Η χειρότερη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ήταν το 2016, σύμφωνα με στατιστική έρευνα που έδωσε σήμερα ο ΣΕΦ. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών τονίζει ότι η αγορά του κλάδου έχει πέσει σχεδόν στα επίπεδα του 2007, πριν αρχίσει δηλαδή η ουσιαστική ανάπτυξη της (βλ. εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έρευνα)

Η χειρότερη χρονιά για τα φωτοβολταϊκά στην Ελλάδα ήταν το 2016, σύμφωνα με στατιστική έρευνα που έδωσε σήμερα ο ΣΕΦ. Μάλιστα, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών τονίζει ότι η αγορά του κλάδου έχει πέσει σχεδόν στα επίπεδα του 2007, πριν αρχίσει δηλαδή η ουσιαστική ανάπτυξη της (βλ. εδώ αναλυτικά ολόκληρη την έρευνα).

Βασικές αιτίες για τα απογοητευτικά αυτά αποτελέσματα ήταν, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, η καθυστέρηση στην υιοθέτηση νέου θεσμικού πλαισίου (κάτι που έγινε μόλις τον Αύγουστο του 2016 και δεν διευκόλυνε την έγκαιρη ανάπτυξη μεσαίων και μεγάλων έργων) και η επιβολή capital controls (που επηρέασε την εγκατάσταση μικρών συστημάτων αυτοπαραγωγής, net-metering).

Ειδικότερα, πέρυσι, η νέα εγκατεστημένη ισχύς διασυνδεδεμένων φωτοβολταϊκών ανήλθε σε 5,42 MWp, ενώ η συνολική εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών ως και το 2016 ανήλθε σε 2.611 MWp.

 

Όπως, εξάλλου, απεικονίζεται και στο παρακάτω διάγραμμα της έρευνας του ΣΕΦ, την περίοδο 2014-2016 είναι εμφανής η επίπτωση που είχε στην απασχόληση η αναστολή αδειοδότησης νέων έργων (η οποία ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 και ίσχυσε έως τον Απρίλιο του 2014) και η απουσία επαρκούς νέου θεσμικού πλαισίου, όπως υπογραμμίζει ο Σύνδεσμος. Η απασχόληση το 2013 βασίστηκε ουσιαστικά σε έργα που είχαν ωριμάσει αδειοδοτικά από παλιά και απλώς εκτελέστηκαν αυτή την περίοδο. Οι άμεσες θέσεις εργασίας την περίοδο 2014-2016 αφορούν κυρίως στη συντήρηση και λειτουργία των φωτοβολταϊκών σταθμών.

Παρόλα αυτά στην έρευνα επισημαίνεται ότι και το 2016, λόγω της πρότερης εντυπωσιακής ανάπτυξης, τα φωτοβολταϊκά κάλυψαν το 7,05% των αναγκών της χώρας σε ηλεκτρική ενέργεια, φέρνοντας την χώρα μας στην τρίτη θέση διεθνώς σε ότι αφορά στη συμβολή των φωτοβολταϊκών στη συνολική ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Επίσης, ο ΣΕΦ επισημαίνει ότι όλα τα συστήματα φ/β που εγκαταστάθηκαν το 2016, αφορούσαν σε συστήματα αυτοπαραγωγής με ενεργειακό συμψηφισμό (net-metering). Βλ. το σχετικό διάγραμμα της μελέτης: