Ανοιχτή Επιστολή στον Αρχιτέκτονα κ. Ρέντσο Πιάνο από τον κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη για Ενημέρωση στα Φωτοβολταϊκά

Ανοιχτή Επιστολή στον Αρχιτέκτονα κ. Ρέντσο Πιάνο από τον κ. Γιάννη Χατζηβασιλειάδη για Ενημέρωση στα Φωτοβολταϊκά
Του Γιάννη Χατζηβασιλειάδη
Τρι, 3 Φεβρουαρίου 2009 - 11:45
Αγαπητέ κ. Πιάνο, Εκτιμώ ιδιαίτερα την ευαισθησία σας και την προσπάθεια στη σχεδίαση και ανάδειξη του χώρου και των κτηρίων της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου και με μεγάλη ικανοποίηση σημείωσα την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στο έργο. Για το σκοπό αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις διαδικασίες που απαιτούνται και τα εμπόδια που υπάρχουν.
Αγαπητέ κ. Πιάνο,

Εκτιμώ ιδιαίτερα την ευαισθησία σας και την προσπάθεια στη σχεδίαση και ανάδειξη του χώρου και των κτηρίων της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Δέλτα Φαλήρου και με μεγάλη ικανοποίηση σημείωσα την ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών στο έργο. Για το σκοπό αυτό θα ήθελα να σας ενημερώσω για τις διαδικασίες που απαιτούνται και τα εμπόδια που υπάρχουν.

1.    Ίσως να έχετε ακούσει στα διεθνή συνέδρια ότι είναι πιο εύκολο στην Ελλάδα να εγκαταστήσεις πυρηνική μονάδα παρά φωτοβολταϊκά. Εσείς επιλέξατε φωτοβολταϊκά και το επικροτούμε. Πάντως ο χρόνος μέχρι το 2015 που εκτιμάτε την αποπεράτωση είναι οριακός για τα φωτοβολταϊκά και θα πρέπει να βιασθείτε για τις αδειοδοτήσεις.

2.    Θα είσθε ενήμερος βέβαια ότι οι Έλληνες αρχιτέκτονες σχεδιάζουν κτήρια σε άλλες χώρες με ενσωμάτωση φωτοβολταϊκών ενώ στην Ελλάδα του ήλιου δεν προσφέρονται τέτοιες ιδέες γιατί είναι αδύνατη η υλοποίησή τους. Πριν μερικά χρόνια ένας υπουργός αποφάσισε να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά σε τρία περικαλή δημόσια κτήρια και μετά από λίγους μήνες ανεκάλεσε την απόφαση (ίσως δεν συναινούσαν στην αδειοδότηση άλλοι συνάδελφοί του). Πριν λίγες μέρες ψηφίσθηκε στη Βουλή νόμος για τα φωτοβολταϊκά και το θέμα των φωτοβολταϊκών στα κτήρια μετατίθεται στο μέλλον.

3.    Εσείς όμως πήρατε μια θαρραλέα απόφαση, αλλά πρέπει να γνωρίζετε ότι εδώ υπάρχουν διαδικασίες για τα φωτοβολταϊκά, όχι όπως στην Ιταλία που δεν χρειάζεται καμία άδεια και υπάρχει γεναία υποστήριξη των εφαρμογών στα κτήρια, ενώ η σύνδεση στο δίκτυο γίνεται σε τακτό χρόνο και με γνωστό κόστος, άλλως υπάρχει πρόστιμο.

4.    Θα χρειασθεί αρχικά η Άδεια Παραγωγής. Υποβάλλεται ένας βαρύς φάκελλος στην ΡΑΕ η οποία μετά από 1-2 χρόνια εισηγείται και ο Υπουργός αποφασίζει. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι από τον περασμένο Μάρτιο η ΡΑΕ έπαυσε να δέχεται αιτήσεις και επομένως θα είσθε σε αναμονή. Εάν τελικά αρχίσουν οι διαδικασίες και πάρετε κάποτε την πολυπόθητη άδεια παραγωγής με την υπογραφή του υπουργού βεβαίως θα χαρείτε αλλά για λίγο γιατί σας περιμένουν άλλες περιπέτειες και άλλα υπουργεία.

