«Βρισκόμαστε στα Πρόθυρα μιας Νέας Εποχής στην Παραγωγή Ενέργειας»

«Βρισκόμαστε στα Πρόθυρα μιας Νέας Εποχής στην Παραγωγή Ενέργειας»
του κ. Πέτερ Λαίσερ, Διευθύνοντος Συμβούλου της Simens
Τετ, 15 Ιουλίου 2009 - 17:09
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (13/7) τη συνεργασία τους ώστε να φέρουν εις πέρας την πιο φιλόδοξη παγκοσμίως εγκατάσταση παραγωγής ηλιακής ενέργειας.Στο κονσόρτσιουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η «Ντόιτσε Μπανκ» οι ενεργειακοί κολοσσοί RWEκαι «Ε-on», η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία «Ρε» του Μονάχου και η ηγέτιδα στον κάδο των ηλεκτρονικών «Siemens».Ο διευθύνων σύμβουλος της «Siemens» Πέτερ Λαίσερ (Peter Loscher, PL) μιλάει για την ανάμειξη της εταιρείας του σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στον κόσμο.
Μερικές από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης ανακοίνωσαν τη Δευτέρα (13/7) τη συνεργασία τους ώστε να φέρουν εις πέρας την πιο φιλόδοξη παγκοσμίως εγκατάσταση παραγωγής ηλιακής ενέργειας. Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στο κονσόρτσιουμ συνυπέγραψαν το συμφωνητικό συνεργασίας που ιδρύει τη «βιομηχανική πρωτοβουλία "Desertech" που περιγράφεται ως μία «ζώνη παραγωγής ηλιακής ενέργειας» κατά μήκος της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, μαζί με ένα υποθαλάσσιο «υπερδίκτυο» που θα διανέμει την παραγόμενη ενέργεια στην Ευρώπη. Σκοπός του έργου, ύψους 400 δις ευρώ, είναι να παράγει έως το 2050 «καθαρή» ενέργεια ικανή να καλύψει το 20%  των αναγκών της Ευρώπης. 

Αρχικά το «Desertech» -που ξεκίνησε μετά από μία μελέτη σκοπιμότητας που είχε παραγγείλει ο Γερμανός υπουργός περιβάλλοντος-έμοιαζε απραγματοποίητο, λόγω του μεγάλου του κόστους. Αλλά η δημιουργία του κονσόρτσιουμ μερικών από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις της Ευρώπης κατόρθωσε να βρει τα απαραίτητα κεφάλαια. Στο κονσόρτσιουμ συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, η «Ντόιτσε Μπανκ» οι ενεργειακοί κολοσσοί RWEκαι «Ε-on», η μεγάλη ασφαλιστική εταιρεία «Ρε» του Μονάχου και η ηγέτιδα στον κάδο των ηλεκτρονικών «Siemens».

Με τη συνάντηση αυτή ιδρύθηκε και επίσημα ο «όμιλος Desertech», που θα ξεκινήσει την εγκατάσταση του «ντέζερτεκ» μέσα σε δύο ή τρία χρόνια και θα αρχίσει να παράγει ενέργεια μέσα σε μία δεκαετία. Ο διευθύνων σύμβουλος της «Siemens»  Πέτερ Λαίσερ (Peter Loscher, PL) μιλάει για την ανάμειξη της εταιρείας του σε ένα από τα μεγαλύτερα έργα παραγωγής «πράσινης» ενέργειας στον κόσμο.

Σπίγκελ (S): Τη  Δευτέρα (13/7), οι εκπρόσωποι μιας ντουζίνας μεγάλων επιχειρήσεων συναντήθηκαν στο Μόναχο για να δώσουν το εναρκτήριο λάκτισμα αυτού που κατά πάσα πιθανότητα θα αποδειχτεί το σημαντικότερο έργο που ανέλαβαν ποτέ στην ιστορία τους. Ποιος θα είναι ο ρόλος της «ζίμενς» στο σχέδιο αυτό;

Πέτερ Λαίσερ (PL): Θα καλύψουμε ολόκληρη την αλυσίδα της παραγωγής ενέργειας, από την παροχή αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον κινητήρων παραγωγής ενέργειας, έως τη μεταφορά και τη διανομή της ως τον τελικό χρήστη. Το «Desertech» δεν αφορά μόνο την παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, αλλά και την εγκατάσταση δικτύων διανομής ενέργειας μήκους χιλιάδων χιλιομέτρων με όσο το δυνατό λιγότερες απώλειες, όπως και τη διαχείριση αυτών των πολύπλοκων συστημάτων. 

