Κύπρος: Να Δοθεί Πίστωση Χρόνου στην Κοινοπραξία ΕΝΙ/ΚΟGAS Ζητά ο Πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ

Κύπρος: Να Δοθεί Πίστωση Χρόνου στην Κοινοπραξία ΕΝΙ/ΚΟGAS Ζητά ο Πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ
energia.gr
Παρ, 27 Μαρτίου 2015 - 15:02
Να δοθεί πίστωση χρόνου στην κοινοπραξία ΕΝΙ/ΚΟGAS, ώστε να προσαρμόσει το γεωλογικό της μοντέλο και ζήτησε ο πρώην εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, μετά την ανακοίνωση, χθες, των αρνητικών αποτελεσμάτων της γεώτρησης που πραγματοποιεί στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ

Να δοθεί πίστωση χρόνου στην κοινοπραξία ΕΝΙ/ΚΟGAS, ώστε να προσαρμόσει το γεωλογικό της μοντέλο και ζήτησε ο πρώην εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ, Χαράλαμπος Έλληνας, μετά την ανακοίνωση, χθες, των αρνητικών αποτελεσμάτων της γεώτρησης που πραγματοποιεί στο τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Μιλώντας στο κυπριακό κανάλι SigmaLive, και κληθείς να σχολιάσει τα αιτήματα της εταιρείας ΕΝΙ/KOGAS όπως τα αποκαλύπτει σήμερα σε δημοσίευμά της η εφημερίδα ΣΗΜΕΡΙΝΗ, ο Χαράλαμπος Έλληνας τα χαρακτήρισε εύλογα και είπε ότι θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά προκειμένου να μην αποχωρήσει η εταιρεία από την κυπριακή ΑΟΖ.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία της ιταλικής και της κορεατικής εταιρείας ζητά:

  • Να επιτραπεί στην εταιρεία να επανεξετάσει τα γεωλογικά δεδομένα του Ονασαγόρα και της Αμαθούσας με τα οποία θα κτίσει ένα αναθεωρημένο γεωλογικό μοντέλο για τη λεκάνη της Λεβαντίνης
  • Να επιτραπεί στην εταιρεία, στη βάση του πιο πάνω αιτήματος να επανεξετάσει το ενεργειακό δυναμικό των οικοπέδων 2,3 και 9 πριν από την οποιαδήποτε νέα ερευνητική γεώτρηση
  • Και να της επιτραπεί να μειώσει τις κεφαλαιουχικές της δαπάνες για το 2015 γιατί το γεωτρητικό πρόγραμμα έχει μετατραπεί, από τεχνικής άποψης σε υψηλού ρίσκου

Όπως εξήγησε ο κ. Έλληνας και μεταδίδει το SigmaLive, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη βιομηχανία της ενέργειας, βρίσκονται σε αρκετά δύσκολη κατάσταση, λόγω της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα 58 δολάρια το βαρέλι. Αυτή η εξέλιξη έχει μεγάλες επιπτώσεις και στην ΕΝΙ, και στην ΤOTAL και στη Noble, πρόσθεσε, αναφέροντας ότι είναι αναγκασμένες να προσαρμόσουν τις επενδύσεις τους, να ρισκάρουν λιγότερο και να προχωρήσουν σε περικοπές.

Ιδιαίτερα, όπως ανέφερε, η ΕΝΙ έχει σημειώσει σημαντικές απώλειες το τελευταίο τρίμηνο του 2014 και προχωρεί σε πώληση στοιχείων ενεργητικού που φτάνουν τα 8,5 δις δολάρια.

«Το πρόγραμμα της ΕΝΙ λήγει αρχές του επόμενου χρόνου. Αν την σπρώξουμε προς αυτή την κατεύθυνση δεν έχει άλλη επιλογή από το να αποχωρήσει. Πρέπει να επιδείξουμε κατανόηση γιατί θέλει να συνεχίσει και πρέπει να το αναγνωρίσουμε και να το υποστηρίξουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Έλληνας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι παρόμοια προβλήματα ενδεχομένως να προκύψουν και με την εταιρεία Noble.

Σύμφωνα πάντως με τις προβλέψεις, οι τιμές του πετρελαίου δεν αναμένεται να διαφοροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό τα επόμενα 2-3 χρόνια, κάτι το οποίο ενδέχεται να επηρεάσει και τη συμφωνία που επιχειρεί η ΚΔ για πώληση του ΦΑ της Αφροδίτης στην Αίγυπτο. Από τη στιγμή που η τιμή πώλησης είναι χαμηλή, τότε το ίδιο θα συμβεί και με την τιμή αγοράς από την British Gas, εξήγησε.

Οι δύο αποτυχημένες γεωτρήσεις, πρόσθεσε, δεν θα πρέπει να μας απογοητεύουν, καθώς το αίτημα για αναθεώρηση του γεωλογικού μοντέλου είναι μια φυσιολογική εξέλιξη προκειμένου να ενισχυθούν και να επικαιροποιηθούν τα δεδομένα ώστε να είμαστε πιο ακριβείς στο μέλλον.

Τόνισε επίσης ότι τα πετρώματα της «Αφροδίτης», είναι διαφορετικά από αυτά του οικοπέδου 9, και περιέχεται μεγαλύτερο ρίσκο στην κάθε γεώτρηση.

Αναφορικά με την επενδυτική απόφαση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου της Αφροδίτης, ο Χαράλαμπος Έλληνας είπε ότι δεν πρέπει να βάζουμε όλα τα αυγά μας στο ίδιο καλάθι, αλλά να έχουμε πάντα εναλλακτικές επιλογές. Όπως εξήγησε η χωρητικότητα των τερματικών της Αιγύπτου, ενδεχομένως να καλυφθεί από το ΦΑ του Ταμάρ και του Λεβιάθαν, τα οποία μπορούν να καλύψουν το 70%. Την ίδια ώρα, είπε, γίνονται διαπραγματεύσεις και με την BP, προβλέπεται ότι μέχρι το 2020 η Αίγυπτος θα είναι σε θέση να παράγει ΦΑ για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών της.

«Πιστεύω ότι η Noble, θα περιλάβει την Αίγυπτο στο σχέδιο ανάπτυξης της Αφροδίτης, αλλά θα αφήνει ανοιχτό παράθυρο για εξαγωγές συμπιεσμένου ΦΑ στην νοτιανατολική Ευρώπη, όπου υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην προσπάθεια για απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο», κατέληξε.