Σιγή ασυρμάτου τηρεί, προς το παρόν, η Gazprom για την πρόταση που υπέβαλε η ΔΕΠΑ, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος της μειωμένης απορρόφησης της συμβολαιοποιημένης ποσότητας φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής η μείωση των πωλήσεων της ΔΕΠΑ φθάνει στο 25%, με συνέπεια τον κίνδυνο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay

Σιγή ασυρμάτου τηρεί, προς το παρόν, η Gazprom για την πρόταση που υπέβαλε η ΔΕΠΑ, σχετικά με τη διαχείριση του προβλήματος της μειωμένης απορρόφησης της συμβολαιοποιημένης ποσότητας φυσικού αερίου. Μέχρι στιγμής η μείωση των πωλήσεων της ΔΕΠΑ φθάνει στο 25%, με συνέπεια τον κίνδυνο ενεργοποίησης της ρήτρας take or pay.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energia.gr, η ΔΕΠΑ έχει προτείνει στην Gazprom την ανακατανομή των ποσοτήτων που προμηθεύεται από το ρωσικό κολοσσό για μία τριετία, ήτοι, το 2014, το 2015 και το 2016. Με το σκεπτικό της διατήρησης της εικόνας των μειωμένων πωλήσεων, λόγω οικονομικής κρίσης, αλλά και των δεδομένων που ισχύουν στην ηλεκτρική αγορά, η ΔΕΠΑ επιδιώκει να υπάρξει μια νέα συμφωνία για μικρότερες συμβατικές ποσότητες φυσικού αερίου κατά τη συγκεκριμένη τριετία, τις οποίες, ωστόσο, προτείνει να καλυφθούν πλήρως από το 2017 και μετά. Εάν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, εκτιμάται ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει όχι μόνον διευκολύνεται, αλλά εξαλείφεται τελείως.

Καθώς η μείωση της κατανάλωσης στην ηλεκτροπαραγωγή είναι δραματική φέτος, εξαιτίας των ρυθμίσεων που ισχύουν από τις αρχές του έτους, το έλλειμμα της ΔΕΠΑ για την ελάχιστη κατανάλωση που είναι υποχρεωμένη να προμηθευθεί για το 2014 (2 δισ. κ.μ. από το σύνολο της συμβολαιοποιημένης ποσότητας των 2,5 δισ. κ.μ.) είναι της τάξης των 300-400 εκατ. κ.μ. Στον ένα μήνα που απομένει για την ολοκλήρωση του έτους θεωρείται αμφίβολο αν μπορέσει τελικά να καλύψει το κενό αυτό, ακόμη και υπό δύσκολες κλιματικές συνθήκες.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του energia.gr, οι συνομιλίες και οι προσπάθειες της ΔΕΠΑ να αποφύγει την πληρωμή ρήτρας take or pay «σκοντάφτουν» σε δύο κρίσιμα θέματα. Πρώτον, στο γεγονός ότι είναι πολύ νωπή η νέα σύμβαση που υπέγραψε με την Gazprom και η οποία περιέχει συγκεκριμένους όρους, με τους οποίους συναίνεσε η ελληνική πλευρά. Δεύτερον, η Gazprom με κάθε ευκαιρία ανακινεί πολιτικά ζητήματα όταν πρόκειται να λάβει εμπορικές αποφάσεις και, κυρίως, ζυγίζει τη στάση που τηρούν τα ευρωπαϊκά κράτη στις αξιώσεις της απέναντι στην Ε.Ε.

Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΠΑ κρατά μικρό καλάθι για τις προσδοκίες της να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα της στο σύνολο τους. Δεν αποκλείεται η Gazprom να αποδεχθεί την προτεινόμενη λύση για το 2015 και το 2016, αλλά όχι για το 2014. Σε αυτήν την περίπτωση η ΔΕΠΑ δεν θα αποφύγει να κληθεί να καταβάλει ρήτρα take or pay για την «τρύπα» του τρέχοντος έτους. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα αναγκασθεί εκ των πραγμάτων να απαιτήσει να πληρώσουν take or pay και οι ηλεκτροπαραγωγοί που κατανάλωσαν μικρότερες ποσότητες από τις συμβατικές υποχρεώσεις τους, καθώς το πρόβλημα της θα είναι καθαρά ταμειακό και θα πρέπει να το μετακυλήσει. Το πρόβλημα αυτό αφορά αποκλειστικά στους ανεξάρτητους παραγωγούς, καθώς η ΔΕΗ λειτουργεί τις μονάδες φυσικού αερίου στα όρια, σε μια διττή προσπάθεια. Και για να αποφύγει να πληρώσει ρήτρα και να στηρίξει την κατανάλωση της ΔΕΠΑ.

Σε κάθε περίπτωση, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά αυτή τη στιγμή και η εικόνα αναμένεται να ξεκαθαρίσει λίγο πριν από τις γιορτές.