Στα δικαστήρια μεταφέρθηκε η διαμάχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean, με αφορμή τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Θάσου-Καβάλας. Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα ΕΛΠΕ, ύστερα από αίτησή τους, εκδόθηκε σε βάρος της Energean Oil προσωρινή διαταγή της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απαγορεύει στην Energean «τη συνέχιση των παράνομων ερευνών εντός της ερευνητικής περιοχής του Θρακικού Πελάγους»

Στα δικαστήρια μεταφέρθηκε η διαμάχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Energean, με αφορμή τις σεισμικές έρευνες στην περιοχή της Θάσου-Καβάλας. Όπως ανακοίνωσαν την Τρίτη τα ΕΛΠΕ, ύστερα από αίτησή τους, εκδόθηκε σε βάρος της Energean Oil προσωρινή διαταγή της προέδρου Υπηρεσίας του Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία απαγορεύει στην Energean «τη συνέχιση των παράνομων ερευνών εντός της ερευνητικής περιοχής του Θρακικού Πελάγους».

Όπως ισχυρίζονται τα ΕΛΠΕ, η Energean προχώρησε παράνομα και χωρίς άδεια σε σεισμικές έρευνες στην περιοχή του Θρακικού πελάγους και ότι ουδέποτε υπέβαλε σοβαρή, δεσμευτική και έγκαιρη πρόταση για την κατάρτιση σχετικής εμπορικής συμφωνίας. Τα ΕΛΠΕ δηλώνουν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις δικαστικές ενέργειες «προς ανάκτηση των παρανόμως αποκτηθέντων στοιχείων και την αποκατάσταση κάθε υλικής και ηθικής βλάβης».

Υπενθυμίζεται ότι, σε χθεσινή ανακοίνωση της Energean, με την οποία γνωστοποιούσε πως ολοκλήρωσε τις σεισμικές της έρευνες στον Πρίνο, η εταιρεία κατηγορούσε τα ΕΛΠΕ για εμπόδια στην ερευνητική διαδικασία. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Energean Oil & Gas, «λόγω της αντίδρασης της ΕΛΠΕ Α.Ε., η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε έρευνα στις όμορες περιοχές του Θρακικού Πελάγους, αντίθετα προς την διεθνή πρακτική και παρά την σύμφωνη γνώμη της Calfrac, η οποία κατέχει το 75% των περιοχών οι οποίες παραμένουν ανενεργές επί 30 έτη, δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί με αποτέλεσμα την ελλιπή καταγραφή των δεδομένων». Η ανακοίνωση σημείωνε ότι «σε πρώτη φάση επισημαίνεται ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί δεν καλύπτουν με επαρκή τρόπο την περιοχή του Άθω, η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί σε αυτήν πετρέλαιο και, μάλιστα, διαφορετικής ποιότητας σε σχέση με το παραγόμενο στον Πρίνο».