Τα capital controls έβαλαν φρένο στις εισαγωγές ηλεκτρισμού και παρότι η ζήτηση ρεύματος, λόγω του καύσωνα και της χρήσης κλιματιστικών καταρρίπτει τις ημέρες αυτές το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως με εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ΑΠΕ και φυσικό αέριο, με τις εισαγωγές να μειώνονται συνεχώς

Τα capital controls έβαλαν φρένο στις εισαγωγές ηλεκτρισμού και παρότι η ζήτηση ρεύματος, λόγω του καύσωνα και της χρήσης κλιματιστικών καταρρίπτει τις ημέρες αυτές το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι ανάγκες καλύπτονται κυρίως με εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη, ΑΠΕ και φυσικό αέριο, με τις εισαγωγές να μειώνονται συνεχώς.

Η εκτίμηση του ΑΔΜΗΕ για την Παρασκευή ήταν ότι η ζήτηση θα έφθανε στα 9.888 ΜW, που είναι το νέο φετινό ρεκόρ από τα 9.732 MW της Πέμπτης και τα 9.674 ΜW της Τετάρτης. Τα επίπεδα αυτά, μπορεί να είναι τα υψηλότερα του 2015, δεν παύουν όμως να είναι πολύ πιο χαμηλά από τα άνω των 11.000 MW που είχε φθάσει η αιχμή της ζήτησης προ της κρίσης.

Πριν από τον καύσωνα και τα capital controls, όταν η κατανάλωση κυμαινόταν στα 5.500-6.500 MW, ένα μεγάλο μέρος της ζήτησης, γύρω στο 25% καλυπτόταν με φθηνές εισαγωγές ρεύματος, με τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου να υπολειτουργούν ή να μη λειτουργούν καθόλου. Την περίοδο αυτή όμως, οι εισαγωγές έχουν πέσει κάτω από το 10% και λειτουργούν στο φουλ τόσο τα εργοστάσια φυσικού αερίου της ΔΕΗ όσο και οι πέντε μονάδες των ιδιωτικών εταιρειών Elpedison, Protergia, Hρων και Korinthos Power.

Mεγάλο μέρος της ζήτησης καλύπτεται από τις ΑΠΕ και κυρίως τα φωτοβολταϊκά, με διαθέσιμη ισχύ 2.000 MW, τις ώρες ακριβώς που τις χρειάζεται το σύστημα, όταν η θερμοκρασία κτυπά κόκκινο και τα κλιματιστικά δουλεύουν στο φουλ. Αμέσως μετά όμως όταν ο ήλιος δύει, είναι οι μονάδες φυσικού αερίου που παίρνουν τη σκυτάλη, χάρη στην ευελιξία που διαθέτουν

Τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ παρέχουν στο σύστημα γύρω στα 4.000 MW.

To προφίλ της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργεια πάντως δεν έχει αλλάξει. Η μεγάλη αύξηση προέρχεται από τα νοικοκυριά που από την περασμένη Δευτέρα, 27 Ιουλίου και μετά χρησιμοποιούν συνεχώς τα κλιματιστικά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Στους υπόλοιπους τομείς, τη βιομηχανία, τις εμπορικές επιχειρήσει και τις άλλες επαγγελματικές εγκαταστάσεις η ζήτηση έχει υποχωρήσει λόγω της οικονομικής κρίσης.

Μετά την εφαρμογή των capital controls που περιόρισαν δραστικά τις εισαγωγές ηλεκτρισμού, η κάλυψη των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια θα ήταν εξαιρετικά προβληματική χωρίς τις μονάδες φυσικού αερίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις 26 Ιουνίου, ημέρα ανακοίνωσης του δημοψηφίσματος, οι εισαγωγές ρεύματος έφθαναν τις 40.839 MWh, με 38.383 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και μόλις 2.456 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή ήταν 58.456 MWh, οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισέφεραν 8.596 Mwh και τα υδροηλεκτρικά 12.967 MWh.

Σχεδόν ένα μήνα μετά, στις 21 Ιουλίου, οι εισαγωγές ρεύματος περιορίζονταν μόλις στις 22.469 MWh, με μόλις 3.700 MWh να διοχετεύονται εντός των συνόρων και το μεγαλύτερο μέρος αυτών, δηλαδή 18.752 MWh να προωθούνται προς εξαγωγή. Την ίδια ημέρα η λιγνιτική παραγωγή έφθανε στις 76.331 MWh, η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου πενταπλασιάστηκε εκτοξευόμενη στις 46.569 MWh, τα υδροηλεκτρικά ήταν αυξημένα στις 20.454 MWh.

(Πηγή: Ημερησία)