Ηχηρό «Όχι» της Βιομηχανίας στην Επιδίωξη των Θεσμών για Κατάργηση Μειωμένων Τιμών στην Υψηλή Τάση – Ενημερώθηκε η Διαπραγματευτική Ομάδα

Ηχηρό «Όχι» της Βιομηχανίας στην Επιδίωξη των Θεσμών για Κατάργηση Μειωμένων Τιμών στην Υψηλή Τάση – Ενημερώθηκε η Διαπραγματευτική Ομάδα
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Τετ, 10 Ιουνίου 2015 - 12:17
Σταθερές επιδιώξεις για τον αφανισμό της ελληνικής βιομηχανίας βλέπουν βιομηχανικοί κύκλοι πίσω από την πρόταση των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων τιμών προς την υψηλή τάση. Εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε τη χαριστική βολή στην εναπομείνασα βιομηχανία και θα συνιστούσε πλήγμα για την οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της. Ήδη, η βιομηχανία οργανώνει την αντίδραση της, με πρώτη ενέργεια να ενημερώσει για τις θέσεις της την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς

Σταθερές επιδιώξεις για τον αφανισμό της ελληνικής βιομηχανίας βλέπουν βιομηχανικοί κύκλοι πίσω από την πρόταση των δανειστών για την κατάργηση των μειωμένων τιμών προς την υψηλή τάση. Εκτιμούν ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έδινε τη χαριστική βολή στην εναπομείνασα βιομηχανία και θα συνιστούσε πλήγμα για την οικονομία και την προοπτική ανάπτυξης της. Ήδη, η βιομηχανία οργανώνει την αντίδραση της, με πρώτη ενέργεια να ενημερώσει για τις θέσεις της την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς, ενώ χθες απηύθυνε και ανοιχτή επιστολή προς την κυβέρνηση.

Η πρόταση των θεσμών που διέρρευσε και αφορά ειδικότερα στο κομμάτι της ενέργειας υποδεικνύει, μεταξύ άλλων, την αντικατάσταση των μειωμένων κατά 20% τιμολογίων της ΔΕΗ προς την υψηλή τάση με τιμολόγια που θα είναι βασισμένα στο κόστος. Ωστόσο, δεν διευκρινίζεται ποιο θα πρέπει να είναι το κόστος αυτό, ούτε πώς και από ποιον θα καθορισθεί, με συνέπεια η βιομηχανία να σημάνει συναγερμό, καθώς, όπως υποστηρίζει, είναι ορατή η επιστροφή σε ρυθμιζόμενες τιμές για τους βιομηχανικούς πελάτες, κάτι με το οποίο αντιδρά.

Βιομηχανικοί κύκλοι που μίλησαν στο energia. gr εκφράζουν την άποψη ότι έχει αναδειχθεί, εδώ και πολύ καιρό, σε πρώτη προτεραιότητα των θεσμών η κατάργηση των μειώσεων του ηλεκτρικού για την ελληνική βιομηχανία, που την κρατούν, όπως επισημαίνουν, ακόμη ζωντανή, χωρίς, παράλληλα, να δείχνουν να ενδιαφέρονται για τη διασφάλιση της λειτουργίας μιας ελεύθερης και ανταγωνιστικής αγοράς. Έτσι, όμως, λένε οι ίδιοι κύκλοι, οι θεσμοί, τώρα, και η τρόικα, παλαιότερα, αποδεικνύουν ότι δεν νοιάζονται επί της ουσίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, αλλά για τον αφανισμό της παραγωγικής βάσης της χώρας, προς όφελος ξένων, ανταγωνιστικών, συμφερόντων.

Το θέμα των μειωμένων τιμών για την υψηλή τάση, που ενέκρινε πέρυσι γενική συνέλευση της ΔΕΗ, είχε προκαλέσει τα αντανακλαστικά της τρόικας, στη λογική ότι μπορεί να εγείρουν ζήτημα κρατικής ενίσχυσης. Μάλιστα, υπήρξε και σχετική ανταλλαγή αλληλογραφίας μεταξύ της DG Comp και της προηγούμενης κυβέρνησης. Η τελευταία είχε υποστηρίξει, πέρυσι τον Απρίλιο, ότι οι μειώσεις που δόθηκαν στην υψηλή τάση έχουν να κάνουν με ποσά 7-10 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν σε δύο χαλυβουργεία, όταν η ΔΕΗ έχασε το 2013 περί τα 13 εκατ. ευρώ ετησίως, εξαιτίας του κλεισίματος δύο μονάδων. Οι αποφάσεις για τη μείωση των τιμολογίων στην υψηλή τάση ελήφθησαν από τη ΔΕΗ, υπογραμμιζόταν στην ίδια απάντηση, με επίγνωση των συνθηκών της αγοράς και τους κινδύνους που διανοίγονται από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στη βιομηχανία, λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους.

Και ενώ, λένε βιομηχανικοί κύκλοι, φέτος οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας μειώνονται στην Ευρώπη, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, που συμπαρέσυρε και το φυσικό αέριο, στην Ελλάδα επιχειρείται να εφαρμοσθεί μια προληπτική μεταχείριση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη από τους θεσμούς τι ισχύει στον ίδιο τομέα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Αν η DG Comp εμφανίζεται ευαίσθητη για τυχόν θέμα κρατικής ενίσχυσης προς τη βιομηχανία με τα συγκεκριμένα τιμολόγια, τότε θα πρέπει να ανοίξει συνολικά το θέμα αυτό και για τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο», τονίζουν με νόημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι λύση στο όλο θέμα που ανέκυψε θα ήταν η διακοψιμότητα, την οποία δεν αρνείται το ΥΠΑΠΕΝ, αλλά επί του παρόντος έχει υποχωρήσει ως προτεραιότητα.