Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής με μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικών, της οποίας τα σχέδια κάνουν λόγο για 400MW συνολικής ισχύος μέσα στα επόμενα χρόνια. Πάντως, λίγα κράτη της περιοχής δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά τις ΑΠΕ, αν κρίνουμε από την εγκατεστημένη ισχύ, όπως επισημαίνει το GWEC: Στο Ιράν φτάνει σήμερα τα 92MW, στο Ισραήλ τα 8MW και στην Ιορδανία τα 2MW.

Το Ιράν είναι η μοναδική χώρα της Μέσης Ανατολής με μεγάλες εγκαταστάσεις αιολικών, της οποίας τα σχέδια κάνουν λόγο για 400 MW συνολικής ισχύος μέσα στα επόμενα χρόνια. Πάντως, λίγα κράτη της περιοχής δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά τις ΑΠΕ, αν κρίνουμε από την εγκατεστημένη ισχύ, όπως επισημαίνει το GWEC: Στο Ιράν φτάνει σήμερα τα 92 MW, στο Ισραήλ τα 8 MW και στην Ιορδανία τα 2 MW.

Παρόλα αυτά, οι δυνατότητες για αιολικά πάρκα είναι σημαντικές σε χώρες με ισχυρούς ανέμους, όπως το Ιράν, το Ομάν, η Συρία, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία.

Στην περίπτωση του Ιράν, υπάρχουν δύο αιολικά πάρκα με συνολική ισχύ 92 MW και η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εγκαταστήσει 400 MW στα ερχόμενα χρόνια. Οι σχετικές έρευνες της SUNA κάνουν λόγο για δυναμικό 6,5 GW στη συγκεκριμένη χώρα από τον άνεμο.

Αναφορικά με την Ιορδανία, ο στόχος είναι η κάλυψη από ΑΠΕ κατά 7% ως το 2015 και 10% ως το 2020. Πέρυσι, η Ιορδανία απέκτησε νέο νόμο για τις ΑΠΕ, ο οποίος αναγκάζει την δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού να αγοράζει όλη την καθαρή ενέργεια σε τιμές αγοράς.

Τέλος, ο στόχος της Συρίας είναι η κάλυψη της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας της χώρας κατά 4,3% από τις ΑΠΕ το 2011. Σήμερα η χώρα αυτή διαθέτει δύο αιολικά πάρκα, ισχύος 100 MW και 30 MW, υπό σχεδίαση. Επίσης, το Ομάν εξετάζει και εκείνο τις προοπτικές του, σκοπεύοντας να υλοποιήσει αιολικά στα νότια και στα βουνά, βορείως της Σαλάλα.