ΙΕΑ: Μικρές Προσδοκίες για τον Αντίκτυπο της Συνάντησης στη Ντόχα - «Πιο Κοντά στην Ισορροπία» οι Τιμές στο Β΄Εξάμηνο

ΙΕΑ: Μικρές Προσδοκίες για τον Αντίκτυπο της Συνάντησης στη Ντόχα - «Πιο Κοντά στην Ισορροπία» οι Τιμές στο Β΄Εξάμηνο
energia.gr
Πεμ, 14 Απριλίου 2016 - 14:04
Μολονότι ο OPEC και η Ρωσία συνεργάζονται σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της παραγωγής αν δεν υπάρξει κάποια πρόταση για ουσιαστική μείωσή της, ο πραγματικός αντίκτυπος της συμφωνίας που θα προκύψει την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC, θα είναι μικρός

Μολονότι ο OPEC και η Ρωσία συνεργάζονται σε ένα σχέδιο για τον περιορισμό της παραγωγής αν δεν υπάρξει κάποια πρόταση για ουσιαστική μείωσή της, ο πραγματικός αντίκτυπος της συμφωνίας που θα προκύψει την Κυριακή στην Ντόχα του Κατάρ ανάμεσα στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες εντός και εκτός OPEC, θα είναι μικρός. Αυτό σημειώνει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας στην έκθεσή του για την παγκόσμια αγορά πετρελαίου του Απριλίου, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Επίσης, ο ΙΕΑ εκτιμά ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου θα «κινηθούν πιο κοντά στην ισορροπία» το δεύτερο μισό του έτους καθώς οι χαμηλότερες τιμές επιβαρύνουν την πλευρά της παραγωγής. Την ίδια στιγμή η προσπάθεια του Ιράν να αποκαταστήσει τις εξαγωγές συναντά εμπόδια ακόμα και μετά την άρση των δυτικών κυρώσεων, αναφέρει ο Οργανισμός.

Παράλληλα, σημειώνει ότι, λόγω της δημοσίευσης περαιτέρω στοιχείων που επιβεβαιώνουν την κάμψη στην παραγωγή των ΗΠΑ, οι τιμές του αργού σημείωσαν στα μέσα Απριλίου υψηλό τετραμήνου, σε μια συγκυρία κατά την οποία οι παράγοντες της αγοράς εξέφραζαν την ελπίδα ότι οι επικείμενες συνομιλίες στην Ντόχα του Κατάρ, στις 17 Απριλίου, θα καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε να αντιμετωπιστεί η υπερβάλλουσα προσφορά. Κατά την ώρα της σύνταξης της έκθεσης του ΙΕΑ, η τιμή του Brent βρισκόταν στα 44,30 δολ. το βαρέλι, ενώ του WTI στα 41,75 δολ.

 

Η αύξηση στην παγκόσμια ζήτηση αργού αναμένεται να επιβραδυνθεί το 2016, στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σε σύγκριση με τα 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2015, κυρίως εξαιτίας της επιβράδυνσης στις αγορές της Κίνας, των ΗΠΑ και μεγάλου μέρους της Ευρώπης. Τα προκαταρκτικά στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2016 δείχνουν ότι ήδη παρατηρείται η επιβραδυντική τάση, καθώς η αύξηση της ζήτησης φτάνει, σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μολονότι το τελευταίο τρίμηνο του 2015 έφτανε στα 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα και στα 2,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους.

 

Η παραγωγή αργού του OPEC σημείωσε πτώση, κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 32.47 εκατ. βαρέλια την ημέρα, λόγω συνεχών διακοπών στην πετρελαϊκή παραγωγή της Νιγηρίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ιράκ, οι οποίες αντιστάθμισαν την περαιτέρω άνοδο της παραγωγής του Ιράν και της Αγκόλα. Η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας σημείωσε σημαντική πτώση τον Μάρτιο, αλλά τελικά συγκρατήθηκε στα 10,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα περίπου.

 

Η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου μειώθηκε κατά 0,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, φτάνοντας τα 96,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με την ετήσια αύξηση να περιορίζεται στα 0,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως έναν μήνα πριν και από 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2015. Οι προοπτικές για τις χώρες εκτός OPEC το 2016 παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του ΙΕΑ για τον μήνα Μάρτιο, στα 57,0 εκατ. βαρέλια ημερησίως, 710 χιλ. βαρέλια λιγότερα σε σχέση με το μέσο όρο ολόκληρου του 2015.

 

Όσον αφορά τις παγκόσμιες διυλιστικές ροές για το πρώτο τρίμηνο του 2016, ο Οργανισμός αναφέρει στην τρέχουσα έκθεσή του ότι αυτές υπολογίζονται στα 79,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυξημένες κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα σε ετήσιο επίπεδο, ακολουθώντας την αυξητική τάση της παγκόσμιας ζήτησης. Η πρόβλεψη για το σύνολο του 2016 είναι 79,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα, για τον κλάδο της διύλισης, μόλις κατά 0,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα πάνω από τα αντίστοιχα περυσινά επίπεδα, ενώ υπολείπονται της πρόβλεψης για την παγκόσμια ζήτηση, η οποία εκτιμάται στα 1,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Όπως σημειώνει ο ΙΕΑ, το σύνολο της καθαρής αύξησης της διυλιστικής παραγωγής το α΄ εξάμηνο του 2016 θα προέλθει από χώρες εκτός ΟΟΣΑ.

 

Τα εμπορικά αποθέματα στις χώρες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με την έκθεση, σημείωσαν αύξηση, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη τάση γι΄αυτήν περίοδο του έτους, κατά 7,3 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στο τέλος του μήνα στα 3.060 εκατ. βαρέλια. Παρομοίως, τα αυξημένα επίπεδα των αποθεμάτων σε σχέση με τα μέσα επίπεδα διευρύνθηκαν στα 387 εκατ. βαρέλια στο τέλος του μήνα. Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον μήνα Μάρτιο δείχνουν συνέχιση της αύξησης στις χώρες του ΟΟΣΑ ιδίως εξαιτίας της αποθήκευσης αργού σε τάνκερ.