Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άνοιξε χθες διάπλατα την πόρτα για εκτύπωση χρήματος στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι ο «υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός» πρέπει να αυξηθεί γρήγορα με όποιον τρόπο απαιτείται

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι άνοιξε χθες διάπλατα την πόρτα για εκτύπωση χρήματος στην Ευρωζώνη τους επόμενους μήνες, υπογραμμίζοντας ότι ο «υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός» πρέπει να αυξηθεί γρήγορα με όποιον τρόπο απαιτείται.

Οι αγορές έλαβαν άμεσα το ηχηρό μήνυμα που έστειλε, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν έντονα ανοδικά και οι αποδόσεις των ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης υποχώρησαν, όπως και το ευρώ που κατέγραψε ημερήσιες απώλειες της τάξης του 1% έναντι δολαρίου (και γεν), διολισθαίνοντας στα επίπεδα του 1,24 δολ./ευρώ από 1,2570 προηγουμένως. 

Μεγάλη συμβολή στο να κλείσουν οι ευρωπαϊκοί δείκτες με κέρδη στην εβδομάδα για πρώτη φορά τον Νοέμβριο είχε και η αιφνιδιαστική μείωση των κινεζικών επιτοκίων, που αναμένεται ότι θα δώσει τονωτική ένεση στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που εμφανίζει ενδείξεις κόπωσης.

Στην ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο των ευρωπαϊκών τραπεζών στην Φρανκφούρτη, ο Ντράγκι ανέβασε κι άλλο τους τόνους της ρητορικής του, διακηρύσσοντας ότι «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αυξήσουμε τον πληθωρισμό και τις πληθωριστικές προσδοκίες όσο γίνεται πιο γρήγορα? Εάν τα μέτρα που υλοποιούμε (όπως οι αγορές καλυμμένων ομολογιών και ABS) δεν αποδειχθούν αποτελεσματικά για τον σκοπό αυτό, ή εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό (που βρίσκεται στο 0,4%, πολύ χαμηλά από τον στόχο της ΕΚΤ για επίπεδα κοντά, αλλά κάτω από το 2%) επιδεινωθούν περαιτέρω, θα διευρύνουμε ακόμα περισσότερο τα κανάλια διά των οποίων παρεμβαίνουμε, προσαρμόζοντας το μέγεθος, τον ρυθμό και τη σύνθεση των αγορών μας».

Μπορεί να μην αναφέρθηκε ευθέως στην προοπτική αγοράς κρατικών ομολόγων, όπως το είχε πράξει τη Δευτέρα μιλώντας ενώπιον των ευρωβουλευτών, δεν άφησε ωστόσο καμία αμφιβολία για τις προθέσεις του. «Ο Ντράγκι ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η ΕΚΤ σύντομα θα προχωρήσει σε ποσοτική νομισματική χαλάρωση (QE)», σχολίασε ο οικονομολόγος της ABN AMRO Νικ Κούνις. «Ο κύριος Ίσως έγινε κύριος Σίγουρα?». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο συνέδριο ομιλητής ήταν και ο επικεφαλής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank Γενς Βάιντμαν, μέγας πολέμιος της νομισματικής χαλάρωσης, ο οποίος? «περί άλλων τύρβαζε», αφού μίλησε για την τραπεζική εποπτεία, αποφεύγοντας οποιαδήποτε μνεία στη νομισματική πολιτική. Έφυγε αμέσως μετά την ομιλία του, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους ότι «δεν μπορούμε συνέχεια να σχολιάζουμε ο ένας τον άλλον», αναφερόμενος στον Ντράγκι. Έμμεση ομολογία ήττας; Θα δείξει...

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία")