Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα μίλησε για τους νέους στόχους της επιχείρησης οι οποίοι, όπως τόνισε, προσανατολίζονται στην αειφόρο ανάπτυξη την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα μίλησε για τους νέους στόχους της επιχείρησης οι οποίοι, όπως τόνισε, προσανατολίζονται στην αειφόρο ανάπτυξη την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, στην ομιλία του και απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ. Αθανασόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

  • Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ κατά το 2007 βελτιώθηκαν και πέτυχε – χωρίς συνυπολογισμό του εσόδου από την πώληση της Tellas – αύξηση των καθαρών κερδών σε 84,7 εκατ. ευρώ έναντι των 22,1 εκατ. το 2006. Κατά το τέταρτο τρίμηνο 2007 η ΔΕΗ, χωρίς τα έσοδα από την πώληση της Tellas, εξασφάλισε καθαρά κέρδη ύψους 24,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 49,1 εκατ. στο αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους.
  • Η σημαντική άνοδος των τιμών των καυσίμων, που ξεκίνησε από το δεύτερο εξάμηνο 2007, συνεχίσθηκε και κατά το πρώτο τρίμηνο 2008, με αποτέλεσμα η αύξηση του σχετικού κόστους να απορροφήσει περίπου τα 2/3 της τιμολογιακής αύξησης που εγκρίθηκε το Δεκέμβριο 2007.
  • Σημαντικά έργα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ηλεκτροπαραγωγικού δυναμικού της Επιχείρησης βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, υλοποιώντας την Στρατηγική Παραγωγής της. Έτσι, μεταξύ άλλων:
  1. Η Μονάδα φυσικού αερίου καθαρής ισχύος 417MW στο Αλιβέρι είναι υπό κατασκευή.
  2. Δημοσιεύθηκε η διακήρυξη για την κατασκευή Μονάδας φυσικού αερίου στη Μεγαλόπολη, καθαρής ισχύος 750-835MW.
  3. Αναμένεται η θετική γνωμοδότηση της ΡΑΕ για τις άδειες των δύο λιγνιτικών Μονάδων στη Φλώρινα και στην Πτολεμαΐδα, και των δύο λιθανθρακικών στο Αλιβέρι και τη Λάρυμνα, ενώ παράλληλα προετοιμάζονται τα σχετικά τεύχη των Διακηρύξεων.
  4. Υπεβλήθησαν αιτήσεις αδειοδότησης στη ΡΑΕ για τις δύο Μονάδες, 250MW εκάστη, στην Κρήτη και για το νέο Σταθμό 120ΜW στη Λέσβο.
  5. Μέχρι τα τέλη πρώτου εξαμήνου 2008 ολοκληρώνεται η πρώτη φάση επέκτασης του Σταθμού στον Αθερινόλακκο Κρήτης, με τη θέση σε λειτουργία δύο ατμοηλεκτρικών Μονάδων συνολικής ισχύος 93 MW περίπου.
  6. Ολοκληρώνονται οι διαβουλεύσεις για τα Ηλεκτρο-παραγωγά Ζεύγη τα οποία θα διακηρυχθούν πριν από το καλοκαίρι για τη δεύτερη φάση επέκτασης του ΑΗΣ Αθερινόλακκου κατά 100MW.
  7. Προχώρησε η δεύτερη φάση της Διακήρυξης του έργου κατασκευής του νέου Σταθμού 120 ΜW στη Νότια Ρόδο και αναμένεται η υποβολή προσφορών μέχρι τις 27.05.2008.
  8. Οι υδροηλεκτρικές Μονάδες στη Μεσοχώρα είναι έτοιμες και αναμένεται η ψήφιση σχετικού νόμου που θα καθορίζει τις αποζημιώσεις για τις κατακλυζόμενες περιουσίες προκειμένου να προχωρήσει η ΔΕΗ σε πλήρωση του ταμιευτήρα με νερό.
  9. Προχωρεί η κατασκευή των δομικών και ηλεκτρο-μηχανολογικών έργων του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ιλαρίωνα.
  10. Σύντομα θα γίνει νέα διακήρυξη για το έργο κατασκευής της Μονάδας στο Μετσοβίτικο.
  11. Με την ολοκλήρωση ορισμένων φραγμάτων από την Πολιτεία, δύο ακόμα Σταθμοί θα τεθούν σε λειτουργία σε Συκιά και Πευκόφυτο.
  • Σημαντικά έργα προωθεί η θυγατρική της ΔΕΗ στον τομέα των ΑΠΕ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η οποία σήμερα διαθέτει ένα σύνολο προγραμματισμένων έργων ισχύος 538 MW. Πέραν του 2012, η εταιρεία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με τους ίδιους ρυθμούς, με στόχο να φθάσει τα 950 MW, μέχρι το 2014. Ο συνολικός προϋπολογισμός των παραπάνω έργων ανέρχεται σε 1,95 δις. ευρώ. Από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες:
  1. Σύντομα θα διακηρυχθεί το έργο κατασκευής του Φωτοβολταϊκού Πάρκου ισχύος 50 MW στο χώρο των αποθέσεων του εξαντληθέντος λιγνιτικού πεδίου στη Μεγαλόπολη. Εκτιμάται ότι η κατασκευή του θα αρχίσει στα τέλη του 2008.
  2. Σε συνεργασία με την EDF Energies Nouvelles, αναπτύσσονται Αιολικά πάρκα ισχύος 122ΜW. Το πρώτο από αυτά, συνολικής ισχύος 38 MW, στη Βοιωτία, βρίσκεται, ήδη, σε φάση κατασκευής. Εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2009.
  3. Αναπτύσσεται η συνεργασία με την S&B για την κατάρτιση επιχειρησιακού σχεδίου και εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για την εκμετάλλευση γεωθερμικού πεδίου στο σύμπλεγμα νήσων της Μήλου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γεωθερμία.
  • Βελτιώνονται συνεχώς οι υπηρεσίες τις οποίες παρέχει η Διανομή και μέσα στο 2008 θα μειωθούν ακόμη περισσότερο οι χρόνοι εξυπηρέτησης των πελατών της ΔΕΗ.
  • Βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία για την πλήρωση των 2.035 θέσεων εργασίας. Η διαχείριση 50.000 αιτήσεων, με αυστηρές προδιαγραφές και τρόπο αντικειμενικό, διαφανή και δίκαιο είναι μια μακρόχρονη διαδικασία και η ευθύνη μεγάλη. Έχει ήδη ολοκληρωθεί με απόλυτη επιτυχία η φάση της πρακτικής δοκιμασίας τεχνικών ειδικοτήτων. «Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε με ακεραιότητα και αξιοκρατία το αποτέλεσμα» υπογράμμισε στο σημείο αυτό ο κ. Τ. Αθανασόπουλος και ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι.
  • Για την αντιμετώπιση της καλοκαιρινής ζήτησης ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος τόνισε τα ακόλουθα:
  1. Λαμβάνουμε μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την καλοκαιρινή ζήτηση.
  2. Γίνεται ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων για να εξασφαλίσουμε αποθέματα.
  3. Συντηρούμε τις θερμικές μας Μονάδες για να εξασφαλίσουμε αξιόπιστη και συνεχή λειτουργία το καλοκαίρι.
  4. Φροντίζουμε να εξασφαλίσουμε εισαγωγές ρεύματος από γειτονικές χώρες με τους καλύτερους δυνατούς οικονομικούς όρους.
  5. Προγραμματίζουμε την ενοικίαση αιχμιακών Μονάδων.
  6. Συντηρούμε και ενισχύουμε τα δίκτυά μας Υψηλής, Μέσης και Χαμηλής Τάσης.
  7. Καθορίζουμε τιμολογιακά κίνητρα διαχείρισης φορτίου.
  • Σχετικά με την κατάσταση των υδατίνων αποθεμάτων ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι, μία από τις βασικές αιτίες του προβλήματος της αντιμετώπισης της καλοκαιρινής ζήτησης, είναι οι μειωμένες εισροές νερών στους ταμιευτήρες, λόγω ανομβρίας κατά τα τελευταία δύο χρόνια, οι οποίες οδήγησαν στα χαμηλά αποθέματα νερού στις αρχές του Φθινοπώρου του 2007. Παρ΄ όλο που το τελευταίο εξάμηνο οι εισροές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του προηγούμενου έτους και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικά εργοστάσια έγινε με αυστηρότερη διαχείριση, τα σημερινά αποθέματα είναι από τα χαμηλότερα που είχαμε ποτέ.
  • Σε ότι αφορά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τους λιγνίτες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων ότι: «Η ΔΕΗ θα προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίσει τα έννομα συμφέροντά της με κάθε τρόπο, συμπεριλαμβανομένης και της άσκησης προσφυγής ενώπιον του Πρωτοδικείου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων».
  • Το εγκριθέν Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ της Επιχείρησης και της «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε.» παρέχει τη δυνατότητα διερεύνησης της κατασκευής και εκμετάλλευσης δυο Μονάδων Συνδυασμένου Κύκλου συνολικής ισχύος 880MW, με καύσιμο φυσικό αέριο, σε έκταση εντός των εγκαταστάσεων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ. Οι Μονάδες θα ενσωματώνουν τη βέλτιστη διαθέσιμη και περιβαλλοντικά φιλική τεχνολογία. Το κυριότερο πλεονέκτημα του Σταθμού, ο οποίος έχει εγκεκριμένη περιβαλλοντική άδεια, είναι η θέση εγκατάστασής του κοντά στο μεγαλύτερο καταναλωτικό κέντρο της χώρας, ενισχύοντας έτσι την ευστάθεια του Συστήματος της Νότιας Ελλάδας.
  • Στο προσεχές Διοικητικό Συμβούλιο θα συζητηθεί ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας με την RWE, το οποίο αναφέρεται στους τομείς:
  1. Μελέτη για τη δημιουργία ανθρακικής μονάδας 500 με 800 MW στην Αλβανία. Το Μνημόνιο Συνεργασίας προβλέπει τη δημιουργία ξεχωριστής ανώνυμης εταιρείας που θα αναλάβει το εν λόγω έργο με την RWE να κατέχει το 51%, τη ΔΕΗ το 39% και την εταιρεία ΤΙΤΑΝ το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της.
  2. Μελέτη για συνεργασία στο φυσικό αέριο στην Ελλάδα.
  3. Μελέτη για συνεργασία στην ανάπτυξη αιολικών πάρκων με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Σε μια τέτοια συνεργασία η ΔΕΗ Ανανεώσιμες θα κατέχει το 49% και η RWE τo 51%.

Ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις πολύ θετικές συνέπειες που θα έχει για το Περιβάλλον το γιγαντιαίο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ. Συνολικά, η υλοποίηση των επενδύσεων της ΔΕΗ στην Παραγωγή Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε συνδυασμό με την απόσυρση πεπαλαιωμένων μονάδων, θα εξασφαλίσει για την περίοδο 2006 έως 2015, μείωση ανά αποδιδόμενη κιλοβατώρα από θερμικούς Σταθμούς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα:

  • του διοξειδίου του άνθρακα (CΟ2) κατά 25%,
  • του διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 91%,
  • των οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 39% και
  • των σωματιδίων (PM) κατά 56%.