Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου γνωστοποίησε τόσο στα στελέχη της και τους εργαζόμενους της Kavala Oil στον Πρίνο όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι το επενδυτικό γεωτρητικό πρόγραμμά της, το οποίο έχει φτάσει ήδη τα 80 εκατομμύρια δολάρια, διακόπτεται, καθώς ολοκληρώθηκε και η γεώτρηση στην θέση PB 14 του Πρίνου.

Το ζήτημα με το οποίο προ δύο εβδομάδων σας επισημαίναμε ότι θα βρεθεί συντόμως αντιμέτωπη η ελληνική κυβέρνηση είναι ήδη εδώ… Σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, η διοίκηση της Ενεργειακής Αιγαίου γνωστοποίησε τόσο στα στελέχη της και τους εργαζόμενους της Kavala Oil στον Πρίνο όσο και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ότι το επενδυτικό γεωτρητικό πρόγραμμά της, το οποίο έχει φτάσει ήδη τα 80 εκατομμύρια δολάρια, διακόπτεται, καθώς ολοκληρώθηκε και η γεώτρηση στην θέση PB 14 του Πρίνου.

Οι γεωτρήσεις στον Πρίνο πέτυχαν μέσα σε μερικούς μήνες να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου από τα 1.000 σε περισσότερα από 5.000 βαρέλια ημερησίως, Ωστόσο, το αμερικανικό γεωτρύπανο αναχώρησε, όπως πληροφορούμαστε, την Πέμπτη από την περιοχή, καθώς δεν συντρέχει λόγος για μια –πολυέξοδη – παραμονή στην περιοχή.

Η Ενεργειακή Αιγαίου είχε εξαγγείλει ένα επενδυτικό πρόγραμμα της τάξης των 200 εκατ. δολαρίων, σχεδιάζοντας μετά τον Πρίνο –όπου, ειρήσθω εν παρόδω, τυγχάνει πλέον εκμετάλλευσης και το κοίτασμα “Ε”, το πρώτο νέο κοίτασμα από το 1996 και μετά στην Ελλάδα – γεωτρήσεις και σε περιοχές του Θρακικού Πελάγους.

Η συμφερόντων του μηχανικού πετρελαίου κ. Μαθιού Ρήγα και του εφοπλιστή κ. Στάθη Τοπούζογλου εταιρεία έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα δικαιώματα της συγκεκριμένης παραχώρησης – για την ακρίβεια το 70% από το 75% - από την καναδική Calfrac.

Η μεταβίβαση είχε εγκριθεί από το πρώην υπουργείο Ανάπτυξης το φθινόπωρο του 2009, ωστόσο ο νόμος προβλέπει ότι απαιτείται και η έγκριση των Ελληνικών Πετρελαίων που κατέχουν το 25% στη συγκεκριμένη παραχώρηση, η οποία αφορά τις περιοχές του Άθω, του Αμμώδη (παραλία Καβάλας) και του Μπάμπουρα, ανατολικά της Θάσου.

Γιατί δεν δίνουν το “ O. K.”

Η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων, ωστόσο, δεν έχει δώσει την έγκρισή της και σε πρόσφατη συνάντηση με εκπροσώπους του τύπου τόσο ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος, όσο και ο αρμόδιος διευθυντής κ. Μιχάλης Μυριάνθης έθεταν ως προαπαιτούμενο την καταβολή συγκεκριμένων εχεγγύων και τραπεζικού χαρακτήρα από πλευράς της Ενεργειακής Αιγαίου, η οποία αντιμετωπίζεται ως μία εταιρεία “όψιμη” στον χώρο.

Επεσήμαιναν, δε, τα δύο στελέχη των Ελλ.Πε. και την απουσία του απαιτούμενου φορέα ελέγχου της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στην χώρα μας.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η Ενεργειακή Αιγαίου έχει ήδη στραφεί στο εξωτερικό, έχοντας ήδη πάρει παραχώρηση από την αιγυπτιακή κυβέρνηση στον Κόλπο του Σουέζ αλλά και διεκδικώντας μία ακόμη στην Τανζανία.

Κατά την ίδια πληροφόρηση, η λειτουργία της ελεγχόμενης Kavala Oil, η οποία απασχολεί περί τους 400 εργαζόμενους, είναι διασφαλισμένη για όλο το 2010 – έτος κατά το οποίο με βάση τις τρέχουσες τιμές πετρελαίου και τη σημερινή ισοτιμία του ευρώ προς το δολάριο, η κερδοφορία της Ενεργειακής Αιγαίου αναμένεται να φτάσει αρκετές δεκάδες εκατ. ευρώ – καθώς και για κάποιους μήνες της επόμενης χρονιάς.

Ωστόσο, η παραγωγή στον Πρίνο από ένα σημείο και μετά θα αρχίσει να βαίνει μειούμενη για να φτάσει σε περίπου 1,5 χρόνο στα προ των τελευταίων γεωτρήσεων επίπεδα, με αποτέλεσμα να προκύψει ζήτημα συνέχισης της παραγωγικής δραστηριότητας – άρα και της απασχόλησης.

Για τις εξελίξεις είναι ήδη ενήμερο το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σε ένα θέμα που ενδεχομένως να απασχολήσει και συνολικότερα την κυβέρνηση…

(από την εφημερίδα “Αξία” ,  27/2/2010)