Για εσωτερική κατανάλωση προορίζεται το αέριο, δήλωσε αξιωματούχος του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίων. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται πλέον ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας των ΗΠΑ

Για εσωτερική κατανάλωση προορίζεται το αέριο, δήλωσε αξιωματούχος του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίων. Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται πλέον ανάμεσα στις εναλλακτικές επιλογές εξαγωγής του ισραηλινού φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον Σύμβουλο Ενεργειακής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει το σύνολο του υπεργιγαντιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου που ανακάλυψε η ΕΝΙ εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, ανέφερε χθες στο πρακτορείο Bloomberg ο διευθυντής επικοινωνίας του αιγυπτιακού Υπουργείου Πετρελαίων Χάμπτι Αμπτέλ Αζίς, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό μεταξύ των παραγωγών φυσικού αερίου στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. «Όλη η παραγωγή θα πάει για εσωτερική κατανάλωση», είπε ο Αιγύπτιος αξιωματούχος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα αποθέματα στο κοίτασμα Zohr στο τεμάχιο Shorouk υπολογίζεται ότι μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της Αιγύπτου για περισσότερα από 10 χρόνια.

«Αυτό το τεμάχιο θα ανταγωνίζεται τώρα αυτά στην Κύπρο, το Ισραήλ, τη Μοζαμβίκη, την Τανζανία και το Ιράν», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ο αναλυτής της Societe Generale στο Παρίσι Τιερί Μπρος, προσθέτοντας, ωστόσο, πως «καθώς δεν αυξάνεται η ζήτηση, κυρίως στην Ευρώπη, και υπάρχει έλλειψη χρημάτων, μόνο τα έργα που θα βρουν μια λύση αμοιβαίου οφέλους με τους αγοραστές θα προχωρήσουν». Αισιόδοξος παρουσιάζεται από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλός της Delek Γιόσι Αμπού, δηλώνοντας στο Reuters: «Οι Ιταλοί βρήκαν φυσικό αέριο στην πρώτη ερευνητική γεώτρησή τους, που έκαναν μόλις την περασμένη εβδομάδα. Έχουν ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά τους, και το Λεβιάθαν και το Ταμάρ έχουν χρονικά πλεονεκτήματα. Οι αιγυπτιακές ανάγκες δεν πρόκειται να αλλάξουν λόγω του νέου ευρήματος».

Ενεργειακά δεδομένα Αιγύπτου
Υπενθυμίζεται πως η παραγωγή φυσικού αερίου στην Αίγυπτο είχε αρχίσει να μειώνεται αισθητά από το 2011, μετά την εξέγερση κατά του καθεστώτος Χόσνι Μουμπάρακ, οπόταν και τερματίστηκαν οι ενεργειακές επενδύσεις στους τομείς της έρευνας και της παραγωγής. Η εγχώρια ζήτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην πιο πυκνοκατοικημένη χώρα του αραβικού κόσμου, που αριθμεί σχεδόν 87 εκατομμύρια κατοίκους, αυξάνεται ραγδαία σε ρυθμούς πέραν του 7% τον χρόνο, αναγκάζοντας το κράτος να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της Noble Group Ltd, της BP Plc και της Vitol SA.

Πριν από την εξέγερση, η Αίγυπτος τροφοδοτούσε με αέριο τόσο την Ιορδανία όσο και το Ισραήλ μέσω αγωγού, ενώ υγροποιούσε φυσικό αέριο στα εργοστάσιά της στο Ιντκού και στο Νταμιέτα για πώληση στο εξωτερικό. Εντούτοις, σε πολλές περιπτώσεις, οι αγωγοί προς το Ισραήλ δέχονταν διάφορες επιθέσεις από ακραίες θρησκευτικές ομάδες, αλλά και από τους Βεδουίνους του Σινά, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την αδιαφορία που επεδείκνυε, όπως έλεγαν, η αιγυπτιακή κυβέρνηση στα αιτήματά τους.

Παραγωγή 2018-2019
Σύμφωνα, πάντως, με έκθεση της εταιρείας συμβούλων σε θέματα ενέργειας Energy Aspects Ltd, η ENI θα πετύχει ένα σημαντικό επίπεδο παραγωγής από το Zohr, γύρω στο 2018-2019, αφού το κοίτασμα βρίσκεται κοντά σε τεμάχια που βρίσκονται ήδη σε λειτουργία και μπορεί να συνδεθεί με την υποδομή τους. Όπως επίσης επισημαίνει η έκθεση, η ανακάλυψη στο Zohr ενδέχεται να επηρεάζει τα σχέδια του Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο από το δικό του κοίτασμα Λεβιάθαν, αφαιρώντας την επιλογή της υγροποίησης φυσικού αερίου για εξαγωγή σε υπάρχουσες, αλλά εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις στην Αίγυπτο.