5.    Επόμενο βήμα είναι η Άδεια Εγκατάστασης και οι περίφημοι περιβαλλοντικοί όροι και μελέτες. Εάν τελικά ανταποκριθείτε επιτυχώς στους γραφειοκρατικούς παραλογισμούς μιας εικοσάδας και πλέον υπουργείων και υπηρεσιών στα επόμενα 2-3 χρόνια θα πάρετε την άδεια εγκατάστασης και θα νοιώσετε μεγάλη ανακούφιση.

6.    Επιτέλους, μετά από 4 χρόνια διαδικασιών (εφόσον αρχίσουν τώρα), δηλαδή το 2013, μπορείτε να αρχίσετε τις εγκαταστάσεις για την υλοποίηση των ιδεών σας. Κάποια ομάδα όμως «περιβαλλοντολόγων» έχει διαφορετική γνώμη και προσφεύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας οπότε διακόπτονται οι εργασίες  μέχρι την τελική απόφαση. Το ΣτΕ θα διαπιστώσει ότι στο νέο χωροταξικό δεν προβλέπονται εφαρμογές Φ/Β στα κτήρια και ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον γιατί ίσως ενοχλούν, δεν υπάρχουν κώδικες κτηρίων κλπ. Σε αυτή την περίπτωση φοβούμαι ότι ούτε ο Θεός μπορεί να σας βοηθήσει. Το πιο πιθανό είναι να σας κατηγορήσουν ότι επιλέξατε λύσεις που δεν είναι αποδεκτές από το ελληνικό κοινό, αυτά γίνονται μόνο στην Ευρώπη.

7.    Εάν η τύχη και ο Θεός είναι μαζί σας και κάποτε θα τελειώσετε την εγκατάσταση, θα ζητήσετε σύνδεση στο δίκτυο. Πρώτα πρέπει να πάρετε την έγκριση της πολεοδομίας αφού υποβάλλεται ένα σωρό δικαιολογητικά, με όλα τα σενάρια ανοιχτά. Όταν τελικά δοθεί η έγκριση ο χρόνος για τη σύνδεση παίζει, από 6 μήνες ως ένα χρόνο, όσο απλό και αν είναι.

8.     Έτσι, Θεού θέλοντος κατά το 2015, θα έχετε πραγματοποιήσει την έξοχη ιδέα σας για ένα κτήριο που παράγει την ενέργεια για τις ανάγκες του. Αλλά τότε θα διαπιστώσετε με λύπη ότι χρησιμοποιήσατε μια παλιά τεχνολογία γιατί εν τω μεταξύ οι τεχνολογίες εξελίχθηκαν.

9.    Αλλά δεν τελειώσατε, χρειάζεται και η Άδεια Λειτουργίας, θα υποστείτε και αυτή την ταλαιπωρία για να γίνουν όλα σύμφωνα με το νόμο. Όλο αυτό το ιστορικό υλικό που έχετε ήδη συγκεντρώσει θα το χαρίσετε για να κοσμήσει τη Βιβλιοθήκη σε περίοπτη θέση ώστε να μαθαίνουν οι επόμενοι πώς θα εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά στα κτήρια στην Ελλάδα.

Φίλτατε Ρέντσο, είναι φυσικό να έχετε απορίες, όμως μη διστάσετε να με ρωτήσετε και οπλισθείτε με υπομονή, εγώ 30 χρόνια προσπαθώ κι ακόμη ελπίζω.

Με εκτίμηση,

Γιάννης Χατζηβασιλειάδης

Σημείωση: Ο κ. Γιάννης Χατζηβασιλειάδης είναι Ηλεκτρολόγος – Μηχανολόγος (Ε.Μ.Π) τ. στέλεχος της ΔΕΗ με τριακονταετή πείρα στην σχεδίαση και εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ, σύμβουλος διεθνών οργανισμών (πχ Ε.Ε World Bank) και νυν πρόεδρος της Επιτροπής ΑΠΕ του ΙΕΝΕ