Μετά την ισχυρή άνοδο 9,81% της περασμένης Τρίτης, ακολούθησαν τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες που προσέγγισαν το 6,51%. Η επιδείνωση του κλίματος στο χρηματιστήριο ενισχύθηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για οικονομική στενωπό, που πιθανότατα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Μετά την ισχυρή άνοδο 9,81% της περασμένης Τρίτης, ακολούθησαν τρεις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες που προσέγγισαν το 6,51%. Η επιδείνωση του κλίματος στο χρηματιστήριο ενισχύθηκε από τις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για οικονομική στενωπό, που πιθανότατα να αντιμετωπίσει η Ελλάδα στις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ τον Μάρτιο.

Την Παρασκευή οι ενδοσυνεδριακές απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το 4% οδηγώντας τον χαμηλότερα από τις 880 μονάδες. Η συρρίκνωση των συναλλαγών που παρατηρήθηκε από την Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή αποτυπώνει και την αύξηση του πολιτικού ρίσκου της χώρας, γεγονός που κάνει ιδιαίτερα επιφυλακτικούς τους αλλοδαπούς και εγχώριους επενδυτές.

Ξεκινώντας οι χρηματιστηριακές συνεδριάσεις την Τρίτη μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, επικράτησε αγοραστική φρενίτιδα. Ηταν η δεύτερη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος (+9,81%) του 2015, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να αναρριχηθεί στις 937,96 μονάδες, που αποτελεί νέο υψηλό έτους. Υπενθυμίζουμε πως η μεγαλύτερη ημερήσια άνοδος της χρονιάς έως τώρα είχε σημειωθεί στο κλείσιμο της συνεδρίασης της 3ης Φεβρουαρίου, με τον Γενικό Δείκτη εκείνη την ημέρα να κλείνει στις 840,57 μονάδες με κέρδη 11,27%.

Η εκρηκτική άνοδος της Τρίτης ήταν αναμενόμενη από τις χρηματιστηριακές εταιρείες από τη στιγμή που η χώρα μας κατάφερε να αποσπάσει τη συμφωνία με το Eurogrouo την προηγούμενη Παρασκευή.

Η εγχώρια αγορά μετοχών από τις 25 Ιανουαρίου, οπότε εξελέγη η νέα κυβέρνηση, βρίσκεται σε μια πορεία ακραίων διακυμάνσεων λόγω της διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές. Η έγκριση της λίστας των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί νέες προσδοκίες στην αγορά, η οποία θα πρέπει να επανασχοληθεί με τα θεμελιώδη μεγέθη της πραγματικής οικονομίας αλλά και των επιχειρήσεων.

Αλλαγή του επενδυτικού κλίματος επικράτησε την Τετάρτη.Οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. Ηταν αναμενόμενη η διόρθωση της Τετάρτης, αφού είχαν προηγηθεί τα υψηλά ημερήσια κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,59% και διολίσθησε στις 923,03 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 164,578 εκατ. ευρώ. Η τάση της αγοράς παραμένει θετική, τουλάχιστον όσο η κυβέρνηση δείχνει να προχωράει τις μεταρρυθμίσεις και να αναζητεί έσοδα μέσω της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου σε καύσιμα και πετρέλαιο.

Iσχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές της Πειραιώς (-13,13%) και της Eurobank (-8,62%), καθώς οι δύο τίτλοι πρόκειται να διαγραφούν από τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Εurope 600 από τη συνεδρίαση της 23ης Μαρτίου 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της Soxx Limited.

Την Πέμπτη ήταν η δεύτερη συνεχής πτωτική συνεδρίαση με συνολικές απώλειες 3,56% του Γενικού Δείκτη στις συνεδριάσεις Τετάρτης και Πέμπτης. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 2% και διολίσθησε στις 904,59 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά ο βασικός δείκτης υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 900 μονάδων, καταγράφοντας κατώτερη τιμή στις 895,46 μονάδες, όταν σημείωνε πτώση έως και 2,99%. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,97%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 1,82%. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε αισθητά σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έφθασε τα 118,245 εκατ. ευρώ. 

Όπως σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, παρά την έγκριση των μέτρων για την τετράμηνη παράταση και την ώρα που οι Γερμανοί βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία του Eurogroup, οι ανησυχίες για τα δημόσια ταμεία σκιάζουν το θετικό κλίμα που είχε δημιουργηθεί τις προηγούμενες μέρες στην αγορά. Οι ανησυχίες των επενδυτών αποτυπώθηκαν και στα ομόλογα, με την απόδοση στα 10ετή ελληνικά ομόλογα να αναρριχάται στο 9,22%.

(από την Εφημερίδα: "Η Καθημερινή", 28/02/2015)