Οι αντάρτες της βόρειας συριακής επαρχίας του Χαλεπίου αποχώρησαν από τρεις περιοχές που απειλούνται από τις ρωσικές επιδρομές, οι οποίες επιτρέπουν στις κουρδικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν εδάφη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Οι αντάρτες της βόρειας συριακής επαρχίας του Χαλεπίου αποχώρησαν από τρεις περιοχές που απειλούνται από τις ρωσικές επιδρομές, οι οποίες επιτρέπουν στις κουρδικές δυνάμεις να καταλαμβάνουν εδάφη, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

«Έπειτα από περιορισμένης κλίμακας μάχες μεταξύ των ανταρτών και των Κούρδων στις περιοχές Μερενάρ, Ακλαμίγια και Ντέιρ Τζαμάλ, οι κάτοικοι ζήτησαν από τους αντάρτες να αποχωρήσουν φοβούμενοι της ρωσικές επιδρομές», δήλωσε ο Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν, διευθυντής του Παρατηρητηρίου.

Οι Μονάδες Προστασίας του κουρδικού λαού (YPG), η μεγαλύτερη κουρδική δύναμη στη Συρία, κατέλαβαν την Κυριακή το βράδυ τις περιοχές αυτές, μερικές ημέρες αφότου έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ακόμη τρεις περιοχές.

Οι αντάρτες βρίσκονται πλέον σε κλοιό στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, αντιμέτωποι ταυτόχρονα με τους Κούρδους, τις κυβερνητικές δυνάμεις αλλά και την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. Οι Κούρδοι πολεμούν χωριστά από τους αντάρτες και τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Κάθε εμπόλεμη πλευρά προσπαθεί να επεκτείνει τη ζώνη ελέγχου της στο εσωτερικό της σημαντικής αυτής επαρχίας, η οποία συνορεύει με την Τουρκία. Οι Κούρδοι θέλουν να «διευρύνουν το έδαφός τους» στην επαρχία, η οποία αντιπροσωπεύει ένα από τα τρία «καντόνια» της αυτόνομης κουρδικής διοίκησης.

Από την πλευρά του, ο συριακός στρατός με την υποστήριξη των ρωσικών επιδρομών συνεχίζει να προελαύνει προς την πόλη Ταλ Ριφάατ την οποία ελέγχουν οι αντάρτες και βρίσκεται σε απόσταση 20 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

«Οι κυβερνητικές δυνάμεις βρίσκονται στο εξής σε απόσταση 5 χλμ. αφότου ανακατέλαβαν από τους αντάρτες ένα χωριό πάνω στο δρόμο», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η μάχη στο Χαλέπι μπορεί να συνιστά μια καμπή στον συριακό πόλεμο, καθώς η πλήρης απώλεια της δεύτερης πόλης της χώρας, η οποία είναι χωρισμένη στα δύο από το 2012, θα σήμανε σημαντική αποδυνάμωση των ανταρτών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη δυσκολίες και σε άλλα μέτωπα.