Τα τελευταία δύο χρόνια ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κος Σταύρος Δήμας έχει γίνει γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ρηξικέλευθες θέσεις του σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τα φιλόδοξα σχέδιά του για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών. Στο τελευταίο της τεύχος, η βρεττανική εφημερίδα "Economist" δημοσίευσε ένα ολόκληρο προφίλ για τον Έλληνα Επίτροπο.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο Έλληνας Επίτροπος για θέματα περιβάλλοντος κος Σταύρος Δήμας έχει γίνει γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ρηξικέλευθες θέσεις του σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τα φιλόδοξα σχέδιά του για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.

Στο τελευταίο της τεύχος, η βρεττανική εφημερίδα "Economist" δημοσίευσε ένα ολόκληρο προφίλ για τον Έλληνα Επίτροπο.

Μεταξύ άλλων, ο "Economist" αναφέρει: «όπως παραδέχεται κι ο ίδιος ο κος Δήμας, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Επίτροπος Περιβάλλοντος το 2004, υπήρχε μεγάλη δυσπιστία απέναντί του, καθώς εθεωρείτο ως ένας συντηρητικός πολιτικός και, μάλιστα, από μία χώρα σαν την Ελλάδα, με άσχημες επιδόσεις στον τομέα του περιβάλλοντος.

Παρά την αρχική δυσαρέσκεια των οικολόγων και την ευμενή υποδοχή από τον επιχειρηματικό κόσμο, ο κος Δήμας κατόρθωσε να ανταποκριθεί στις επιδιώξεις και των δύο πλευρών. Η Greenpeace και οι Φίλοι της Γης τον επαινούν για την προσπάθειά του να διατηρήσει η Ε.Ε. τη φήμη της ως υπερασπιστή του περιβάλλοντος.

Ο Έλληνας πρώην Υπουργός Γεωργίας, έχοντας υπ’ όψιν τα πορίσματα της επιστήμης σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την απώλεια της βιοποικιλότητας, ήξερε ότι η Ε.Ε. όφειλε να αποτελέσει παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο, κάνοντας πράξη στο εσωτερικό της όσα διακήρυσσε ότι έπρεπε να γίνουν παγκοσμίως.

Στο επίκεντρο της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ένωσης ετέθη το πρόγραμμα εμπορίας των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου. Οι χώρες-μέλη καλούνταν να αναλάβουν αυστηρότερες δεσμεύσεις για την περίοδο 2008-2012 σε σχέση με τους προηγούμενους σχεδιασμούς. Όλες οι κυβερνήσεις υποστήριζαν τη δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, όταν, όμως, έπρεπε να αναλάβουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η καθεμία θεωρούσε ότι εδικαιούτο επιεικέστερης μεταχείρισης. Με ιδιαίτερη έμφαση, όμως, στη λεπτομέρεια, η Επιτροπή, χάρη στην επιμονή του Έλληνα Επιτρόπου, πέτυχε το στόχο της.

Συνήγορος στην επιχειρηματολογία Δήμα ήταν η Έκθεση Στερν, η οποία έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις οικονομικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που τόνισε ακόμη πιο πολύ την ανάγκη η Ε.Ε. να πρωτοστατήσει στον αγώνα για ένα μέλλον με χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η τρέχουσα διεθνής οικονομική κρίση αποτελεί, ωστόσο, μία μεγάλη πρόκληση για την πολιτική που έχει χαράξει ο κος Δήμας. Στόχος της είναι η υιοθέτηση ενός δεσμευτικού σχεδίου για μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 20% (σε σχέση με τα επίπεδα του 1990) ως το 2020, με ταυτόχρονη κάλυψη του 20% των αναγκών ενέργειας της Ε.Ε. από ΑΠΕ ως την ίδια χρονιά. Παρ’ όλ’ αυτά, αρκετές χώρες-μέλη υποστηρίζουν ότι, υπό τα σημερινά δυσμενή δεδομένα, οι οικονομίες τους, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα, δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους στόχους που ετέθησαν το Μάιο του 2007. Ανάλογα πυρά δέχεται και η πρόταση για πρόστιμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες που θα υπερβαίνουν το όριο των 130 γραμ. ανά χιλιόμετρο στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θεωρείται κρίσιμο για την επιβίωση του φιλόδοξου έργου του Ευρωπαίου Επιτρόπου. Πάντως, παρ’ ότι από τον Ιανουάριο την Προεδρία της Ε.Ε. αναλαμβάνει η Τσεχία, η οποία δεν έχει ανάλογες περιβαλλοντικές "περγαμηνές" με την παρούσα γαλλική Προεδρία, ο κος Δήμας, του οποίου η θητεία στην Επιτροπή λήγει στα μέσα του 2009, πιστεύει ότι η πολιτική του θα ξεπεράσει και τον σκόπελο αυτό».