Πρόταση για την μείωση του δημόσιου χρέους μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου παρουσίασε τη Δευτέρα η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία Προστασία και Αξιοποίηση).

Πρόταση για την μείωση του δημόσιου χρέους μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου παρουσίασε τη Δευτέρα η Πρωτοβουλία ΚΑΠΠΑ (Κρατική Ακίνητη Περιουσία Προστασία και Αξιοποίηση). 

Οι επικεφαλής της Πρωτοβουλίας κ.κ Στ. Μάνος, Γ.Στουρναράς και Γ.Παναγιωτίδης ανέλυσαν σε συνέντευξη Τύπου μια εναλλακτική πρόταση για την μείωση του δημοσίου χρέους και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, η οποία συνιστάται στην πώληση κρατικής περιουσίας (κινητής και ακίνητης) σε ευρωπαϊκό φορέα με δικαίωμα επαναγοράς.

Η πρόταση προβλέπει την σύσταση ειδικής εταιρείας του Δημοσίου στην οποία θα προσφερθεί ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων και κινητών περιουσιακών στοιχείων, η οποία στην συνέχεια θα πωληθεί σε ευρωπαϊκό φορέα (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή το EFSF), ώστε να εκταμιευθούν άμεσα 75 δις ευρώ για την αποπληρωμή δημοσίου χρέους.

Με βάση το σχέδιο της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, το Ελληνικό Δημόσιο έχει το δικαίωμα εντός 10 ετών να επαναγοράσει το περιουσιαστικό στοιχείο που θα εισφέρει στην εταιρεία χαρτοφυλακίου, αφού η καταβολή στον αγοραστή το επιτόκιο που θα συμφωνηθεί στην σύμβαση πωλήσεως. Το σχέδιο θέτει ως βασική παραδοχή ότι η συνολική αξία του χαρτοφυλακίου της εταιρείας ειδικού σκοπού θα διαμορφώνεται στα 180 – 200 δις ευρώ, ώστε τελικά να αξιοποιηθούν κρατικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 150 δις ευρώ.

Απαντώντας σε ερωτήσεις ο επικεφαλής της Δράσης κ. Στ. Μάνος υποστήριξε ότι το σχέδιο της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ έχει παρουσιασθεί στην Κυβέρνηση, στην αντιπολίτευση και στην τρόικα. «Η Κυβέρνηση προτίμησε να υποστούμε κούρεμα 50% στα ομόλογα και επέλεξε την χρεοκοπία, παρά να συζητήσει για την πώληση της τεράστιας κρατικής περιουσίας», δήλωσε ο κ. Μάνος. Ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Γ.Στουρνάρς δήλωσε πως το σχέδιο της Πρωτοβουλίας έχει αποτιμηθεί και από στελέχη της γερμανικής εταιρείας συμβούλων Roland Berger, που συνέταξαν το σχέδιο «Εύρηκα», προκειμένου να βρεθούν κοινά στοιχεία στις δύο πρωτοβουλίες.