Οι Τιμές του Πετρελαίου Σημειώνουν Ρεκόρ 11 Εβδομάδων Καθώς ο ΟΠΕΚ Προβλέπει Αύξηση της Ζήτησης

Οι Τιμές του Πετρελαίου Σημειώνουν Ρεκόρ 11 Εβδομάδων Καθώς ο ΟΠΕΚ Προβλέπει Αύξηση της Ζήτησης
energia.gr
Τετ, 16 Αυγούστου 2017 - 08:33
Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν την Πέμπτη ρεκόρ υψηλότερης τιμής για διάστημα 11 εβδομάδων, καθώς ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του αναφορικά στην παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για το τρέχον και επόμενο έτος, μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του για παραγωγή εκτός του καρτέλ και παρά την αύξηση της παραγωγής του Οργανισμού για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο.

Οι τιμές του αργού πετρελαίου σημείωσαν την Πέμπτη ρεκόρ υψηλότερης τιμής για διάστημα 11 εβδομάδων, καθώς ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του αναφορικά στην παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση για το τρέχον και επόμενο έτος, μειώνοντας παράλληλα τις εκτιμήσεις του για παραγωγή εκτός του καρτέλ και παρά την αύξηση της παραγωγής του Οργανισμού για τρίτο συνεχή μήνα τον Ιούλιο.

Ο ΟΠΕΚ, στη μηνιαία έκθεσή του για την πετρελαϊκή αγορά, εκτιμά ότι η ζήτηση για την παραγωγή της σε αργό το 2018 θα ανέλθει σε 32,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα, ποσότητα υψηλότερη κατά 200.000 βαρέλια/ημέρα από την αρχική πρόβλεψη.

Οι τιμές αυξήθηκαν τις τελευταίες ημέρες, όπως αναφέρεται σε άρθρο των Financial Times, ως αποτέλεσμα του "καθησυχασμού των φόβων για υπερπροσφορά, καθώς η σταθερή εποχιακή ζήτηση απορρόφησε μέρος της ποσότητας που θεωρούταν ως πλεόνασμα στην αγορά".

Το αργό πετρέλαιο Brent, παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αυξήθηκε κατά 96 σεντς στα 53,64 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate, δείκτης για τις ΗΠΑ, αυξήθηκε κατά 66 σεντς στα 50,22 δολάρια το βαρέλι στις πρώτες απογευματινές συναλλαγές στο Λονδίνο. Οι τιμές υποχώρησαν, ωστόσο, καθώς οι συνεδριάσεις στην Ευρώπη έφταναν σε κλείσιμο.

Παρά την άνοδο των τιμών στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη Μαΐου -αφού τα δεδομένα των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα έδειξαν μείωση των αποθεμάτων- υπάρχουν κάποιες ανησυχίες μεταξύ των παραγόντων της αγοράς ότι η πρόσφατη ξέφρενη πορεία ενδέχεται να χάσει τη δυναμική της.

Έχουν διατυπωθεί αμφιβολίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας μείωσης της προσφοράς της οποίας ηγείται ο ΟΠΕΚ και η οποία περιλαμβάνει και τρίτες χώρες όπως η Ρωσία.

Η εύρωστη παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ, όπως και η αυξημένη παραγωγή από χώρες του ΟΠΕΚ που εξαιρούνται από τη συμφωνία, έχουν αντισταθμίσει τις περικοπές από ορισμένους εκ των μεγαλύτερων παραγωγών παγκοσμίως. Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, ο Carsten Fritsch της Commerzbank εκτιμά ότι η συνεχιζόμενη αύξηση της παραγωγής παραμένει αμετάβλητη, συμπληρώνοντας ότι "Μέχρι το τέλος του 2018, η παραγωγή [σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ] αναμένεται να υπερβεί τα 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα".

