Αμετακίνητο πάνω από το 83% παραμένει το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, όπως δείχνουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το μήνα Οκτώβριο, ενώ ο -μνημονιακός- στόχος για το τέλος της χρονιάς είναι το 75,24%
Αμετακίνητο πάνω από το 83% παραμένει το μερίδιο της ΔΕΗ στη λιανική αγορά ρεύματος, όπως δείχνουν και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ για το μήνα Οκτώβριο, ενώ ο -μνημονιακός- στόχος για το τέλος της χρονιάς είναι το 75,24%.

Ειδικότερα, το ποσοστό της ΔΕΗ υποχώρησε σε 83,21% από 83,56% τον Σεπτέμβριο.

Τα μερίδια των κυριότερων εναλλακτικών παρόχων διαμορφώθηκαν ως εξής:

Ήρων: 4,07% από 3,92% τον Σεπτέμβριο
Elpedison: 3,89%, από 3,72%
Protergia: 3,81% από 3,82%
Watt & Volt: 1,37% όπως και τον Σεπτέμβριο
NRG: 1,09% από 1,13%
Volterra: 0,99% από 0,94%
Green: 0,56% από 0,61%
ΟΤΕ: 0,28% από 0,29%
ΚΕΝ: 0,16% από 0,14%
ΕΛΤΑ: 0,12% από 0,09%
Volton: 0,06% από 0,05%.

Η αργή μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις της αγοράς ότι ο στόχος όχι μόνο για το 2017 αλλά για το τέλος του 2019 (κάτω από 50%) είναι ανέφικτος, εφόσον δεν υπάρχουν σαρωτικές αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία της ηλεκτρικής αγοράς.

Και ενώ το «εργαλείο» των δημοπρασιών ΝΟΜΕ δείχνει να έχει περιορισμένα αποτελέσματα στο περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς, δεδομένου ότι οι τιμές διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι εναλλακτικοί προμηθευτές, δεν φαίνεται στον ορίζοντα μία αξιόπιστη λύση που θα οδηγήσει στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ με ομαλό τρόπο.

Από τη μία πλευρά, η ΔΕΗ ζητά να μην υπολογίζονται στο μερίδιο αγοράς η Υψηλή Τάση (οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές), καθώς και οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρισης κ. Μανώλης Παναγιωτάκης έχει προτείνει και την πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ, κάτι που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ δείχνει να μην στηρίζει ως επιλογή, όπως προκύπτει τουλάχιστον από πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του κ. Σταθάκη.

Από την άλλη πλευρά, εκδηλώνονται ισχυρές πιέσεις ώστε να περιορισθεί ή και να καταργηθεί η έκπτωση 15% που προσφέρει η ΔΕΗ (μαζί με την έκπτωση 6% για την προπληρωμή της ετήσιας κατανάλωσης το συνολικό όφελος ανέρχεται σε 21%), ώστε να ανοίξει περαιτέρω η «ψαλίδα» με τα τιμολόγια των εναλλακτικών προμηθευτών.

Όμως, αν ληφθεί υπόψη ότι παρά την έκπτωση συνέπειας 15% τα ληξιπρόθεσμα χρέη των καταναλωτών προς τη ΔΕΗ παραμένουν ουσιαστικά αμετάβλητα, εκφράζονται φόβοι ότι σε περίπτωση που τα τιμολόγια αυξηθούν τότε το κόστος όχι μόνο για τη ΔΕΗ αλλά και συνολικά για το σύστημα θα υπερβεί το όφελος από την ενίσχυση του ανταγωνισμού.