Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου έφτασαν στις αρχές Μαρτίου, λόγω μείωσης της προσφοράς και των κυοφορούμενων συνομιλιών ανάμεσα στους παραγωγούς για συντονισμό, αλλά και εξαιτίας της πτώσης του δολαρίου, τονίζει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά τον μήνα Μάρτιο, που δημοσιεύθηκε σήμερα

Στα υψηλότερα επίπεδα του τελευταίου τριμήνου έφτασαν στις αρχές Μαρτίου, λόγω μείωσης της προσφοράς και των κυοφορούμενων συνομιλιών ανάμεσα στους παραγωγούς για συντονισμό, αλλά και εξαιτίας της πτώσης του δολαρίου, τονίζει ο ΙΕΑ στην έκθεσή του για την παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά τον μήνα Μάρτιο, που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι πιθανόν να έχουν φτάσει στο κατώτατο σημείο τους, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, καθώς η παραγωγή στις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός του ΟΡΕC έχει αρχίσει να μειώνεται γρήγορα, ενώ η αύξηση της προσφοράς από τον Ιράν δεν είναι δραματική.

Παράλληλα, τονίζει ο ΙΕΑ ότι η απότομη επιβράδυνση στην αύξηση της ζήτησης, ιδίως σε ΗΠΑ και Κίνα, είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ρυθμού αύξησης, ο οποίος άγγιξε το χαμηλότερό του σημείο σε επίπεδο έτους, φτάνοντας στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, το τελευταίο τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Το επίπεδο αυτό είναι δραματικά πολύ κάτω από το υψηλό πενταετίας, που σημειώθηκε το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο (στα 2,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως). Για το 2016 αναμένεται άνοδος κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τον ΙΕΑ. 

Η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου μειώθηκε ελαφρά τον Φεβρουάριο κατά 180 χιλ. βαρέλια την ημέρα, στα 96.5 εκατ. βαρέλια ημερησίως, λόγω μείωσης στην παραγωγή τόσο εντός όσο και εκτός OPEC. Η παραγωγή ήταν κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα υψηλότερη σε σχέση με έναν χρόνο πριν, καθώς η μικρή πτώση στην παραγωγή των χωρών εκτός OPEC υπεραναπληρώθηκε από την αύξηση στην παραγωγή των μελών του καρτέλ. Για το 2016, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες εκτός OPEC αναμένεται να μειώσουν την παραγωγή τους κατά 750 χιλ. βαρέλια ημερησίως, στα 57 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2016, 100 χιλ. βαρέλια ημερησίως κάτω από την πρόβλεψη του ΙΕΑ τον προηγούμενο μήνα.

Η παραγωγή αργού του OPEC σημείωσε τον Φεβρουάριο πτώση κατά 90 χιλ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας τα 32,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν και το εν λόγω επίπεδο παραμένει, όπως τονίζει ο Οργανισμός στην έκθεσή του, υψηλό. Οι απώλειες από το Ιράκ, τη Νιγηρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την σημαντική άνοδο στην παραγωγή του Ιράν μετά την άρση των κυρώσεων. Σταθερές παρέμειναν οι παραγωγικές ροές από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του καρτέλ.

Τα εμπορικά πετρελαϊκά αποθέματα του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, αυξήθηκαν τον Ιανουάριο κατά 20,2 εκατ. βαρέλια ενώ η κάλυψη μελλοντικής ζήτησης παραμένει στις 32.7 ημέρες. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι τον Φεβρουάριο, τα αποθέματα του ΟΟΣΑ μειώθηκαν για πρώτη φορά μέσα σε χρονικό διάστημα ενός έτους ενώ οι όγκοι του αργού που βρίσκονται αποθηκευμένοι σε τάνκερ αυξήθηκαν.

Οι παγκόσμιες διυλιστικές ροές εκτιμώνται σε 79,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο τρίμηνο του 2016, πράγμα που αντανακλά την χαμηλή διυλιστική παραγωγή του ΟΟΣΑ και μία μετατόπιση στην εαρινή περίοδο συντήρησης πιο κοντά στο πρώτο τρίμηνο. Η ετήσια αύξηση, το τελευταίο τρίμηνο του 2016, κυμάνθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα, κάτω από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ αυξήθηκαν τα αποθέματα προϊόντων και η παγκόσμια αύξηση στην παγκόσμια πετρελαϊκή ζήτηση επιβραδύνθηκε.