Εκτάκτως θα συνεδριάσουν στις 18 Νοεμβρίου οι χώρες του ΟPEC στη Βιέννη με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Ο πρόεδρος του OPEC κ. Τσακίμπ Χελίλ δήλωσε ότι αναμένεται νέα μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

Εκτάκτως θα συνεδριάσουν στις 18 Νοεμβρίου οι χώρες του ΟPEC στη Βιέννη με αφορμή την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

Ο πρόεδρος του OPEC κ. Τσακίμπ Χελίλ δήλωσε ότι αναμένεται νέα μείωση της παραγωγής από τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες.

«Ο Οργανισμός ανησυχεί για τις ιδιαίτερα δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Η σύνοδος θα συζητήσει θέματα όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση και ο αντίκτυπός της στην αγορά του πετρελαίου», ανάφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χελίλ.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του πετρελαίου έχει υποχωρήσει κατά 40% από τον περασμένο Ιούλιο, οπότε κατέγραψε το ιστορικό ρεκόρ των 147,27 δολαρίων το βαρέλι.

Η επόμενη προγραμματισμένη σύνοδος του OPEC είναι για τις 17 Δεκεμβρίου στην Αλγερία.

"Δεδομένης της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης, δεν μπορώ να φανταστώ ότι οι Σαουδάραβες θα συμφωνήσουν σε μείωση της παραγωγής", δήλωσε αναλυτής της Purvin & Gertz.

Η ζήτηση στα 30 κράτη μέλη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) θα μειωθεί κατά 1,07 εκατ. βαρέλια, στα 48,07 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τις προβλέψεις του αμερικανικού υπουργείου Ενέργειας. Στον ΟΟΣΑ δεν συμμετέχουν αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία, η Κίνα και η Ινδία. Η κατανάλωση στις χώρες που δεν ανήκουν στον ΟΟΣΑ θα αυξηθεί κατά 1,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως, στα 38,07 εκατ. βαρέλια.

"Τα προβλήματα στην χρηματοπιστωτική αγορά δεν επιτρέπουν τη συσσώρευση ή τη διατήρηση αποθεμάτων, ασκώντας υπερβολική πίεση στις τιμές βραχυπρόθεσμα", επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας ο ιρανός υπουργός πετρελαίου Γκολαμχοσεΐν Νοζάρι δήλωσε ότι «Στη συνάντηση θα εξεταστούν οι αιτίες της πτώσης της τιμής του πετρελαίου». Σήμερα πλησιάζουν τα 80 δολάρια το βαρέλι και «ο ΟΡΕC θέλει να στείλει το μήνυμα ότι θα κάνουν το παν για να υποστηρίξουν τα 80 δολάρια. Το ύψος που θέλουν, όπως είναι πολύ γνωστό, είναι μια τιμή μεταξύ 80 και 100 δολαρίων» εξήγησε ο Γιοχάνε Μπενίνι, επικεφαλής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας της Βιέννης JΒC Εnergy.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Κατάρ Αμπντουλάχ μπιν Χαμάντ αλ Ατιγιάχ και ο πρόεδρος της Εθνικής Πετρελαϊκής Εταιρείας της Λιβύης Σόκρι Γκάνεμ είπαν στο πρακτορείο Βloomberg ότι στηρίζουν μια τέτοια συνάντηση.

Ωστόσο «οι Σαουδάραβες δεν θέλουν καθόλου τη συνάντηση» εξήγησε ο Κ. Λέο Δρόλας, αναπληρωτής διευθυντής του Κέντρου Μελετών Παγκόσμιας Ενέργειας στο Λονδίνο. «Δεν είναι χαρούμενοι που θα συναντηθούν στη Βιέννη και δεν θέλουν να αναγγείλουν περικοπές στην παραγωγή. Αλλά έχουν όλους τους άλλους πάνω από το κεφάλι τους και αναγκάζονται να δεχθούν τα ψηφίσματα». Η Σαουδική Αραβία μπορεί να αρκεστεί σε 65 δολάρια το βαρέλι για να εκπληρώσει τις δαπάνες και τις πληρωμές της φθάνει να αντλεί 9 εκατ. βαρέλια ημερησίως, εξήγησε ο Κ. Δρόλας. Και ήδη αντλεί αυτόν τον μήνα 450.000 βαρέλια ημερησίως περισσότερα απ΄ ό,τι τον προηγούμενο.