Στην Αντεπίθεση Περνούν οι Ιδιώτες Παραγωγοί για τους Μηχανισμούς Αποζημίωσης

Στην Αντεπίθεση Περνούν οι Ιδιώτες Παραγωγοί για τους Μηχανισμούς Αποζημίωσης
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 13 Μαρτίου 2015 - 07:28
Στην αντεπίθεση περνούν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην περίπτωση που δεν θεσμοθετηθούν μηχανισμοί αποζημίωσης επάρκειας ισχύος και ευελιξίας

Στην αντεπίθεση περνούν οι ανεξάρτητοι παραγωγοί, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο προσφυγής σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, στην περίπτωση που δεν θεσμοθετηθούν μηχανισμοί αποζημίωσης επάρκειας ισχύος και ευελιξίας. 

Ταυτόχρονα, ανακινούν θέμα ασφάλειας της αγοράς και μάλιστα άμεσα, δεδομένου ότι οι μονάδες τους, όπως υποστηρίζουν, παρέχουν τις υπηρεσίες τους χωρίς να αποζημιώνονται. Μιλούν, συγκεκριμένα, για πρώιμη οικονομική απόσυρση, που θα δημιουργούσε, όπως επισημαίνουν, σοβαρά προβλήματα, ειδικά την περίοδο του θέρους και τον επερχόμενο χειμώνα.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της  Protergia  Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας χθες στο συνέδριο  Athens Energy Forum 2015, καταλόγισε, καταρχήν, ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά και τη ΡΑΕ, γιατί ολιγώρησαν και δεν προώθησαν την ολοκλήρωση του μηχανισμού για την αποζημίωση της ευελιξίας (νέα ΑΔΙ) και ζήτησε από μεν την ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ να απαντήσει άμεσα στις διευκρινίσεις που ζητά η  DG Comp για το ανοικτό αυτό θέμα και από τη ΡΑΕ, όταν συμπληρωθεί η Ολομέλεια της, «να κάνει τη δουλειά της».

«Θα μπορούσε να το τελειώσει το ζήτημα η προηγούμενη κυβέρνηση, είχε όλο το χρόνο μαζί της», υποστήριξε, ενώ επέκρινε τη ΡΑΕ γιατί «κρυμμένη πίσω από την DG Comp δεν έβγαλε απόφαση, αλλά τόσα χρόνια πριν έβγαζε».

«Δεν μπορούμε να δεχθούμε», είπε ο κ. Μπενρουμπή, «ότι κράτος και ΡΑΕ μας παραπλάνησαν. Γι αυτό υπάρχουν τα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια. Θα τα ξαναπούμε τον Ιούλιο και το Δεκέμβριο, όταν κάνει ζέστη και κρύο. Δεν θα λειτουργούμε επί ζημία».

Ο κ. Μπενρουμπή επικαλέσθηκε μελέτη του ΑΔΜΗΕ, με βάση την οποία το 2020 η χώρα θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας ενέργειας, καθώς εκτιμάται ότι οι λιγνίτες θα δίνουν μόνον 17  TW hηλεκτρικής παραγωγής, οι ΑΠΕ θα καλύπτουν το 22% της παραγωγής και θα απαιτηθούν 19  TWh από φυσικό αέριο. 

«Είναι επίπλαστη η υπερεπάρκεια ισχύος και σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει». Ο ίδιος μίλησε για «ευφορία» που δημιουργήθηκε το 2014, καθώς οι λιγνίτες παρήγαγαν 23  TWh, από εισαγωγές προήλθαν 9 TWh, από ΑΠΕ 8,5  TWh, από νερά 4  TWh και από φυσικό αέριο 6,5  TWh(αντιστοιχούν σε τέσσερες μονάδες). «Μπερδεύτηκε η υπερεπάρκεια ενέργειας με την υπερεπάρκεια ισχύος», είπε ο κ. Μπενρουμπή. «Τον Ιανουάριο, όμως, και οι πέντε μονάδες των ιδιωτών δούλευαν κάθε ημέρα. Πού ήταν λοιπόν η υπερεπάρκεια ισχύος; Εγώ δεν την είδα».

