, που ψηφίστηκε εχθές, να προχωρήσει σε αλλαγή του συστήματος feed-in tariffs των ΑΠΕ, αλλά και σε υιοθέτηση νομοθεσίας για την υλοποίηση του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας «Ήλιος». Ειδικότερα, το κείμενο προϊδεάζει για μείωση στις εγγυημένες τιμές, καθώς υπάρχει πρόβλεψη για μεταρρύθμιση ώστε «να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά» και για προσπάθεια εξεύρεσης «τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης».

Επίσης, το δεύτερο τρίμηνο του 2012, προβλέπεται η διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και, στη συνέχεια, η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας.

Γενικότερα, εντός του επομένου εξαμήνου, η κυβέρνηση υποχρεούται να υιοθετήσει μία σειρά αλλαγών σε θεσμικό και εκτελεστικό επίπεδο στον τομέα των ΑΠΕ. Όσον αφορά τα feed-in tariffs, το πρώτο τρίμηνο του έτους, η κυβέρνηση υποχρεούται να καταρτίσει σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, ανάμεσα στα οποία και το μοντέλο εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν θα δικαιούνται μία εγγυημένη ταρίφα για είδος τεχνολογίας, όπως ισχύει σήμερα, αλλά βάσει της Οριακής Τιμής Συστήματος επαυξημένης με κάποιο premium, που θα κινείται ανάμεσα ένα ελάχιστο και ένα μέγιστο όριο για κάθε μία από τις τεχνολογίες των ΑΠΕ. Ουσιαστικά, αυτό αναμένεται, βάσει εκτιμήσεων αναλυτών, να οδηγήσει σε μείωση των εγγυημένων τιμών ιδίως για τα φωτοβολταϊκά.

Από την άλλη, σχετικά με το πρόγραμμα «Ήλιος», πρόκειται να ψηφιστεί η νομοθεσία το πρώτο τρίμηνο του 2012, ενώ το επόμενο τρίμηνο προβλέπεται η διευκόλυνση της διαδικασίας αδειοδότησης και η ανάπτυξη συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας. Μένει να αποδειχθεί πώς θα υλοποιηθεί το εν λόγω πρόγραμμα, που, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως το energia.gr, περιέχει μεγάλα κενά στη σύλληψή του, ενώ εμπόδια και αντιρρήσεις ήδη υπάρχουν και από πλευράς της γερμανικής κυβέρνησης.

Αναλυτικά, το νέο Μνημόνιο προβλέπει για τις ΑΠΕ και το πρόγραμμα «Ήλιος»:

«Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει τη μεταφορά και εφαρμογή της Οδηγίας για τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας (2009/28/ΕΚ) και υποβάλλει την έκθεση προόδου που απαιτεί η Οδηγία. [1ο τρίμηνο 2012]

Η Κυβέρνηση καταρτίζει σχέδιο μεταρρύθμισης των υποστηρικτικών προγραμμάτων ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, έτσι ώστε να καταστούν πιο συμβατά προς τις εξελίξεις της αγοράς και να μειωθούν οι πιέσεις στα δημόσια οικονομικά. Το σχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει:

- χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων και συζητήσεων των αρμόδιων για τη μεταρρύθμιση του υποστηρικτικού προγράμματος

- επιλογές μεταρρύθμισης του υποστηρικτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του μοντέλου εγγυημένης διαφορικής τιμής και προσδιορισμός σε κάθε επιλογή της μεθόδου υπολογισμού των τιμολογίων και του τρόπου αποφυγής πιθανής υπερβολικής αποζημίωσης.

- τρέχουσες και αναμενόμενες τάσεις στο κόστος για όλες τις σχετικές τεχνολογίες.

- εξέταση της επιλογής αυτόματης μείωσης τιμολογίου.

- μέτρα για την ανάπτυξη πηγών αιολικής και ηλιακής ενέργειας. [1ο τρίμηνο 2012]

Η Κυβέρνηση επιδιώκει την υλοποίηση του προγράμματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας "Ήλιος", μέσω νομοθεσίας [1ο τρίμηνο 2012], διευκόλυνσης της διαδικασίας αδειοδότησης [2ο τρίμηνο 2012] και ανάπτυξης συνεργασίας με άλλες χώρες της ΕΕ για την εξαγωγή ηλιακής ενέργειας».