Συμφωνία Εξαγωγών Φυσικού Αερίου προς την Τουρκία «Βλέπουν» οι Εταίροι του Λεβιάθαν

Συμφωνία Εξαγωγών Φυσικού Αερίου προς την Τουρκία «Βλέπουν» οι Εταίροι του Λεβιάθαν
energia.gr
Τρι, 28 Ιουνίου 2016 - 15:12
Σε συμφωνία εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εκτιμούν στελέχη των εταίρων -Noble, Delek και Ratio- του κοιτάσματος Λεβιάθαν ότι θα οδηγήσει η επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Τελ Αβίβ, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Globes.Ισραηλινές και τουρκικές πηγές εκτιμούν ότι οι εξαγωγές, ύψους 8 - 10 bcm, μπορούν να ξεκινήσουν από το 2020

Σε συμφωνία εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία, εκτιμούν στελέχη των εταίρων -Noble, Delek και Ratio- του κοιτάσματος Λεβιάθαν ότι θα οδηγήσει η επαναπροσέγγιση Άγκυρας - Τελ Αβίβ, που ανακοινώθηκε επίσημα χθες, Δευτέρα, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα  Globes

Καθώς η Αίγυπτος δεν θα χρειαστεί αέριο μακροπρόθεσμα λόγω των μεγάλων ανακαλύψεων που συντελέστηκαν στην δική της ΑΟΖ πρόσφατα (Ζορ κτλ), ενώ και η αγορά της Ιορδανίας αδυνατεί να απορροφήσει όλες τις ποσότητες από το Λεβιάθαν, η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ισραήλ ανοίγει ξανά τη συζήτηση για διέλευση του ισραηλινού αερίου από τα κοιτάσματα της Μεσογείου προς την Ευρώπη μέσω Τουρκίας. 

Ισραηλινές και τουρκικές πηγές που επικαλείται η εφημερίδα, εκτιμούν ότι η συμφωνία μπορεί να κλείσει εντός του 2017 και να προβλέπει εξαγωγές ύψους 8 - 10 δισ. κυβικών μέτρων (bcm) ετησίως από το 2020

Ωστόσο, είναι φανερό πως κάτι τέτοιο θα προσκρούσει στην αντίδραση της Λευκωσίας, από τη στιγμή που δεν έχει επιλυθεί το Κυπριακό και συνεχίζεται η τουρκική κατοχή στον Βορρά της Μεγαλονήσου.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο  Alon  Liel, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, η συμφωνία θα βλάψει τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Ας σημειωθεί, επίσης, ότι τα στελέχη των εταίρων του Λεβιάθαν αποκάλυψαν στην  Globes ότι ξεκίνησαν ήδη διαπραγματεύσεις με 15 τουρκικές εταιρείες, οι οποίες ενδιαφέρονται να εισάγουν φυσικό αέριο από το εν λόγω κοίτασμα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ίδια εφημερίδα ο  Alon  Liel, πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Τουρκία, η συμφωνία θα βλάψει τις σχέσεις με την Κύπρο και την Ελλάδα.

Αντιδράσεις αναμένονται και από την πλευρά της Μόσχας, καθώς η Τουρκία εισάγει από τη Ρωσία το 55% - 60% του φυσικού αερίου που καταναλώνει κάθε έτος. Στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι η Ρωσία θα ακολουθήσει την ίδια στρατηγική που έχει υιοθετήσει η Σαουδική Αραβία στην αγορά πετρελαίου -αυξημένη παραγωγή για να μην χάσει μερίδιο αγοράς- και με αυτόν τρόπο να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ευρωπαϊκή αγορά. 

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πρόσφατα ανώτατα στελέχη της Gazprom, ο ρωσικός κολοσσός μπορεί να αυξήσει φέτος την παραγωγή φυσικού αερίου κατά 8% έναντι του 2015, στα 452 bcm.