S: Μερικοί ειδικοί επιμένουν πως δε θα είναι οικονομικά συμφέρουσα η μεταφορά ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη διαμέσου υποθαλασσίων δικτύων που θα διασχίζουν τη Μεσόγειο. 

PL: Οι άξονες μεταφοράς ενέργειας μπορεί να είναι ταυτόχρονα ενεργειακά αποτελεσματικοί και οικονομικά αποδοτικοί. Εδώ και λίγα χρόνια η Τασμανία συνδέθηκε ενεργειακά με την Αυστραλία. Από το 2011 ένα υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 250 χιλιομέτρων θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την ηπειρωτική Ισπανία στη Μαγιόρκα. Για μας, τέτοιου είδους πράγματα αποτελούν πλέον καθημερινή υπόθεση. 

S: Ορισμένοι επικριτές του έργου παραπονέθηκαν πως δεν έχουν ακόμα γίνει οι απαραίτητες διαβουλεύσεις με μερικές από τις κυβερνήσεις των αφρικανικών χωρών όπου θα αναπτυχθεί το «Desertech».

PL: Τέτοιες οάσεις ενέργειας αντιπροσωπεύουν μεγάλη ευκαιρία για την Αφρική -και για κάθε άλλη περιοχή του κόσμου με μεγάλη ηλιοφάνεια. Η συρροή τεχνογνωσίας, ειδημόνων και κεφαλαίων από πολλές χώρες αποτελούν προνόμιο για κάθε χώρα και για όλους τους εμπλεκόμενους. Πέραν τούτου, στις συζητήσεις για το «ντέζερτεκ» συμμετείχαν εκπρόσωποι από πολλές αραβικές και αφρικανικές χώρες.  

S
: Η εταιρεία σας κατασκεύαζε κυψελίδες φωτοβολταϊκών έως το 2002, οπότε πώλησε αυτό της το τμήμα. Πόσο λανθασμένη ήταν εκείνη η κίνηση;

PL: Ήταν μια εποχή που η «Siemens» είχε δώσει έμφαση στην ανάπτυξη των ημιαγωγών (ως επί το πλείστον τσιπ από σιλικόνη, που χρησιμοποιούνται τόσο για τους επεξεργαστές των μικροϋπολογιστών όσο και για την παραγωγή ηλιακής ενέργειας). Με άλλα λόγια, δεν πάψαμε ποτέ να είμαστε παρόντες στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Στο μέλλον πάντως, φιλοδοξούμε να παίξουμε σημαντικότερο ρόλο στην παραγωγή ηλιακής ενέργειας. 

S: Μολοταύτα, στο χώρο των «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» (ΑΠΕ) το 90% και πλέον της παραγωγής της «Siemens» αφορά την αιολική ενέργεια...

PL: Πρόκειται για έναν κλάδο που αναπτύχθηκε καταπληκτικά τα τελευταία λίγα χρόνια. Αλλά τώρα θα διεκδικήσουμε την πρωτοπορία και στην ηλιακή ενέργεια.  

S
: Ο υπ' αριθμόν ένα ανταγωνιστής σας, η αμερικανική «General Electric», επενδύει επίσης στην ηλιακή ενέργεια. Θα αναπτύξετε συνεργατικές ή ανταγωνιστικές σχέσεις;

PL: Oανταγωνισμός μεταξύ ισχυρών επιχειρήσεων στην ελεύθερη αγορά, λειτουργεί πάντα υπέρ της προόδου και της καινοτομίας. Η «Siemens» συνέδεσε με τηλεφωνικά καλώδια την Αμερική με την Ευρώπη ήδη το 1874, όταν ακόμα δεν είχαν ιδρυθεί καν οι ανταγωνιστικές μας εταιρείες. Το «Desertech» είναι εξίσου φιλόδοξο με εκείνο το κολοσσιαίο έργο. 

S: Εκτός από την ηλιακή ενέργεια, προωθείτε επίσης και την πυρηνική ενέργεια, ακόμα και μετά τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στον πυρηνικό σταθμό του Κρίμελ, που τροφοδότησαν εκ νέου τη δυσπιστία σχετικά με την ασφάλεια της πυρηνικής. 

PL: Η αλήθεια είναι πως ο κόσμος θα χρειαστεί μία ποικιλία διαφορετικών πηγών ενέργειας. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μίας νέας εποχής στην παραγωγή ενέργειας. Για να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, χρειαζόμαστε καθαρή ηλεκτρική ενέργεια, φιλική προς το περιβάλλον. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να διαθέτουμε ένα ευρύ φάσμα από διαφορετικές καινοτόμες τεχνολογίες και ποικίλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας.

(από "Der Spiegel"/www.ppol.gr, 15/07/2009)