Zήτημα αποχώρησης από τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ και προσφυγής στη Δικαιοσύνη φαίνεται ότι θέτει η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, στην περίπτωση που δεν αγοράσει το 66% των μετοχών, όπως είναι η αρχική προσφορά, αλλά το 49% που είχε προτείνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δείχνει να αποδέχεται η Κομισιόν

Zήτημα αποχώρησης από τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ και προσφυγής στη Δικαιοσύνη φαίνεται ότι θέτει η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, στην περίπτωση που δεν αγοράσει το 66% των μετοχών, όπως είναι η αρχική προσφορά, αλλά το 49% που είχε προτείνει η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και δείχνει να αποδέχεται η Κομισιόν.

Δημοσίευμα ενός από τα εγκυρότερα ειδησεογραφικά πρακτορεία του Αζερμπαϊτζάν, του AzerNews, με τίτλο «Η Socar, o ΔΕΣΦΑ και η ελληνική κρίση» θέτει τον προβληματισμό της Socar, εμφανίζει την εταιρεία να θέλει ακόμα να αγοράσει το 66%, να θεωρεί ότι η απόκτηση μόνον του 49% δημιουργεί προβλήματα και να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη και αποχώρησης από τη διαδικασία αν καθυστερήσει και άλλο η απόφαση της πώλησης.

«Η Socar θέλει να αγοράσει τα 2/3 του ΔΕΣΦΑ, όπως είχε συμφωνηθεί αρχικά», είχε δηλώσει ο επικεφαλής του επενδυτικού τμήματος της αζέρικης εταιρείας Vaqif Aliyef τον Ιούνιο στο Μπακού. «Ο διαγωνισμός ήταν για το 66% των μετοχών και κερδίσαμε τον διαγωνισμό», είχε επισημάνει.

Η ελληνική πλευρά πρέπει να θυμάται ότι όσες περισσότερες μετοχές του ΔΕΣΦΑ διακρατήσει τόσο περισσότερα κεφάλαια πρέπει να δαπανήσει για την υλοποίηση των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, κάτι που μοιάζει απίθανο, δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα, αναφέρει το δημοσίευμα, υπογραμμίζοντας ότι αν δεν γίνουν οι επενδύσεις τότε το πρότζεκτ γίνεται λιγότερο επικερδές για τη Socar και είναι αμφίβολο αν θα επιμείνει στην εξαγορά.

Η εγγυητική που έχει καταθέσει η Socar για τον ΔΕΣΦΑ λήγει στα τέλη Αυγούστου.

Η συμφωνία με την ελληνική πλευρά για την πώληση του ΔΕΣΦΑ υπογράφηκε τον Δεκέμβριο του 2013, έκτοτε όμως κόλλησε στα γρανάζια των Βρυξελλών, με αποκορύφωμα την έρευνα που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2014 η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Η έρευνα εξακολουθεί να «τρέχει» χωρίς να έχει προσδιοριστεί ημερομηνία λήξης.

Ο πρώην υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης, είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να πωληθεί το 49% των μετοχών, κάτι με το οποίο φαινόταν ότι μπορούσε να συμφωνήσει η Ε.Ε., όμως οι Αζέροι διαφωνούν.

(Πηγή: Ημερησία)