«Κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης. Και δεν δέχεται η κυβέρνηση να της τραβήξει κανείς το αυτί», ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης
«Κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης. Και δεν δέχεται η κυβέρνηση να της τραβήξει κανείς το αυτί», ξεκαθάρισε με κατηγορηματικό τρόπο από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, όταν προκλήθηκε από τον βουλευτή της ΧΑ, Ηλία Κασιδιάρη, με την αναφορά «σας τράβηξε το αυτί Αμερικανός παράγοντας, που επισκέφτηκε την Αθήνα, για τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου».

«Εμείς μονομερώς προχωρήσαμε στον αγωγό. Στήριξα τον αγωγό ρωσικού φυσικού αερίου όταν πήγα στην Ρωσία και το ίδιο έκανε και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε κεντρικό επίπεδο. Προχωρήσαμε χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς συμμάχους μας, οι θέσεις των οποίων άλλωστε είναι γνωστές κι εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς υπηρετούμε το εθνικό μας συμφέρον» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης.

«Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο, ούτε μπανανία. Είναι χώρα ανεξάρτητη και ακολουθεί ανεξάρτητο δρόμο» είπε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση στήριξε τον αγωγό διότι υπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα και ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως οι συζητήσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία. 
'Oταν η συμφωνία επιτευχθεί η Ελλάδα θα εξελιχθεί σε διεθνής ενεργειακός κόμβος, θα υπάρξουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη και θα έχει φθηνές τιμές για το φυσικό αέριο.

Ακολουθεί η πλήρης απάντηση του Υπουργού ΠΑΠΕΝ, Παναγ. Λαφαζάνη σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής» Ηλία Κασιδιάρη για τα θέματα της επένδυσης χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, του αγωγού με φυσικό αέριο από τη Ρωσία και των ερευνών για υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο:

«Όσον αφορά την επένδυση στη Χαλκιδική στις Σκουριές για το χρυσό, αυτό το οποίο κάνει η Κυβέρνησή μας - και το κάνει με συνέπεια, αυστηρότητα και σταθερότητα - είναι να προσπαθεί να τηρηθεί σε σχέση με αυτή την επένδυση πλήρως και απολύτως η δημοκρατική νομιμότητα και να προστατευθεί το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Σε αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, από την πρώτη στιγμή η Κυβέρνησή μας προέβη σε σειρά ενεργειών, μεταξύ των οποίων οι κυριότερες ήταν η ανάκληση της θεώρησης αρχιτεκτονικής και ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης στις Σκουριές, προκειμένου να διεξαχθεί ενδελεχής έλεγχος αν τηρούνται πραγματικά οι προβλεπόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις.

Επίσης, στις Σκουριές αποστείλαμε δύο σημαντικές παρατηρήσεις που εντοπίζουν μεγάλες ελλείψεις όσον αφορά στις τεχνικές μελέτες για τις μεταλλουργικές δραστηριότητες της εταιρείας στις Σκουριές και ζητάμε εξηγήσεις.

Βεβαίως κάποιοι και κάποια μεγάλα συμφέροντα στην Ελλάδα, έχουν συνηθίσει να μην ελέγχονται. Έχουν συνηθίσει να θεωρούν τον εαυτό τους κράτος εν κράτει και έχουν συνηθίσει να θεωρούν τις κυβερνήσεις περίπου ως υπαλληλικό προσωπικό. Γι’ αυτό βεβαίως πολλοί ξαφνιάστηκαν με τις ενέργειες της Κυβέρνησης και την αποφασιστικότητά της και άρχισαν να αντιδρούν και μάλιστα να χρησιμοποιούν τους εργαζόμενους περίπου ως πολιορκητικό κριό απέναντι στην Κυβέρνηση.

Θέλω να πω ότι η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα με τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Το αντίθετο. Εμείς, στηρίζουμε, όπως στο παρελθόν και τώρα και στο μέλλον, τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Στηρίζουμε τις θέσεις απασχόλησης. Δεν έχουμε καμία διαφορά ή αντίθεση με τον κόσμο της εργασίας και ειδικότερα με τους εργαζόμενους στη Χαλκιδική.

Η αντίθεσή μας είναι με την επιχείρηση, με την εταιρία, στο κατά πόσο τηρεί τη δημοκρατική νομιμότητα, στο κατά πόσο τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία και κατά πόσο προστατεύεται, με αυτά τα οποία πράττει, το περιβάλλον και το δημόσιο συμφέρον.

Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε. Θα μεταχειριστούμε κάθε νόμιμο μέσο, προκειμένου να προστατεύσουμε αυτά τα έννομα αγαθά, αυτές τις μεγάλες αξίες, οι οποίες άλλωστε είναι προγραμματικές μας εξαγγελίες.