Αιγυπτιακές εξαγωγές υγροποιημένου Φ.Α.
Επιπλέον, η εταιρεία εξέφρασε την εκτίμηση ότι το φυσικό αέριο από το Zohr θα μπορούσε να επιτρέψει στην Αίγυπτο να ξαναρχίσει τις δικές της εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου, παρέχοντας πρώτη ύλη για τις εγκαταλελειμμένες υποδομές υγροποίησης της ΕΝΙ στην Νταμιέτα ή της BG Group στο Ιντκού. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι οι σκέψεις της Αιγύπτου για χρήση του φυσικού αερίου αποκλειστικά για εσωτερική κατανάλωση θα τερματίσουν τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τη χώρα, εκτοπίζοντας με αυτόν τον τρόπο έναν σημαντικό όγκο ζήτησης φυσικού αερίου.

Αναβρασμός στο Ισραήλ
Την ίδια ώρα, σε αναβρασμό φαίνεται πως βρίσκεται το εσωτερικό μέτωπο στο Ισραήλ, με τον Υπουργό Οικονομίας της χώρας Αργιέχ Ντερί να κατηγορεί τον Υπουργό Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτς ότι είναι υπεύθυνος για «πρώτης τάξεως αποτυχία πληροφόρησης», που άφησε τους Ισραηλινούς αξιωματούχους στο σκοτάδι σχετικά με την ανακάλυψη ανοικτά των αιγυπτιακών ακτών. Σύμφωνα με τον Ντερί, ενώ το Ισραήλ εργαζόταν για να οριστικοποιήσει μιαν αμφιλεγόμενη συμφωνία σχετικά με τα δικά του μεγάλα αποθέματα στη Μεσόγειο Θάλασσα, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου δεν γνώριζαν ότι η Αίγυπτος, που είναι δυνητικός πελάτης του Ισραήλ, πραγματοποιούσε έρευνες για εξεύρεση δικών της αποθεμάτων φυσικού αερίου.

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, η εταιρεία Εdison εξέφρασε εκ νέου το ενδιαφέρον της για την απόκτηση δύο κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ισραηλινή ΑΟΖ: το Karish και το Tanin, αλλά «όχι με οποιοδήποτε τίμημα». Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Edison στο Τελ Αβίβ στο Bloomberg, του Γιαρόμ Αριάβ, μετά τη σημαντική αιγυπτιακή ανακάλυψη από την EΝΙ, επείγει πλέον για το Ισραήλ να οριστικοποιήσει την πολιτική του φυσικού αερίου, προκειμένου η χώρα να επωφεληθεί.

Εναλλακτική Κύπρος & Ελλάδα
Την ίδια ώρα, ο εμπειρογνώμονας ενεργειακής ασφάλειας και ανώτερος σύμβουλος στο Συμβούλιο Ενεργειακής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών Γκαλ Λουφτ δήλωσε, επί του θέματος, ότι «προσθέτει ένα εντελώς νέο πεδίο αβεβαιότητας σε ένα ήδη πολύ αναστατωμένο τοπίο. Έχει ουσιαστικά αναβάλει κάθε προοπτική για μια συμφωνία (για το Ισραήλ)». Ο ίδιος μάλιστα, δήλωσε, σύμφωνα με την «Times of Israel», ότι το Ισραήλ μπορεί ακόμα να βρει εναλλακτικούς αγοραστές όπως την Κύπρο και την Ελλάδα, που είναι καλές αγορές, λόγω του ότι οι δυο χώρες χρησιμοποιούν το πετρέλαιο για ηλεκτρική ενέργεια σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, το οποίο είναι μια φθηνότερη εναλλακτική λύση. Αναφέρει, επίσης, ότι το Ισραήλ μπορεί να υιοθετήσει μια διαφορετική μέθοδο της εξαγωγής φυσικού αερίου μέσω συμπίεσης, αντί να επενδύει δισεκατομμύρια δολάρια στην κατασκευή σταθμών υγροποίησης που ήδη κατέχει η Αίγυπτος.

Σκέψεις για συμπιεσμένο Φ.Α.
Οι δύσκολοι καιροί, αναφέρει σε ανάλυσή του ο Λουφτ, απαιτούν δύσκολα μέτρα και η οικονομική δυσπραγία των ελληνικών και των κυπριακών κυβερνήσεων, σε συνδυασμό με την αγωνία των μελών των κοινοπραξιών ενέργειας, μπορεί να επιφέρει μια επανάσταση στον τρόπο που το φυσικό αέριο μεταφέρεται σε παγκόσμιο επίπεδο. «Περίπου το ήμισυ του υπεράκτιου αερίου του κόσμου έχει εγκλωβιστεί σε τομείς που είναι πάρα πολύ μικροί για την ανάπτυξη υγροποιημένου φυσικού αερίου. Με το συμπιεσμένο φυσικό αέριο (CNG) μπορεί να φτάσει στις αγορές, αντικαθιστώντας το πετρέλαιο τόσο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας όσο και ως καύσιμο για τις μεταφορές».

(από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΙΝΗ", 03/09/2015)