«Δεν Συμφέρει την Άγκυρα η Ανάδειξη της Ελλάδας σε Hub Αερίου Χάρη στον Turkish Stream», Παραδέχεται Τούρκος Ειδικός

«Δεν Συμφέρει την Άγκυρα η Ανάδειξη της Ελλάδας σε Hub Αερίου Χάρη στον Turkish Stream», Παραδέχεται Τούρκος Ειδικός
energia.gr
Παρ, 13 Νοεμβρίου 2015 - 08:04
Ο Turkish Stream αναδεικνύει την Ελλάδα σε hub αερίου και αυτό μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας. Αυτό παραδέχθηκε από το βήμα του συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ ο Δρ. Βολκάν Οζντεμίρ, πρόεδρος του τουρκικού Ινστιτούτου Ενεργειακών Αγορών και Πολιτικών EPPEN

Ο Turkish Stream αναδεικνύει την Ελλάδα σε hub αερίου και αυτό μπορεί να μην είναι προς το συμφέρον της Άγκυρας. Αυτό παραδέχθηκε από το βήμα του συνεδρίου «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2015» του ΙΕΝΕ ο Δρ. Βολκάν Οζντεμίρ, πρόεδρος του τουρκικού Ινστιτούτου Ενεργειακών Αγορών και Πολιτικών EPPEN. Κι αυτό γιατί, αν και αναγνώρισε ότι ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός θα έχει κάποια οφέλη για την χώρα του, καθώς την καθιστά χώρα διέλευσης, τόνισε, εντούτοις, ότι είναι ανταγωνιστικός προς τον ΤΑΝΑΡ. Για τους λόγους αυτούς σύμφωνα με τον Δρ. Οζντεμίρ, ο Turkish Stream φαίνεται λιγότερο ελκυστικός για τη χώρα του.

Παράλληλα, τόνισε τη σημασία της γεωπολιτικής των αγωγών και του «ενεργειακού τριγώνου» ΕΕ-Ρωσίας-Τουρκίας, ενώ αναφέρθηκε γενικότερα στην σημαντική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας , η οποία ενώνει γεωγραφικά τις καταναλώτριες χώρες με τις χώρες παραγωγής. Η θέση της αυτή, όπως επισήμανε, την καθιστά αυτομάτως έναν σημαντικό ενεργειακό κόμβο για την περιοχή. Ωστόσο, σημείωσε ότι η γειτονική μας χώρα είναι εξαρτημένη, σε μεγάλο βαθμό, και η ίδια από την Ρωσία και το Ιράν, οι οποίες και αποτελούν και τους βασικούς της προμηθευτές ενέργειας.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στην εγχώρια τουρκική αγορά αερίου, τονίζοντας ότι η BOTAS μπορεί να αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία προμήθειας εντός της χώρας, με μερίδιο 80%, αλλά υπάρχουν κι άλλες οκτώ ιδιωτικές εταιρείες οι οποίες μοιράζονται μεταξύ τους το υπόλοιπο 20% της αγοράς. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, εξάλλου, στην spot αγορά LNG, η οποία αγγίζει μόλις το 3% σε σχέση με τα μακροχρόνια συμβόλαια που κατέχουν το υπόλοιπο μέρος της αγοράς. Ο κ. Οζντεμίρ εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή ως τώρα δεν υπήρχε gas trading hub στην Τουρκία, ενώ το χρηματιστήριο ενέργειας δημιουργήθηκε μόλις εφέτος, οπότε και η αγορά αερίου άρχισε ουσιαστικά να ωριμάζει.