Η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται βάσει πλάνου και συγκεκριμένου προγραμματισμού σε σχέση με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της περιοχής, που αφορούν και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται βάσει πλάνου και συγκεκριμένου προγραμματισμού σε σχέση με τους ενεργειακούς της σχεδιασμούς, τόνισε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, απαντώντας σε επικρίσεις κομμάτων. Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι τους επόμενους μήνες ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει σημαντικές επισκέψεις σε χώρες της περιοχής, που αφορούν και τον ενεργειακό σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

"Έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό, κινούμαστε βάσει σχεδίου, βάσει πλάνου, βάσει πολύ συγκεκριμένου προγραμματισμού και επαναλαμβάνω δεν θα παρασυρθώ από δηλώσεις που γίνονται για να θέσω σε κίνδυνο τους σχεδιασμός της Κυπριακής Δημοκρατίας", επεσήμανε στις δηλώσεις του ο κ. Χριστοδουλίδης.

Σε σχέση με τις διαβουλεύσεις με την Αίγυπτο, ο κ. Χριστοδουλίδης παρέπεμψε στην επίσημη δημόσια δήλωση του αρμόδιου υπουργού, Γιώργου Λακκοτρύπη, ότι οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν, καθώς και στην τηλεφωνική επικοινωνία των προέδρων Αναστασιάδη και Σίσι. "Ευελπιστούμε ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη", είπε ο κ. Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.

Είχαν προηγηθεί οι έντονες αντιδράσεις των κυπριακών κομμάτων με αφορμή την ανακάλυψη του τεράστιου κοιτάσματος Ζορ στην Αίγυπτο, απότην ιταλική Eni.

Ειδικότερα, το ΑΚΕΛ μεσω του αναπληρωτή κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Σταύρου Ευαγόρου αμφισβητεί τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι η ανακάλυψη στην Αίγυπτο προωθεί την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου της Κύπρου και εγκαλεί την κυβέρνηση Αναστασιάδη για αθέτηση του ενεργειακού σχεδιασμού.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου: «Μετά την ανακάλυψη τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Αιγυπτιακή ΑΟΖ, η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προέβη στην διαπίστωση ότι αναβαθμίζεται ταυτόχρονα και ο γεωστρατηγικός και ενεργειακός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή.

Ως ΑΚΕΛ, εκτιμούμε ότι ο γεωστρατηγικός και ο ενεργειακός ρόλος μιας χώρας δεν αναβαθμίζεται αυτόματα λόγω του εντοπισμού υδρογονανθράκων σε μια γειτονική χώρα, παρόλο, που κάθε νέα ανακάλυψη στην περιοχή αποτελεί θετική εξέλιξη.

Για να είναι, όμως, η Κύπρος, μέσα στις εξελίξεις εκείνο που πρώτιστα απαιτείται είναι σοβαρότητα και προσήλωση στην υλοποίηση των ενεργειακών μας σχεδιασμών.Όταν κανένας σχεδιασμός δεν υλοποιείται, όταν αναστέλλονται οι ερευνητικές δραστηριότητες και όταν ξηλώνονται οι δομές που είχαν δημιουργηθεί με στόχο την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου, ας μας πει κάποιος από την κυβέρνηση με ποιο τρόπο αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου στην περιοχή αλλά και διεθνώς».

Συμμαχία: «Αν μας άκουγε η Κυβέρνηση για το Φυσικό Αέριο...»

«Αν δεν χλευαζόταν για προεκλογικούς και μετεκλογικούς σκοπούς η Πρόταση Γιώργου Λιλλήκα για προπώληση Φυσικού Αερίου από το Οικόπεδο 12, θα είχαμε αποφύγει σειρά τραγικών συνεπειών. Όσοι βιάστηκαν να καλλιεργήσουν απογοήτευση και να αφαιρέσουν την ελπίδα από τον λαό μας, προσέφεραν κακές υπηρεσίες στον τόπο». Αυτό επισημαίνει σε δήλωσή του ο διευθυντής οικονομικών θεμάτων της Συμμαχίας Πολιτών Παναγιώτης Σαββίδης με αφορμή τις εξελίξεις για το Φυσικό Αέριο.

Στη δήλωσή του ο κ. Σαββίδης εκφράζει την ικανοποίηση της Συμμαχίας για το γεγονός ότι «η Κυβέρνηση Αναστασιάδη επισπεύδει επιτέλους τις διαδικασίες για προπώληση Φυσικού Αερίου από το Οικόπεδο 12. Ασφαλώς η κωλυσιεργία που επέδειξε η Κυβέρνηση στο θέμα της αξιοποίησης των υδρογονανθράκων μας, είχε δυσμενείς επιπτώσεις».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας εάν ακολουθείτο η συνήθη διεθνή φόρμουλα θα είχαμε αποφύγει:

• Την ένταξη μας στο μηχανισμό της Τρόικας και του Μνημονίου.

• Την εισβολή των τουρκικών πλοίων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

• Τη διολίσθηση του προέδρου Αναστασιάδη να θέσει το Φυσικό Αέριο στο τραπέζι των συνομιλιών και να καταστήσει το Φυσικό Αέριο δικοινοτική διαφορά.