Ο ομιλητής έθεσε και το θέμα πρόσβασης των ανεξάρτητων παραγωγών στα φθηνά καύσιμα, λιγνίτη και νερά. «Η κυβέρνηση θα κληθεί σύντομα από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.», είπε, «να απαντήσει πώς το 40% των λιγνιτών θα πάει σε ιδιωτικά χέρια». Για τη ΡΑΕ υποστήριξε την ανάγκη να ενδυναμωθεί και να γίνει ισχυρή και ανεξάρτητη και διαμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνουν άλλες επενδύσεις από ιδιώτες για συμβατικές μονάδες παραγωγής. Οι μόνες ενδεδειγμένες επενδύσεις, κατά τον ίδιο, είναι στα δίκτυα, μάλιστα, έκανε γνωστό ότι ο όμιλος Μυτιληναίος προσφέρθηκε να συμμετάσχει σε σχήμα με το ΑΔΜΗΕ για ανάλογες επενδύσεις.

«Τις τελευταίες ημέρες», είπε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της  Elpedison  Μισέλ Πιγκέ, «αντιμετωπίζουμε σφοδρή αντίσταση που στρέφεται κατά της δημιουργίας ενός μηχανισμού ανάκτησης κόστους/προσφοράς, προφανώς επειδή ορισμένοι θα ήθελαν οι ανεξάρτητοι ηλεκτροπαραγωγοί να συνεχίσουν να είναι ζημιογόνοι, και μέσω αυτών των ζημιών να διευκολυνθεί η συνέχιση του καθεστώτος επιδοτήσεων και προστασίας των κερδών τους».

«Διακρίνουμε επίσης», συνέχισε, «μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια εντύπωση για την ύπαρξη μη δόκιμων πρακτικών, προβάλλοντας τους ισχυρισμούς ότι η δημόσια διαβούλευση διεξάγεται βεβιασμένα και πρόωρα, ενώ στην πραγματικότητα έχει καθυστερήσει σχεδόν ένα χρόνο, δεδομένου ότι η απόφαση για την κατάργηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Μεταβλητού Κόστους προέβλεπε την ολοκλήρωση της μελέτης για την αντικατάστασή του από κατάλληλο μηχανισμό «make whole payment», έως το Μάρτιο του 2014».

Η δημευτική αγορά που ισχύει σήμερα, είπε ο κ. Πιγκέ, εγείρει πολύ σημαντικό νομικό ζήτημα ανταγωνισμού, «δεδομένου ότι οι μονάδες των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών δεν λαμβάνουν καν τις προσφορές τους και αναγκάζονται να ανταγωνίζονται επί μη ίσοις όροις με την ολοκληρωμένη εδραιωμένη εταιρία, που συλλέγει απευθείας τα έσοδα της από τους τελικούς καταναλωτές». 

Η απουσία άμεσης αποζημίωσης ισχύος, κατά τον ομιλητή, υπονομεύει την οικονομική ισορροπία των μονάδων των ανεξάρτητων παραγωγών και θα οδηγήσει στην πρόωρη οικονομική απόσυρση τους, αποθαρρύνοντας νέες επενδύσεις και υπονομεύοντας στρατηγικές για ανάπτυξη. «Στην Ελλάδα θα προκύψουν σοβαρές ανησυχίες για τη συμβατική επάρκεια ισχύος, καθώς η έλλειψη δυναμικότητας στις μονάδες φυσικού αερίου θα είναι επιζήμια για την αξιοπιστία του συστήματος».

Ο κ. Πιγκέ ανέφερε ότι οι μονάδες των ιδιωτών αντιμετωπίζουν οικονομική ασφυξία, καθώς ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ οφείλουν σε αυτούς πάνω από 200 εκατ. ευρώ. Καταλήγοντας ο ομιλητής συμπαρατάχθηκε με τις θέσεις του κ. Μπενρουμπή, ζητώντας την πρόσβαση όλων των παικτών της αγοράς στους λιγνιτικούς και υδάτινους πόρους, για να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και στη λιανική αγορά και ως τότε να επισπευσθεί η θέσπιση μηχανισμού αποζημίωσης ευελιξίας, καθώς και ενός μόνιμου μηχανισμού επάρκειας ισχύος.