Αναβάθμιση της Ελλάδας ως Ενεργειακού Κόμβου - Ρωσική Χρηματοδότηση για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου

Αναβάθμιση της Ελλάδας ως Ενεργειακού Κόμβου - Ρωσική Χρηματοδότηση για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου
energia.gr
Πεμ, 9 Απριλίου 2015 - 08:01
Η αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Τα κέρδη για την Ελλάδα και η δυνατότητα χρηματοδότησης έναντι των μελλοντικών εσόδων από τον αγωγό φυσικού αερίου
Η αναβάθμιση της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου διαφαίνεται στον ορίζοντα μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα. Τα κέρδη για την Ελλάδα και η δυνατότητα χρηματοδότησης έναντι των μελλοντικών εσόδων από τον αγωγό φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, όσον αφορά τον αγωγό Turkish Stream, ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι η «καινούργια διαδρομή θα καλύψει τις ανάγκες των Ευρωπαίων σε καύσιμα και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να γίνει ένα από τα βασικά κέντρα διανομής φυσικού αερίου». 

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, εκδηλώθηκε εκτεταμένο ενδιαφέρον από τη ρωσική πλευρά για επενδύσεις σε διάφορους τομείς της οικονομίας. Άνοιξε ο δρόμος για την κατασκευή ελληνικού αγωγού φυσικού αερίου (σ.σ. το σχέδιο προβλέπει να λειτουργήσει το 2019) που θα ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, θα διασχίζει την ελληνική επικράτεια και θα κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Η χρηματοδότηση θα γίνει στη βάση ιδιωτικών κεφαλαίων και ο τρόπος θα είναι συμβατός με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανονισμούς της ΕΕ. Θα δημιουργηθούν μεγάλα οφέλη στα από την κατασκευή του αγωγού που θα αφορούν χαμηλότερες τιμές φυσικού αερίου και εμπορική εκμετάλλευση του που εκτιμάται ότι καλύπτει μεγάλα ποσά. Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, διερευνάται η δυνατότητα άμεσης προκαταβολής των μελλοντικών κερδών για αρκετά χρόνια και αποπληρωμή από την έναρξη λειτουργίας του αγωγού και έπειτα.

Είμαστε έτοιμοι, τόνισε ο κ. Πούτιν, προκειμένου «όχι μόνο να δανειοδοτήσουμε κάποια σχέδια που σήμερα συζητήσαμε από κοινού», αλλά και «να λύσουμε τα ζητήματα των χρηματοπιστωτικών σχέσεων».

Ο κ. Πούτιν, δηλαδή, επισήμαναν κυβερνητικές πηγές, απάντησε ουσιαστικά και σε όσους διερωτώνται ποιος θα χρηματοδοτήσει την κατασκευή του αγωγού. Είπε χαρακτηριστικά ότι διερευνάται η «δυνατότητα άμεσης προκαταβολής μελλοντικών κερδών και αποπληρωμής από την έναρξη της λειτουργίας του αγωγού». Ότι, δηλαδή, η Ρωσία μπορεί να προκαταβάλλει άμεσα τα μελλοντικά κέρδη από τον αγωγό προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο και η Ελλάδα να αρχίσει να ξεπληρώνει από το 2019, οπότε και αναμένεται να λειτουργήσει ο αγωγός. 

Και, βέβαια, κατά τον Ρώσο πρόεδρο ο αγωγός «θα αναβαθμίσει τον γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας», ενώ μίλησε και για «μεγάλα κέρδη χιλιάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, από τη διαμετακόμιση του αερίου».