Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα… Η είδηση της παραίτησης του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπραντζή δεν εξέπληξε κανέναν από όσους παρακολουθούν στενά τα συμβαίνοντα στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων
Ο τελευταίος να κλείσει την πόρτα… Η είδηση της παραίτησης του εντεταλμένου συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπραντζή δεν εξέπληξε κανέναν από όσους παρακολουθούν στενά τα συμβαίνοντα στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Αλλωστε, από την ίδια πόρτα έχουν αποχωρήσει τα τρία τελευταία χρόνια τέσσερις πρόεδροι και δύο διευθύνοντες σύμβουλοι.

Κατά τα φαινόμενα, ο κ. Ταπραντζής διάλεξε να φύγει μόνος του με κατεύθυνση των ιδιωτικό τομέα, καθώς ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Avis, γνωστή εταιρεία ενοικίασης και μίσθωσης αυτοκινήτων.

«Το ΤΑΙΠΕΔ πέτυχε συμβάσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ με προσδοκώμενες δευτερογενείς επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ. Με τους διαγωνισμούς που βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη ουσιαστικά έχει πετύχει τον αρχικό του στόχο», σημειώνει το παραιτηθέν στέλεχος, το μόνο που είχε απομείνει από την ημέρα της σύστασης του Ταμείου τον Ιούνιο του 2011.

Ομως η «επιτυχία», κατά τον κ. Ταπραντζή, δεν απαντά στο ερώτημα γιατί αποφάσισε να την εγκαταλείψει και ακόμη περισσότερο γιατί δεν στέριωσε κανένα από τα αξιόλογα στελέχη που ανέλαβαν ηγετικές θέσεις στο Ταμείο.

Τρία αντί 50…

Η «κατάρα» του ΤΑΙΠΕΔ έδειξε τα δόντια της πριν καν γεννηθεί το φιλόδοξο εγχείρημα. Το Ταμείο, το οποίο αποτέλεσε «παιδί» της κρίσης και του Μνημονίου, στήθηκε τον Ιούλιο του 2011, λίγους μήνες μετά την πολύκροτη συνέντευξη της τρόικας τον Φεβρουάριο του ίδιου χρόνου.

«Στόχος είναι η συνολική είσπραξη εσόδων τουλάχιστον 50 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2015, εκ των οποίων τα 15 δισ. έως το 2012», είχε δηλώσει ο Σερβάς Ντερούζ τ ης Κομισιόν προκαλώντας νευρική κρίση στην κυβέρνηση Παπανδρέου.

Η τρόικα βασιζόταν σε εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για έσοδα 300 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Μάλιστα τα 50 δισ. ευρώ χρησιμοποιήθηκαν και από την τότε αντιπολίτευση, τη Νέα Δημοκρατία, σε κάποιο από τα προγράμματα των Ζαππείων…

H πραγματικότητα αποδείχθηκε εντελώς διαφορετική. Ο πήχης των εσόδων κατεβαίνει κάθε χρόνο και πιο χαμηλά και (κάθε χρόνο) το Ταμείο περνάει από κάτω. Το ίδιο θα συμβεί και φέτος καθώς μέχρι στιγμής έχουν αντληθεί 500 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1,5 δισ. ευρώ και, για το 2015, 2,3 δισ. ευρώ.

Παρά τις συμβάσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ, τα πραγματκά έσοδα από την αρχή της λειτουργίας τού Ταμείου μέχρι σήμερα δεν ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ. Οι αιτίες της κακοδαιμονίας είναι πολλές: οι δικαστικές αποφάσεις, η γραφειοκρατία των Βρυξελλών, τα λάθη και οι παραλείψεις που εντοπίζει το Ελεγκτικό Συνέδριο αλλά και οι καθυστερήσεις με υπαιτιότητα του ίδιου του Ταμείου.

Καταπατητές

Πέρα όμως από τα έσοδα που κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό για τη μείωση του χρέους, βασικό έργο του ΤΑΙΠΕΔ ήταν να ξεπλέξει το κουβάρι των 80.000 ακινήτων του Δημοσίου, 28.000 από τα οποία παραμένουν στο έλεος καταπατητών. Ανεπισήμως, ένας από τους λόγους της παραίτησης Ταπραντζή ήταν ότι δεν μπόρεσε να ασκήσει τη βασική του αρμοδιότητα, την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας». Το μπλέξιμο φορέων, υπουργείων και αρμοδιοτήτων μετέτρεψε σε κενό γράμμα τον τίτλο της θέσης. Μια από τις αιτίες είναι ότι η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας δεν απέκτησε ποτέ τις επιτελικές αρμοδιότητες που είχαν συμφωνηθεί με την τρόικα.

Τελευταία, παράλληλα με το ΤΑΙΠΕΔ εργάζεται και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ) με στόχο την αξιοποίηση («ωρίμαση») 1.000 εκ των 70.000 ακινήτων που διαχειρίζεται. Ωστόσο, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα προβλέπεται ότι θα ολοκληρωθεί... σταδιακά ως το β' εξάμηνο του 2015.



ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
«Παρέλαση» στελεχών


Η «παρέλαση» στελεχών θυμίζει ομάδα ποδοσφαίρου. Μέσα σε 39 μήνες «πέρασαν» πέντε πρόεδροι και τρεις διευθύνοντες σύμβουλοι.

Πρόεδρος κατά τη σύσταση του ΤΑΙΠΕΔ τον Ιούλιο του 2011 ήταν ο κ. Ιωάννης Κουκιάδης με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Έναν χρόνο μετά είχαν παραιτηθεί και οι δύο (εν μέσω κυβερνητικής δυσαρέσκειας για την απώλεια των στόχων) και το καλοκαίρι του 2012 τη θέση του κ. Κουκιάδη ανέλαβε ο κ. Τάκης Αθανασόπουλος (πρώην επικεφαλής της ΔΕΗ) και του κ. Μητρόπουλου ο κ. Γιάννης Εμίρης.

Τον Μάρτιο του 2013 ο κ. Αθανασόπουλος παραιτήθηκε μετά την άσκηση δίωξης εναντίον προσώπων που βρίσκονταν στη διοίκηση της ΔΕΗ το 2007. Τη θέση του πήρε ο -αποβιώσας τον Φεβρουάριο του 2014 - Στέλιος Σταυρίδης,ο οποίος προερχόταν από τη διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και τον ιδιωτικό τομέα. Η θητεία του ήταν σύντομη καθώς τον Σεπτέμβριο του 2013 αντικαταστάθηκε από τον κ.Ντίνο Μανιατόπουλο, πρόεδρο της ΕΤΑΔ.

Τον Ιούλιο του 2014 εξέπνευσε η θητεία των κ.κ. Μανιατόπουλου και Εμίρη και τη σκυτάλη πήραν αντίστοιχα οι κ.κ.Εμμανουήλ Κονδύλης, καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και Πασχάλης Μπουχώρης, στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας με εμπειρία στους τομείς της διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και των επενδύσεων private equity. Αυτή την εβδομάδα παραιτήθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος κ.Ανδρέας Ταπραντζής...

(από την Εφημερίδα: "Το Βήμα")