Βγαίνουν Από την Ενεργειακή Απομόνωση 18 Νησιά – Χρηματοδότηση του Προγράμματος της ΔΕΗ Από την ΕΤΕπ

Βγαίνουν Από την Ενεργειακή Απομόνωση 18 Νησιά – Χρηματοδότηση του Προγράμματος της ΔΕΗ Από την ΕΤΕπ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Πεμ, 11 Δεκεμβρίου 2014 - 12:54
Αίρεται η ενεργειακή απομόνωση σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με το πρόγραμμα που ανέλαβε να προωθήσει η ΔΕΗ, για την παραγωγή νέας ισχύος, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, κατά την περίοδο 2014-2019. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ, με συνολικό ποσό 190 εκατ. ευρώ

Αίρεται η ενεργειακή απομόνωση σε 18 νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου με το πρόγραμμα που ανέλαβε να προωθήσει η ΔΕΗ, για την παραγωγή νέας ισχύος, την αντικατάσταση μονάδων παλαιάς τεχνολογίας, καθώς και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, κατά την περίοδο 2014-2019. Το πρόγραμμα αυτό χρηματοδοτεί η ΕΤΕπ, με συνολικό ποσό 190 εκατ. ευρώ, με την πρώτη σύμβαση χρηματοδότησης, ύψους 80 εκατ. ευρώ, να έχει υπογραφεί σήμερα μεταξύ των δύο μερών.

Τη σύμβαση υπέγραψαν, στη διάρκεια τελετής που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός.

Πιο συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ξεκίνησε να κατασκευάζει νέο θερμοηλεκτρικό σταθμό στη νότια Ρόδο, ισχύος 115,439 MWe, με κύριο καύσιμο μαζούτ χαμηλού θείου. Η μονάδα, που προβλέπεται να λειτουργήσει το Μάιο του 2016, θα έχει τη δυνατότητα, με κατάλληλη τεχνική μετατροπή, να χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, όταν αυτό καταστεί εμπορικά διαθέσιμο στη Ρόδο.

Επίσης, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει με 174 εκατ. ευρώ έργα νέας ισχύος και αντικατάστασης μονάδων παλαιάς τεχνολογίας στα νησιά, Σαντορίνη, Σάμο, Κάλυμνο, Σέριφο, Κύθνο, Αστυπάλαια, Σκύρο, Οθωνούς, Ερείκουσα, Δονούσα, Μεγίστη, Ανάφη, Λήμνο, Κω, Ικαρία, Κάρπαθο και Λέσβο. Στα νησιά, εξάλλου, Σαντορίνη, Σάμο, Λέσβο και Σύμη, θα γίνουν περιβαλλοντικά έργα και έργα αναβάθμισης των υποδομών τους.

Μιλώντας στην τελετή ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης υπογράμμισε την εμπιστοσύνη της ΕΤΕπ στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, μέσω της στήριξης σημαντικών ενεργειακών έργων, που προσδίδουν αναπτυξιακή προοπτική σε περιοχές, στις οποίες μέχρι σήμερα υπήρχε οριακή ενεργειακή επάρκεια. «Με τη χρηματοδότηση της ΕΤΕπ», είπε ο υπουργός, «αλλά και τα συνεπακόλουθα έργα αναβάθμισης της ΔΕΗ στη νησιωτική Ελλάδα, οι κάτοικοι των νησιών αυτών θα νοιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και θα μπορούν να υλοποιήσουν επενδύσεις σε ένα περιβάλλον βιώσιμο και ελκυστικό».

Το πρόγραμμα αυτό, επισήμανε ο κ. Μανιάτης, συμπληρώνει το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων ως το 2016, ενώ προωθείται και η διασύνδεση της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα, έργο κόστους πάνω από 800 εκατ. ευρώ, το οποίο έχει ενταχθεί στα PCIs.

Αναφερόμενος στην εξοικονόμηση ενέργειας ο κ. Μανιάτης ανακοίνωσε ότι σύντομα ΕΤΕπ και ελληνικό δημόσιο θα συνομολογήσουν δράσεις για την αύξηση της χρηματοδοτικής γραμμής ανάλογων έργων, ενώ το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να εξαντλήσει τις χρηματοδοτικές δυνατότητες εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων για τον τομέα αυτό, που αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος της ΕΤΕπ Werner Hoyer, από την πλευρά του, τόνισε τη στήριξη της τράπεζας σε επενδύσεις που βελτιώνουν τις οικονομικές συνθήκες και τους όρους διαβίωσης των ανθρώπων, όπως η αναβάθμιση του συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πολλά μη διασυνδεδεμένα νησιά. Το έργο αυτό, όπως είπε, αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την ασφάλεια του εφοδιασμού των ελληνικών νησιών, μετά τη σύμβαση, ύψους 65 εκατ. ευρώ, που υπογράφηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, για τη διασύνδεση των Κυκλάδων.

Εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Wilhelm Moltener ανέφερε ότι η στήριξη της τράπεζας προς την Ελλάδα δεν περιορίζεται στη χορήγηση δανείων, αλλά επεκτείνεται και σε τεχνική βοήθεια, από το 2013, μέσω του προγράμματος Jaspers.

Τη μακρά συνεργασία της ΔΕΗ με την ΕΤΕπ υπογράμμισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Αρθούρος Ζερβός, ο οποίος αναφέρθηκε στις νέες επενδύσεις που σχεδιάζει η Επιχείρηση, ανάμεσα τους, νέες θερμοηλεκτρικές και υδροηλεκτρικές μονάδες στο διασυνδεδεμένο σύστημα, που θα αντικαταστήσουν παλαιάς τεχνολογίας μονάδες, η αναβάθμιση της ισχύος και των αντίστοιχων υποδομών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως και η διασύνδεση συγκεκριμένων νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα. Τα τελευταία πέντε χρόνια η ΔΕΗ, είπε ο κ. Ζερβός, εφάρμοσε διαρθρωτικά μέτρα για την ενίσχυση της λειτουργικής απόδοσης και παραγωγικότητας, όπως, πρόγραμμα περικοπής κόστους πάνω από 650 εκατ. ευρώ, ενώ συνεχίζει να προσφέρει σημαντική υποστήριξη στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται από την κρίση, με την παροχή ειδικού κοινωνικού τιμολογίου.