Αμετακίνητος στη στρατηγική υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς θα παραμείνει ο ΟΠΕΚ στη συνάντηση της 2ας Ιουνίου, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις περί αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής αργού από τις χώρες εκτός του οργανισμού
Αμετακίνητος στη στρατηγική υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς θα παραμείνει ο ΟΠΕΚ στη συνάντηση της 2ας Ιουνίου, επικαλούμενος τις εκτιμήσεις περί αύξησης της παγκόσμιας ζήτησης σε συνδυασμό με τη μείωση της παραγωγής αργού από τις χώρες εκτός του οργανισμού.

Η τελευταία μηνιαία έκθεση (Απριλίου) που δημοσιοποιήθηκε χθες, δείχνει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει ο διεθνής οργανισμός το επόμενο διάστημα.

Η Σαουδική Αραβία όχι μόνο επιμένει στην πολιτική της υπεράσπισης του μεριδίου αγοράς (το οποίο σημαίνει ότι αποκλείει κάθε σκέψη για μείωση της παραγωγής), αλλά επιπλέον έχει υιοθετήσει μία πιο αυστηρή εκδοχή αυτής της πολιτικής, όπως φάνηκε από την αποτυχία της συνάντησης της Ντόχα και την απομάκρυνση του Αλί αλ Ναΐμι (ο οποίος λέγεται ότι είχε ταχθεί υπέρ της συμφωνία για «πάγωμα» της παραγωγής) από το υπουργείο Πετρελαίου.

Η ανάληψη της ηγεσίας του υπουργείου Πετρελαίου από τον (και) υπουργό Άμυνας Μπιν Σαλμάν καταδεικνύει επιπλέον ότι θα συνεχιστεί η έντονη αντιπαράθεση με το Ιράν. Επίσης, έπειτα και από την αποτυχία της Ντόχα, κλιμακώνεται και ο ανταγωνισμός με τη Ρωσία, νο2 παραγωγό αργού στον κόσμο, για την κατάκτηση μεριδίου στην αγορά.

Στην έκθεση εκτιμάται ότι η προσφορά αργού από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα μειωθεί φέτος κατά 740.000 βαρέλια/ημέρα σε 56,4 εκατομμύρια.

enter image description here

Την ίδια ώρα, αυξάνεται η παραγωγή του ΟΠΕΚ, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στο Ιράν.

Η παραγωγή στο σύνολο των χωρών του ΟΠΕΚ αυξήθηκε κατά 188.000 βαρέλια/ημέρα από τον Μάρτιο, σε 32,44 εκατομμύρια. Στο Ιράν, η αύξηση διαμορφώθηκε σε 198.000 βαρέλια/ημέρα και πλέον η ημερήσια παραγωγή έχει ανέλθει σε 3,45 εκατ. βαρέλια.

enter image description here
Η αυξημένη ζήτηση σε συνδυασμό με τη μείωση της προσφοράς από τις χώρες εκτός του διεθνούς οργανισμού εκτιμάται ότι θα καλύψει την άνοδο της παραγωγής από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Η παγκόσμια ζήτηση προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί φέτος σε 94,18 εκατ. βαρέλια/ημέρα, αυξημένη κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα έναντι του 2015.

Τον Απρίλιο, η υπερπροσφορά αργού διαμορφώθηκε σε 950.000 βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με την έκθεση. Πέρυσι, είχε ανέλθει σε 2,13 εκατ. βαρέλια/ημέρα.

enter image description here