«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο, τόνισε σήμερα το πρωί ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune. Παράλληλα, τάχθηκε, όπως και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., «κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που όπως είπε ακολουθεί στην ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ένωση»

«Η Ελλάδα είναι πολύ μικρή για να είναι σε ένα καθεστώς ενεργειακής μπανανίας» και για να παραμείνει εξαρτημένο τροϊκανό προτεκτοράτο, τόνισε σήμερα το πρωί ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης από το βήμα του συνεδρίου Athens Energy Forum 2015 που διοργανώνει η International Herald Tribune. Παράλληλα, τάχθηκε, όπως και στο πρόσφατο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., «κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που όπως είπε ακολουθεί στην ενέργεια η Ευρωπαϊκή Ένωση».

Αφού έκανε λόγο «για αδιάλλακτη εμμονή της Ευρώπης στις εκποιήσεις» και επανέλαβε ότι «οι στρατηγικές υποδομές ενέργειας δεν πωλούνται», ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν είναι δορυφόρος καμίας μεγάλης δύναμης τονίζοντας ότι «ακολουθούμε πολύπλευρη ενεργειακή πολιτική» με όλες τις χώρες της περιοχής και της Ευρώπης «με την ευρεία γεωγραφική έννοια της τελευταίας».

Σχετικά με τον αγωγό TAP, δήλωσε ότι έχει τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά με αντισταθμιστικά οφέλη για τη χώρα. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά: «για εμάς οι ενεργειακοί δρόμοι και οι πλατφόρμες, δεν είναι απλοί σωλήνες, αλλά πολύτιμα εργαλεία που πρέπει να συνδέουν τους λαούς σε δρόμους ειρήνης και ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές, ο κ. Λαφαζάνης επισήμανε ότι «Η Ευρώπη δεν μπορεί και δεν πρέπει να καταγράφεται με μνημόνιο, αλλά ως χώρες αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και ανάπτυξης», αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Δεν καταλαβαίνω γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις είναι συνώνυμες των μεταρρυθμίσεων… ιδιαίτερα οι νεοφιλελεύθερες απορρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας με επιμονή της Κομισιόν δε συνέβαλαν στην ανάπτυξη αλλά επέτειναν την ενεργειακή φτώχεια και την ύφεση».

Στο θέμα της Ενεργειακής Ένωσης, τόνισε ότι «Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει εξαρτημένο πιόνι κανενός, στο όνομα της δήθεν απεξάρτησης των πηγών τροφοδοςίας της ΕΕ», προσθέτοντας ότι αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους στην πρόσφατη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, αντιτάχθηκε στην πρόταση της Κομισιόν να ελέγχει εκ των προτέρων, στο όνομα της ΕΕ τις ενεργειακές συμφωνίες των κρατών μελών με τρίτες χώρες.

«Ένα τέτοιο μέτρο όχι μόνο υπονομεύει καίρια, κατά τη γνώμη μας, την εθνική κυριαρχία αλλά και επιτείνει τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, ενώ εκμηδενίζει και κάθε εθνική ευελιξία στην εφαρμογή ενεργειακών πολιτικών που θα υπηρετούν το εθνικό συμφέρον και τις καλές σχέσεις στην περιοχή μας και στην Ευρώπη», επισήμανε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Παράλληλα, ο κ. Λαφαζάνης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή μας και στην Ευρώπη χωρίς την ασφαλή και δίκαιη αναζήτηση και εκμετάλλευση των όποιων θαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων, στην κρίσιμη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. «Κεντρικό ζήτημα για μια τέτοια σταθερότητα, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της με βάση την πιστή και απόλυτη τήρηση της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο αποτελεί και ευρωπαϊκό κεκτημένο», πρόσθεσε, ενώ προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν σύντομα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση στο θέμα.

Τέλος, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η ενεργειακή διασύνδεση Κύπρου – Κρήτης – ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και η ενεργειακή διασύνδεση των ελλαδικών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα, τονίζοντας ότι «τέτοιου είδους διασυνδέσεις δεν αφορούν μόνο στη χώρα μας και στην πολύπαθη Κύπρο», αλλά όλη την Ευρώπη.