Όσον αφορά τον αγωγό που ενδεχομένως μπορεί να γίνει στην Ελλάδα και να φέρνει φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Όπως ξέρετε, η επιλογή του λεγόμενου νότιου διαδρόμου για να φέρνει η Ρωσία φυσικό αέριο προς την Ευρώπη δεν είναι μια δική μας επιλογή. Η επιλογή αυτή έγινε από τη ρωσική πλευρά, διότι θέλει να παρακάμψει τον ουκρανικό δρόμο λόγω των γνωστών πολιτικών προβλημάτων.

Σε πρώτη φάση επιχειρήθηκε αυτή η παράκαμψη του ουκρανικού δρόμου να γίνει με τον South Stream μέσω της Βουλγαρίας. Απέτυχε αυτή. Δεν συζητάω αυτή τη στιγμή τους λόγους της αποτυχίας.

Φαίνεται ότι η Ρωσία επιλέγει πλέον τον λεγόμενο νότιο διάδρομο, δηλαδή να κατασκευάσει υποθαλάσσιο αγωγό μέσω της Μαύρης Θάλασσας και της ευρωπαϊκής Τουρκίας και να φέρει φυσικό αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Εμείς είπαμε το εξής απλό, το οποίο υπηρετεί το εθνικό συμφέρον και το λαϊκό συμφέρον: Ότι εφόσον επιλέγεται από τη Ρωσία αυτός ο αγωγός, αυτός ο διάδρομος, εμείς στηρίζουμε τη διέλευση του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο από το ελληνικό έδαφος, που θα ξεκινάει -αυτός ο αγωγός- από τα ελληνοτουρκικά σύνορα και μέσω της FYROM θα μπορεί να κατευθύνεται στην κεντρική Ευρώπη.

Οι συζητήσεις για το σχεδιασμό και την υλοποίηση αυτού του έργου είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο με τη ρωσική πλευρά. Θα μπορούσα να πω ότι βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Ο αγωγός αυτός -δεν είναι ανάγκη να αναφερθώ αναλυτικά- εφόσον γίνει, θα συνεισφέρει στη διεθνή αναβάθμιση της χώρας μας, θα διαμορφώσει την Ελλάδα σε έναν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο. Αν συνυπολογίσουμε και τον ΤΑΡ που περνάει από την Ελλάδα και ήδη βρίσκεται σε κατασκευή, θα διαμορφώσει την Ελλάδα σε έναν πλουραλιστικό ενεργειακό κόμβο ροής φυσικού αερίου, θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη χώρα μας με φτηνές τιμές για το φυσικό αέριο και δημοσιονομικά οφέλη.

Επομένως, αυτός ο αγωγός για εμάς είναι απόλυτα χρήσιμος, είναι εθνικά επωφελής, ωφελεί το δημόσιο συμφέρον, ωφελεί το λαϊκό συμφέρον. Γι’ αυτό τον στηρίζουμε και θα επιχειρήσουμε μέχρι τέλους να υλοποιηθεί, εφόσον βεβαίως γίνεται αυτή η επιλογή διαδρόμου από τη ρωσική πλευρά.

Ξέρετε και ξέρουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλαπλές αντιδράσεις γι’ αυτόν τον αγωγό και από ευρωπαϊκούς κύκλους και από υπερατλαντικούς κύκλους. Εμείς αυτές τις αντιδράσεις ασφαλώς και τις παίρνουμε υπόψη μας, αλλά δεν καθορίζουμε με αυτές τις αντιδράσεις τη δική μας στάση. Η δική μας στάση καθορίζεται με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το όφελος της χώρας μας.

Από εκεί και πέρα, θα πω μία κουβέντα μόνο για τους υδρογονάνθρακες, για να μην το παραλείψω εντελώς ως θέμα και θα επανέλθω στη δευτερολογία μου.

Ξέρετε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη αδειοδοτικός διαγωνισμός για είκοσι θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Αυτός ο διαγωνισμός λήγει στις 14 Ιουλίου. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει καλή συμμετοχή. Θα κρίνουμε τις συμμετοχές αυτές και θα προωθήσουμε αυτόν το διαγωνισμό με βάση το εθνικό συμφέρον. Πιστεύουμε ότι έτσι θα ανοίξει ένας δρόμος για την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων από αυτά τα θαλάσσια οικόπεδα στη χώρα μας».

Κατά τη δευτερολογία του, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ επισήμανε:

«Καταρχάς εδώ εκπροσωπώ της Κυβέρνηση και όχι καμία πτέρυγά της, και η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, έχει συλλογική πολιτική. Εγώ αυτή τη στιγμή αυτή τη συλλογική πολιτική αποτυπώνω και εκφράζω.

