Energia Αποκλειστικό: Όψιμο το Αμερικανικό Ενδιαφέρον για το Τερματικό LNG στην Βόρειο Ελλάδα

Energia Αποκλειστικό: Όψιμο το Αμερικανικό Ενδιαφέρον για το Τερματικό LNG στην Βόρειο Ελλάδα
energia.gr
Τρι, 6 Οκτωβρίου 2015 - 10:25
Αποκλειστικό energia. gr: Όπως έγινε εχθές γνωστό από την κυβέρνηση, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην προοπτική να καταστεί η Βόρειος Ελλάδα περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή εκεί μιας μονάδας LNG. Μάλιστα ο Κ. Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι η Αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή χρηματοδοτώντας την κατασκευή ενός πλωτού τέρμιναλ LNG

Αποκλειστικό energia. gr:

Όπως έγινε εχθές γνωστό από την κυβέρνηση, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Τζον Κέρι κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό αναφέρθηκε στην προοπτική να καταστεί η Βόρειος Ελλάδα περιφερειακός ενεργειακός κόμβος με την κατασκευή εκεί μιας μονάδας LNG. Μάλιστα ο Κ. Κέρι άφησε να εννοηθεί ότι η Αμερικανική πλευρά ενδιαφέρεται να επενδύσει στην περιοχή χρηματοδοτώντας την κατασκευή ενός πλωτού τέρμιναλ LNG. Έτσι τελείως ανέξοδα ο Κ. Κέρι έρχεται σε μία πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για την χώρα μας να μοιράσει ελπίδες για δήθεν Αμερικανικές επενδύσεις χωρίς στην ουσία να δεσμεύεται σε τίποτα αφού ως γνωστό οι όποιες επενδύσεις, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, πραγματοποιούνται αποκλειστικά από τις εταιρείες οι οποίες και αναλαμβάνουν το σχετικό ρίσκο.

Σε ότι αφορά όμως την Ελλάδα και την συγκεκριμένη περιοχή και τις δυνατότητες για ενεργειακές επενδύσεις εκεί ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όφειλε να είναι πιο προσεκτικός γιατί με τις επιπόλαιες δηλώσεις του και το όψιμο επενδυτικό ενδιαφέρον προκαλεί. Όπως ανέφερε στο Energia.gr γνωστός παράγοντας της Ελληνικής ενεργειακής αγοράς, «Καλό θα ήτο ο κ. Κέρι και οι σύμβουλοι του να είναι καλύτερα πληροφορημένοι όταν επιλέγουν να παίξουν το Αμερικανικό επενδυτικό χαρτί, γιατί στην περίπτωση της Β. Ελλάδος οι Έλληνες επιχειρηματίες και μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις δεν περίμεναν τον κ. Κέρι για να τους υποδείξει που και πως να επενδύσουν σε υποδομές και δίκτυα».

Πράγματι ο προγραμματισμός για την κατασκευή του Ελληνο-Βουλγαρικού διασυνδετηρίου αγωγού, του IGB, των πλωτών terminals LNG σε Αλεξανδρούπολη και Καβάλα και το σχέδιο για την δημιουργία ενός gas trading hub στην περιοχή, που θα καλύπτει και trades της Τουρκικής πλευράς, έχουν αρχίσει να εκπονούνται εδώ και χρόνια με αρκετά χρήματα να έχουν ήδη επενδυθεί σε μελέτες και αδειοδοτήσεις. Μάλιστα δύο από αυτά τα έργα, ο IGB (ΔΕΠΑ-Edison) και το LNG terminal στην Αλεξανδρούπολη της εταιρείας Gastrade, έχουν συμπεριληφθεί στα Projects of Common Interest ( PCI) της ΕΕ. «Ασφαλώς και δεν περίμεναν την παρέμβαση του Θείου Σαμ για να φθάσουν στο ώριμο στάδιο που ευρίσκονται σήμερα», τονίζουν ανώτερα διευθυντικά στελέχη εταιρειών που είναι άμεσα εμπλεκόμενες στα ανωτέρω περιφερειακά έργα.

Πιο συγκεκριμένα το project του τερματικού LNG στην Αλεξανδρούπολη έχει ξεκινήσει από το 2011 με την κατάθεση αίτησης στην ΡΑΕ για αδειοδότηση από την εταιρεία Gastrade που ανήκει στον Όμιλο Κοπελούζου. Το σχεδιαζόμενο τερματικό θα βρίσκεται 17,6 χλμ. ανοικτά της Αλεξανδρούπολης και η αποθηκευτική δυναμικότητα της πλωτής του μονάδας θα ανέρχεται στα 170.000 κυβ. μ. LNG, ενώ ετησίως θα μπορεί να τροφοδοτεί τις περιφερειακές αγορές με 6,1 bcm φυσικού αερίου. Στο πλαίσιο του τέρμιναλ θα λειτουργεί αγωγός 28 χλμ. (24 χλμ. υποθαλάσσιο και 4 χλμ. χερσαίο τμήμα) , ενώ το έργο θα είναι συνδεδεμένο με το ΕΣΦΑ. Όπως αναφέρει η πρόσφατη (Σεπτέμβριος 2014) μελέτη του ΙΕΝΕ " The Outlook for A Natural Gas Trading Hub in SE Europe”, το κόστος της επένδυσης υπολογίζεται σε 340 εκατ. ευρώ. Το πρότζεκτ έχει λάβει ήδη από το 2011 άδεια από τη ΡΑΕ, ενώ, όπως είπαμε παραπάνω, έχει ενταχθεί και στα PCI της ΕΕ. Εξάλλου, οι γενικότερες προοπτικές της Β. Ελλάδας για την ανάπτυξη ενός περιφερειακού Gas Trading Hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ενόψει της μελλοντικής εν δυνάμει αύξησης των σημείων εισόδου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, έχουν εκτενώς αναλυθεί στην παραπάνω μελέτη του ΙΕΝΕ, η οποία έχει υποβληθεί και στο αρμόδιο Υπουργείο, φορείς, αρχές κλπ. Η επενδυτική πρόταση υπάρχει, και μάλιστα σε πολύ ώριμο στάδιο, πριν τις … μεγαλόψυχες υποσχέσεις του Αμερικανού Υπουργού για έλευση επενδυτών, ενώ και μελέτες για την ένταξή της σε ένα γενικότερο σχεδιασμό έχουν εκπονηθεί.

Επίσης, ευθύνη έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός που δεν ανέφερε στον κ. Κέρι και για τον Ελληνο - Βουλγαρικό αγωγό, που μολονότι έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των PCI, παλινωδεί κυρίως με βουλγαρική ευθύνη. Αυτό ήταν όντως κάτι το οποίο θα έπρεπε να θίξει ο κ. Τσίπρας και, ακόμη, περισσότερο, ήταν κάτι που θα έπρεπε να γνωρίζει και ο κ. Κέρι, όταν έδινε τόσες ωραίες επενδυτικές υποσχέσεις … Τουλάχιστον, εξ όσων έγιναν γνωστά, δεν μοιράστηκαν στην ελληνική πλευρά υποσχέσεις για ... αμερικανικό LNG (ωσάν ... "καθρεφτάκια στους ιθαγενείς" - κάτι είναι κι αυτό!)

Παράλληλα, έκπληξη προκαλεί πως δεν θυμήθηκε κανείς πως υπάρχει και ο σχεδιασμός της ΔΕΠΑ για την εγκατάσταση μιας ακόμη μονάδας FSRU ανοικτά της Καβάλας. Το project της ΔΕΠΑ για πλωτή μονάδα LNG περιλαμβάνει επίσης ένα παλαιό σκάφος LNG χωρητικότητας 150.000 cm το οποίο θα μετασκευασθεί για την εγκατάσταση μονάδων αεριοποίησης και φόρτωσης. Με λίγο μεγαλύτερο προβλεπόμενο κόστος στα €250 – 270 η μονάδα αυτή προβλέπεται να τροφοδοτεί με αέριο το σύστημα μεταξύ 3 και 5 bcm κατ’ έτος.

Συμπερασματικά, στην Ελλάδα δεν περιμέναμε τον κ. Κέρι για να ανακαλύψουμε τον … τροχό στον τομέα των επενδύσεων του LNG και, σαφώς, αποτελεί ευθύνη και του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα που δεν κατέστησε σαφές στον Αμερικανό ΥΠΕΞ ότι οι επιχειρηματίες στη χώρα μας έχουν ήδη προτείνει και δρομολογήσει τις σχετικές επενδύσεις.