• Τη διολίσθηση και αποδοχή του προέδρου Αναστασιάδη της απαράδεκτης Πρότασης Άιντα για πάγωμα των διαδικασιών και εξίσωση των νόμιμων ερευνών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των παράνομων ερευνών του κατοχικού καθεστώτος στην Κυπριακή ΑΟΖ. Το επιχείρημα της Κυβέρνησης ότι η ΕΝΙ-COGAZ απεχώρησε για κάποιο διάστημα μέχρι να επισκευάσει το ερευνητικό της πλοίο, δυστυχώς διαψεύστηκε πανηγυρικά, καθώς είναι το ίδιο πλοίο το οποίο μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο και εργάζεται έκτοτε κανονικά.

Ο κ. Σαββίδης υποστήριξε ότι: «Για να προλάβουμε και άλλες τραγικές συνέπειες από την ολιγωρία στο θέμα των υδρογονανθράκων καλούμε την Κυβέρνηση να οδηγήσει τάχιστα τις συνεργασίες με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ σε συγκεκριμένα έργα και πράξεις.

Έστω και τώρα απαιτείται ολοκληρωμένη στρατηγική και επιμονή σ’ ένα διαρκές ερευνητικό πρόγραμμα για να ανακαλύψουμε όλο τον πλούτο που φιλοξενεί η Κυπριακή θάλασσα. Όσοι βιάστηκαν να καλλιεργήσουν απογοήτευση και να αφαιρέσουν την ελπίδα από τον λαό μας, προσέφεραν κακές υπηρεσίες στον τόπο».

Οικολόγοι: «Το νομοσχέδιο για το Ταμείο Υδρογονανθράκων»

«Να αξιοποιηθούν οι εξελίξεις στο φυσικό αέριο. Είναι καιρός να προχωρήσει ο νέος γύρος αδειοδοτήσεων οικοπέδων της Κυπριακής ΑΟΖ και να συσταθεί το Ταμείο Υδρογονανθράκων» τονίζουν οι Οικολόγοι.

Η εκπρόσωπος Τύπου Ελένη Χρυσοστόμου ανέφερε ότι: «Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή μας που αφορούν τα νέα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αίγυπτο αλλά και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την αξιοποίηση του οικοπέδου 12, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θεωρεί ότι η Κυβέρνηση πρέπει να μελετήσει σοβαρά το ενδεχόμενο να ξεκινήσει καινούργιο γύρο αδειοδοτήσεων για τα οικόπεδα που είναι διαθέσιμα. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει και δεν δικαιολογείται πλέον καμία καθυστέρηση ή πάγωμα στο θέμα αυτό.

Την άποψη αυτή υποστηρίζουν ειδικοί με μακρόχρονη πείρα στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η άποψη ότι η διεθνής αγορά είναι παγωμένη και δεν υπάρχει ενδιαφέρον φαίνεται να ανατρέπεται από τις εξελίξεις. Το θέμα αξίζει να ξαναμελετηθεί από την αρχή. Κάποιος μπορεί να αναρωτηθεί τι λέει για αυτό το Συμβούλιο Ενεργειακής Πολιτικής;

Καλές οι χτεσινές εξαγγελίες και χαιρετίζουμε τις άμεσες ενέργειες της Κυβέρνησης που κρατούν σε ψηλό επίπεδο το ενδιαφέρον για το Κυπριακό φυσικό αέριο. Ελπίζουμε μόνο να μην είναι απλά κινήσεις που γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Διότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο δηλαδή δεν γίνεται καμία έρευνα ή γεώτρηση αυτή την περίοδο στην Κυπριακή ΑΟΖ. Μετά το Μπαρπαρός επήλθε κατάπαυση όλων των ερευνητικών ενεργειών στην Κυπριακή ΑΟΖ και αυτό είναι μια αναντίρρητη πραγματικότητα.

Από την άλλη παραμένει παγωμένη και η διαδικασία νομοθετικής ρύθμισης για το ταμείο υδρογονανθράκων παρά τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου.

ΕΥΡΩΚΟ: «Μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις το Φ.Α.»

Ο Εκπρόσωπος της Πολιτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Αντρέας Χριστοφόρου σχολιάζοντας τις τελευταίες ανακοινώσεις για τις διαδικασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη, ανέφερε:

«Πάγια θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος είναι ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιήσει το κυπριακό φυσικό αέριο, πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και δηλώσεις εντυπωσιασμού.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε τώρα, είναι ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες ανάπτυξης του κοιτάσματος Αφροδίτη και ευχόμαστε προς τούτο να καταλήξει σύντομα ο διάλογος της Κυβέρνησης με τις εταιρείες που θα αναπτύξουν το κοίτασμα.

Η επίσπευση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί αδήριτη ανάγκη. Η αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αποτελεί το πιο σημαντικό όπλο στην προσπάθεια για οικονομική ανάκαμψη και πολιτικό – διπλωματική ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γι’ αυτό απαιτείται σοβαρότητα και αποφασιστικότητα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αξιοποιήσει τη νέα δυναμική που δημιούργησε ο εντοπισμός του γιγάντιου κοιτάσματος στην ΑΟΖ της Αιγύπτου, προκειμένου να ενισχύσει την ενεργειακή, την κρατική και την γεωπολιτική της υπόσταση», κατέληξε ο Αντρέας Χριστοφόρου.