Η παραγωγή του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε σε σχεδόν 32,9 εκατ. βαρέλια/ημέρα τον Ιούλιο, αυξημένη κατά 173.000 βαρέλια/ημέρα από τον προηγούμενο μήνα. Κύριες παραγωγοί χώρες είναι η Λιβύη και η Νιγηρία - οι οποίες δεν αποτελούν μέρος της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής λόγω αστάθειας στο εσωτερικό τους - όπως και η Σαουδική Αραβία, η αδιαμφισβήτητα ηγέτιδα χώρα του ΟΠΕΚ. Αυτή η ποσότητα της παραγωγής είναι κατά 500.000 βαρέλια υψηλότερη από την εκτίμηση του ΟΠΕΚ για τη ζήτηση του πετρελαίου του τόσο το τρέχον έτος, όσο και το 2018. Τα μηνιαία στοιχεία για το πετρέλαιο ανέκυψαν καθώς οι χώρες του ΟΠΕΚ συναντήθηκαν αυτή την εβδομάδα στο Αμπού Ντάμπι για να συζητήσουν την αποκλίνουσα συμμόρφωση με τη συμφωνία για τον περιορισμό της παραγωγής. Παράλληλα, έλαβε χώρα μια ξεχωριστή συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράκ. Ο Khalid al Falih, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, τόνισε την ανάγκη να «ενταθούν οι προσπάθειες για να παροτρυνθούν όλα τα μέρη ώστε να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους στη συμφωνία μείωσης της παραγωγής».

Από την έναρξη του έτους, οπότε και τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία μείωσης της προσφοράς, η Σαουδική Αραβία παρήγαγε πολύ μικρότερη ποσότητα από αυτή που της αναλογεί σύμφωνα με τη συμφωνία και η οποία κυμαίνεται σε ποσότητα λίγο υψηλότερη από 10 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Ωστόσο, τα δεδομένα από δευτερεύουσες πηγές, όπως σύμβουλοι και αναλυτές, που υποβλήθηκαν στον ΟΠΕΚ και τα οποία χρησιμοποιούνται για να εκτιμηθεί η συμμόρφωση με τη συμφωνία, δείχνουν ότι η Σαουδική Αραβία, για πρώτη φορά, υπερέβη ελαφρά το στόχο της κατά την εφαρμογή του μέτρου. Το Ιράκ, η Αλγερία, ο Ισημερινός, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Γκαμπόν παρήγαγαν επίσης περισσότερο από τις συμφωνηθείσες ποσότητες.

Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας δεν υπέβαλε στον ΟΠΕΚ στοιχεία για τον Ιούλιο κατά τη λεγόμενη ‘άμεση επικοινωνία’, παρότι το βασίλειο έχει ασκήσει πίεση για μεγαλύτερη διαφάνεια αναφορικά στις παραγόμενες ποσότητες. Τα δεδομένα αυτά ανακύπτουν τη στιγμή που ο Khalid al Falih εξέφρασε δημόσια την απογοήτευσή του απέναντι σε ορισμένους παραγωγούς οι οποίοι δεν έχουν εκπληρώσει τις προσυμφωνηθείσες περικοπές στην παραγωγή τους.

Νωρίτερα φέτος, όταν οι παράγοντες της αγοράς πετρελαίου θεωρούσαν βέβαιη την ταχεία μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων, οι τιμές ανήλθαν στα σχεδόν 58 δολάρια το βαρέλι. Ωστόσο, οι τιμές δέχθηκαν πλήγμα όταν αυτές οι προβλέψεις δεν υλοποιήθηκαν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν.

Παρά το γεγονός ότι το αργό πετρέλαιο Brent αναμένεται να ανακάμψει τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα αργού και διυλισμένου προϊόντος μειώθηκαν λόγω υψηλότερης από την αναμενόμενη ζήτησης, ορισμένοι αναλυτές δεν είναι πεπεισμένοι ότι η συνεχής ανοδική πορεία των τιμών θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι η αμερικανική παραγωγή συνεχίζει να αυξάνεται.

Ενώ ο ΟΠΕΚ φέτος αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 28.000 βαρέλια/ημέρα την εκτίμησή του για την παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ, με κύρια παραγωγό χώρα τις ΗΠΑ, η συνολική παραγωγή εκτός του καρτέλ προβλέπεται να φθάσει τα 57,8 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Για το 2018, ο ΟΠΕΚ αναμένει αύξηση της παραγωγής εκτός του Οργανισμού αναθεωρημένη προς τα κάτω κατά 1,1 εκατ. βαρέλια/ημέρα σε μια μέση ποσότητα της τάξης των 58,9 εκατ. βαρελιών/ημέρα.

Ο ΟΠΕΚ αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψη του για αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2017 κατά 100.000 βαρέλια/ημέρα, διαμορφώνοντας την τελική τιμή σε σχεδόν 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Η συνολική ζήτηση πετρελαίου αναμένεται φέτος να φθάσει κατά μέσο όρο τα 96,5 εκατ. βαρέλια/ημέρα. Το 2018, ο ΟΠΕΚ προβλέπει λίγο υψηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση της ζήτησης έως του επιπέδου των 1,3 εκατ. βαρελιών/ημέρα.