Ελλάδα και ΔΕΗ Ουραγοί στην Παγκόσμια Κατάταξη για Εκπομπές Διοξειδίου και ΑΠΕ

Ελλάδα και ΔΕΗ Ουραγοί στην Παγκόσμια Κατάταξη για Εκπομπές Διοξειδίου και ΑΠΕ
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Παρ, 31 Οκτωβρίου 2014 - 09:40
Η Ελλάδα, με τη ΔΕΗ, κατατάσσεται το 2014 στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 100 εταιρίες από όλον τον κόσμο, από την άποψη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ και των χαμηλών εκπομπών CO2. Η κατάταξη προέρχεται από την εξειδικευμένη έκδοση EI New Energy, που απευθύνεται στην ενεργειακή βιομηχανία, και αξιολογείται με βάση το επίπεδο της πράσινης ενέργειας, σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενης ωριαίας Mwh, την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ και την αναλογία τους στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ

Η Ελλάδα, με τη ΔΕΗ, κατατάσσεται το 2014 στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 100 εταιρίες από όλον τον κόσμο, από την άποψη του χαρτοφυλακίου των ΑΠΕ και των χαμηλών εκπομπών CO2. Η κατάταξη προέρχεται από την εξειδικευμένη έκδοση EI New Energy, που απευθύνεται στην ενεργειακή βιομηχανία, και αξιολογείται με βάση το επίπεδο της πράσινης ενέργειας, σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά παραγόμενης ωριαίας Mwh, την εγκατεστημένη ισχύ των ΑΠΕ και την αναλογία τους στη συνολική εγκατεστημένη ισχύ. Είναι μάλιστα απογοητευτικό το γεγονός ότι η ΔΕΗ φαίνεται να επιδείνωσε τις επιδόσεις της φέτος, καθώς το 2013 είχε την 99η θέση. Η συνολική παραγόμενη ισχύς των ΑΠΕ από τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 12,9 GW,όταν η πρώτη εταιρία της κατάταξης, η ισπανική Iberdrola έχει 45 GW από ΑΠΕ.

Θετικό, ωστόσο, θεωρείται το γεγονός από την Eurelectric ότι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πιο «πράσινες» σε παγκόσμια βάση. Η Iberdrola και η πορτογαλική Energias de Portugal διατήρησαν το 2014 τις δύο πρώτες θέσεις στην κατάταξη των 100, που είχαν και το 2013. Μάλιστα, ανάμεσα στις 10 πιο «πράσινες» εταιρίες του κόσμου, οι 6 είναι ευρωπαϊκές (Iberdrola, EDP, Enel, DONG Energy, EDF και Ε.ΟΝ.). Στο top 10 συμπεριλαμβάνονται δυο αμερικανικές και δύο κινεζικές εταιρίες.

Η επεξεργασία από την EI New Energy των στοιχείων των 100 εταιριών, που αντιπροσωπεύουν το 60% της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής, δίνει και επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία. Το πιο εντυπωσιακό θεωρείται ότι οι μεγάλες ενεργειακές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας απορρόφησαν το 2013 το 80% της νέας γενιάς τεχνολογιών για ΑΠΕ, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για το 2012 ήταν μόλις 30%.

Εξάλλου, η ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα αυξήθηκε κατά 8 GW και η πυρηνική ενέργεια κατά 3 GW. Πολύ καλύτερες επιδόσεις, όμως, είχαν, η υδροηλεκτρική παραγωγή, που αυξήθηκε κατά 16 GW και οι υπόλοιπες ΑΠΕ κατά 21 GW. Το 60% της επιπλέον παραγωγής ΑΠΕ (πλην υδροηλεκτρικών) προέρχεται από κινεζικές εταιρίες (13 GW), μια επίδοση που θεωρείται εντυπωσιακή, αν συγκριθεί με τα 4 GW που παρήγαγαν, η κάθε μία, ΗΠΑ και Ευρώπη. Λιγότερο από 1 GW προέρχεται από την υπόλοιπη παγκόσμια παραγωγή. Η επίδοση της Κίνας υπογραμμίζεται ιδιαίτερα, καθώς είναι χώρα, όπου το 80% της ηλεκτροπαραγωγής της προέρχεται από τον άνθρακα. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες ηλεκτρικές εταιρίες της Κίνας επενδύουν δυναμικά στην πράσινη ενέργεια.

Όπως επισημαίνεται στην έκδοση, οι εταιρίες που κατατάσσονται στις τελευταίες θέσεις διαθέτουν ελάχιστη ή και καθόλου παραγωγή από ΑΠΕ και τείνουν να είναι εγκατεστημένες σε χώρες με παραγωγή ορυκτών καυσίμων, όπως, η Νότια Αφρική, η Πολωνία, η Ινδία, η Ινδονησία και οι ΗΠΑ.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της κατάταξης για φέτος, που είναι η τρίτη κατά σειρά, ο γενικός γραμματέας της Eurelectric Hans de Berge επισήμανε το ρόλο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, ως παγκόσμιοι ηγέτες της πράσινης ενέργειας. «Οι ευρωπαικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού είναι προσανατολισμένες σταθερά στο να κάνουν πραγματικότητα την απανθρακοποίηση της Ευρώπης», τόνισε. «Η Eurelectric και τα μέλη της εργάζονται συνεχώς, για να καταδείξουν ότι οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια παραμένουν ελκυστικές και ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται».