Οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν πιο άμεσα από κάθε άλλη είναι οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα, τονίζει στο energia.gr ο κ. Σωκράτης Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών ΑΠΕ των ομίλων Κοπελούζου - Σαμαρά. Ποια είναι τα σχέδια για την ελληνική αγορά και το εξωτερικό, γιατί οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν και θέλουν να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Οι επενδύσεις που μπορούν να γίνουν πιο άμεσα από κάθε άλλη είναι οι επενδύσεις στα αιολικά πάρκα, τονίζει στο energia.gr ο κ. Σωκράτης Κωνσταντινίδης, διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών ΑΠΕ των ομίλων Κοπελούζου - Σαμαρά. Ποια είναι τα σχέδια για την ελληνική αγορά και το εξωτερικό, γιατί οι ιδιώτες επενδυτές μπορούν και θέλουν να αναλάβουν μόνοι τους το κόστος κατασκευής του υποθαλάσσιου καλωδίου για την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική.

Ο Όμιλος δραστηριοποιείται από το 1998 στην ελληνική αγορά και έχει θέσει σε λειτουργεί ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 145 MW, σε Εύβοια, Πελοπόννησο, Θράκη, Κρήτη και Ρόδο. Το πρώτο πάρκο τέθηκε σε λειτουργία το 2001 στην Εύβοια και το πλέον πρόσφατο το 2012 στην Κόρινθο. Πέρα από τα αιολικά, ο όμιλος έχει κατασκευάσει δύο μικρές υδροηλεκτρικές μονάδες, ισχύος 10 MW, πολλά, διάσπαρτα, φωτοβολταϊκά, 16 MW, καθώς και δύο βιομηχανικές μονάδες στην Πάτρα για την παραγωγή φετών πολυκρυσταλλικού πυριτίου (wafers), Φ/Β κυττάρων (cells) και Φ/Β πλαισίων (panels).

Το pipeline του ομίλου περιλαμβάνει έργα συνολικής ισχύος 2.400 MW, εκ των οποίων τα 2.100 βρίσκονται στην Ελλάδα και τα υπόλοιπα 300 στη Βουλγαρία. Σε ότι αφορά την Αίγυπτο, από το 2009 υπάρχει συμφωνία με την αιγυπτιακή «ΔΕΗ» (EEHC) για 3.000 MW αιολικών. Ήδη, έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη σκοπιμότητας και θα υποβληθεί από κοινού μελέτη προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ). Λόγω της τοπικής γραφειοκρατίας, το συγκεκριμένο φιλόδοξο έργο έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Με τη μελέτη σκοπιμότητα εκτιμάται ότι θα σηματοδοτηθεί και η έναρξη των αδειοδοτήσεων.Το project προβλέπει την ηλεκτρική διασύνδεση με την Αττική, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα ξεκινά από τα σύνορα Αιγύπτου - Λιβύης. Όπως επισημαίνει ο κ. Κωνσταντινίδης, η συγκεκριμένη όδευση είναι η καλύτερη δυνατή για την ηλεκτρική διασύνδεση της Αφρικής με την Ευρώπη. Η χωροθέτηση του αιολικού πάρκου θα γίνει σε περιοχή που βρίσκεται στη δυτική όχθη του Σουέζ με πλούσιο αιολικό δυναμικό (ταχύτητα ανέμου περί τα 10m/s και capacity factor κοντά στο 40%).

Στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας του ομίλου με την ιταλική Enel, η τελευταία ελέγχει το 100% των αιολικών και Μικρών Υδροηλεκτρικών μονάδων, ενώ ο όμιλος Κοπελούζου το 100% των Φ/Β. Από το pipeline των 2.400 MW, στα 400 MW η Enel ελέγχει το 30%, ποσοστό που ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια θα αυξηθεί περαιτέρω.