Θα ήθελα να σας πω ότι δεν δεχόμαστε μαθήματα πατριωτισμού. Προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπηρετήσουμε την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Και αυτό κάνουμε 3 μήνες κάτω από πολύ σκληρές και δύσκολες συνθήκες. Και οι διαπραγματεύσεις οι οποίες κάνουμε είναι γιατί δεν θέλουμε να παραδοθούμε, και θέλουμε μια συμφωνία η οποία να είναι συμβατή με το πρόγραμμα μας και να μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να σταθεί όρθια η χώρα μας, και στον ελληνικό λαό να ξεφύγει από την κρίση.

Κανείς δεν τράβηξε το αυτί της κυβέρνησης. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να της τραβήξει κανένας το αυτί. Εμείς μονομερώς προχωρήσαμε στην αποδοχή του αγωγού με το ρώσικο φυσικό αέριο και τον στηρίξαμε αυτόν τον αγωγό. Προσωπικά έκανα σημαντικές επαφές και συνεργασίες στη Μόσχα για να προωθήσω αυτόν τον αγωγό και να τον στηρίξω. Το ίδιο έκανε συνέχεια σε κεντρικό επίπεδο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Και τα κάναμε αυτά χωρίς να ρωτήσουμε κανέναν και πολύ περισσότερο χωρίς να ρωτήσουμε τους υπερατλαντικούς «συμμάχους» μας. 

Βεβαίως ξέρουμε τις θέσεις τους, τις οποίες μας γνωστοποίησαν και σε συναντήσεις που με δική τους πρωτοβουλία είχαμε. Οι θέσεις αυτές εκφράζουν τα δικά τους συμφέροντα και τις δικές τους προτεραιότητες. Εμείς όμως ακολουθούμε μια πολιτική που έχει έναν και μοναδικό γνώμονα: Το εθνικό μας συμφέρον. Η Ελλάδα, έχω πει πολλές φορές και θα το ξαναπώ, δεν είναι ούτε προτεκτοράτο ούτε μπανανία. Είναι ανεξάρτητη χώρα και ακολουθεί πλέον μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική εξωτερικών οικονομικών και θα προσέθετα και ενεργειακών σχέσεων.

Όσον αφορά τις Σκουριές, τίποτα δεν κάναμε για επικοινωνιακούς λόγους. Αυτά τα οποία κάναμε σχετικά με την Eldorado και όσα κάνει στις Σκουριές, ήταν ουσιαστικές πρωτοβουλίες και ουσιαστικές παρεμβάσεις. Γι΄ αυτό άλλωστε είδατε τις γνωστές αντιδράσεις από την εταιρία και όσους στηρίζουν τα συμφέροντα της εταιρίας σε αυτή τη χώρα. Εμείς αυτό που θέλουμε να προστατεύσουμε είναι την δημοκρατική νομιμότητα, όπως σας είπα, να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να προστατεύσουμε το δημόσιο συμφέρον. Για εμάς η Eldorado δεν είναι πάνω από τους νόμους και πάνω από τις κυβερνήσεις. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή τη θέση θα ακολουθήσουμε μέχρι τέλους.

Σας είπα επίσης ότι στα μέσα Ιουλίου, τελειώνουν οι διαγωνισμοί που έχουμε προκηρύξει για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα. Από εκεί και πέρα, φαντάζομαι, ότι με τη συμμετοχή που θα υπάρξει, θα δοθούν με βάση το εθνικό συμφέρον, οι σχετικές αδειοδοτήσεις για έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων. Βεβαίως να ξέρετε ότι αν δοθούν αυτές οι αδειοδοτήσεις, που ελπίζω να δοθούν, και να έχουμε καλή συνέχεια, δεν σημαίνει ότι από τον άλλο μήνα θα έχουμε εξαγωγή πετρελαίου από τα ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Είναι μια αρκετά μακρά διαδικασία. 

Οι έρευνες διαρκούν αρκετό χρόνο, και πολύ περισσότερο βεβαίως η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εφόσον διαπιστωθούν βεβαίως εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα. Η υπόθεση αυτή βεβαίως, όπως καταλαβαίνεται, θέλει χρόνο. Αλλά όμως, η προετοιμασία από τώρα, η προσπάθεια να ολοκληρωθεί η διαδικασία όσο το δυνατόν ταχύτερα και η στήριξη αυτής της διαδικασίας θα αποφέρει σίγουρα θετικά αποτελέσματα τα οποία ελπίζουμε να είναι τα μεγαλύτερα δυνατά».