To 2017 η ηλέκτριση των δύο νέων αιολικών στη Θράκη

Αναφερόμενος στα πιο ώριμα από τα νέα έργα του ομίλου, ο κ. Κωνσταντινίδης ότι παρά τα προβλήματα και την γραφειοκρατία, οι Έλληνες επιχειρηματίες θέλουν να επενδύσουν σε νέα έργα ΑΠΕ και κυρίως τα αιολικά, τομέας στον οποίο «μπορούν να γίνουν γρήγορα και άμεσα νέες επενδύσεις». «Κυνηγάμε κυριολεκτικά το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες», δηλώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτά τα έργα συμβάλουν στην τόνωση της απασχόλησης, τόσο στο στάδιο της κατασκευής όσο και στο στάδιο της λειτουργίας και συντήρησης, ενώ προσφέρουν επιπλέον έσοδα στις τοπικές κοινωνίες. Από τα εν λειτουργία 145 MW αιολικών πάρκων, τα 65 είναι στην Θράκη, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει στο νομό Ροδόπης οι κατασκευαστικές εργασίες για δύο νέα πάρκα, συνολικής ισχύος 40 MW. Το ένα από τα δύο πάρκα είναι πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Η σύνδεση με το δίκτυο (ηλέκτριση) των δύο πάρκων εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί στα μέσα του 2017. Ο όμιλος θα κατασκευάσει Υποσταθμό ανύψωσης τάσης 30 KV, κοντά στον Υποσταθμό Νέας Σάντας, με τον οποίο θα επιτύχει τη μέγιστη δυνατή αύξηση της παραγωγής και σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 1,3 εκατ. ευρώ ανά MW.

Ο όμιλος διαθέτει επίσης στο χαρτοφυλάκιο άλλα 100 MW, που βρίσκονται σε παρόμοιο στάδιο με τα παραπάνω σε ότι αφορά την αδειοδοτική διαδικασία. Τα 45 MW (δύο πάρκα) είναι στον Έβρο και τα άλλα 55 (δύο πάρκα επίσης) στην Λακωνική Μάνη. Οι κατασκευαστικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ σημειώνεται ότι όλα τα παραπάνω έργα έχουν υπογεγραμμένο PPA μέχρι τις 31/12/2015, πλην των δύο τελευταίων, στη Θράκη, που θα γίνουν με το νέο πλαίσιο στήριξης, το feed in premium (FIP).

Επιπλέον, πέραν την Κρήτης (όπου γίνεται σχετική αναφορά παρακάτω) ο όμιλος διαθέτει άδεια παραγωγής για 368 MW σε Άνδρο, Τήνο, Πάρο και Νάξο, και Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για 218,5 MW, αποτελώντας την πρώτη φάση του έργου.

Το νέο πλαίσιο στήριξης και το αίτημα για παράταση του FIP

Εκτός από διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών ΑΠΕ, ο κ. Κωνσταντινίδης δραστηριοποιείται ενεργά εδώ και πολλά χρόνια στην ΕΛΕΤΑΕΝ, στην οποία σήμερα είναι μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Το νέο πλαίσιο στήριξης, που ψηφίσθηκε από τη Βουλή τον Αύγουστο, είναι αποδεκτό, σημειώνει, ενώ αναφερόμενος στη ρύθμιση για την ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στην προμήθεια υπενθυμίζει ότι ήταν ένα πάγιο αίτημα των παραγωγών ΑΠΕ, το οποίο θα οδηγήσει σε άρση των στρεβλώσεων στην αγορά και ανάλογα με τον τρόπο που θα εφαρμοστεί στην πράξη θα συντελέσει στην εξισορρόπηση του μόνιμα ελλειμματικού Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ, ενώ παράλληλα προσφέρει και τη δυνατότητα για τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ.

Ενώ στην αγορά, ειδικά σε ότι τα αφορά τα αιολικά, εκφράζονται έντονες ανησυχίες για το κατά πόσον θα προχωρήσουν έργα με το FIP ή τελικά θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσω διαγωνισμών από τις αρχές του 2017, ο κ. Κωνσταντινίδης τονίζει ότι καθώς η ελληνική αγορά δεν είναι ακόμα «ώριμη» και ότι πρέπει να υπάρξει μία μεταβατική περίοδος προσαρμογής, με την παράταση εφαρμογής του FIP για όλο το 2017. Με βάση τα όσα προβλέπουν οι σχετικές κοινοτικές κατευθυντήριες γραμμές, καθώς και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην ελληνική αγορά (για παράδειγμα σε σχέση με τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό για νέα Φ/Β έργα), εκτιμά ότι η ΡΑΕ έχει το περιθώριο να ζητήσει την έγκριση της παράτασης. Σε διαφορετική περίπτωση, ίσως μέσα στο 2017 δούμε μία επανάληψη του φετινού σκηνικού, όπου ελλείψει νομοθετικού πλαισίου, ο ΛΑΓΗΕ δεν θα υπογράφει καμία νέα σύμβαση.

Σχετικά με το λεγόμενο Ειδικό Έργο Εύβοιας, ο ΓΓ του ΥΠΕΝ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, έχει δηλώσει την πρόθεση του να αποστείλει κοινοποίηση στις Κομισιόν, ζητώντας την εξαίρεση του έργου από τις διαγωνιστικές διαδικασίες.

Εφόσον το υφιστάμενο καθεστώς στήριξης ισχύσει και για το επόμενο έτος, εκτιμάται ότι από τα 1,3 GW αιολικών που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα στάδια, θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν έργα της τάξεως του 1 GW περίπου ως το 2020. Οι Έλληνες επιχειρηματίες, λέει ο κ. Κωνσταντινίδης, θέλουν να υλοποιήσουν τα ώριμα και θα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να γίνουν με το καθεστώς του FIP.

Οι ιδιώτες μπορούν να αναλάβουν μόνοι τους την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης

Η ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα είναι ένα θέμα που απασχολεί την ελληνική αγορά εδώ και 30 χρόνια περίπου και σήμερα φαίνεται ότι οι συνθήκες για την υλοποίηση του έργου είναι πιο ώριμες από ποτέ. Όπως είναι γνωστό, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει την κατασκευή δύο διασυνδέσεων (τη «μικρή» με την Πελοπόννησο και τη «μεγάλη» με την Αττική).

Ο όμιλος Κοπελούζος-Σαμαρά διαθέτει στην Κρήτη ένα χαρτοφυλάκιο αιολικών πάρκων της τάξεως του 1 GW, για τα οποία έχουν ήδη υποβληθεί οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ενώ εκκρεμούν οι Αποφάσεις Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων. Ο κ. Κωνσταντινίδης υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του ΑΔΜΗΕ (ειδικά για τη «μικρή» διασύνδεση) είναι λανθασμένος και αναρωτιέται γιατί οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν το κόστος, όταν οι ιδιώτες επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν εξολοκλήρου το κόστος κατασκευής του καλωδίου για τη διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική. Όπως σημειώνει, βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, οι επενδυτές ΑΠΕ, εν προκειμένω των αιολικών έργων στην Κρήτη, είναι υποχρεωμένοι να κατασκευάσουν το καλώδιο, το οποίο εν συνεχεία όπως γίνεται σε όλα τα έργα θα περιέλθει στην κυριότητα του ΑΔΜΗΕ.

Με αυτόν τον τρόπο, προσθέτει, θα αναπτυχθεί στο νησί ένας ορθολογικός αριθμός νέων αιολικών μονάδων, αρκεί, όπως χαρακτηριστικά δηλώνει, «να ξεφύγουμε από τις αγκυλώσεις». Τα καλώδια μήκους 320 χλμ περίπου θα είναι Συνεχόμενου Ρεύματος, HVDC, ισχύος 2Χ300 KVA (ή 1.000 MW περίπου) και το κόστος της επένδυσης εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 1 δισ. ευρώ περίπου, Η απόσβεση της επένδυσης υπολογίζεται ότι θα γίνει σε επτά με οκτώ χρόνια. Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, ο όμιλος έχει ήδη κάνει επαφές με αρμόδιος φορείς και τράπεζες, ωστόσο για να προχωρήσουν οι συζητήσεις χρειάζεται να εγκριθεί η άδεια εγκατάστασης για τα νέα έργα. Η σχετική πρόταση αναμένεται να υποβληθεί στην Κομισιόν όταν τα έργα της Κρήτης θα είναι κοντά στο στάδιο της υπογραφής της σύμβασης πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA).