Ελπίδες Μείωσης για την Τιμή του Φ. Αερίου της Gazprom Λόγω της Πτώσης Τιμών Πετρελαίου

Ελπίδες Μείωσης για την Τιμή του Φ. Αερίου της Gazprom  Λόγω της Πτώσης Τιμών Πετρελαίου
της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου
Δευ, 27 Οκτωβρίου 2014 - 11:42
Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, που κυριαρχεί κατά το τελευταίο τρίμηνο και πλέον, φαίνεται ότι δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τη μείωση της τιμής του συμβολαιοποιημένου φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη από την Gazprom. Η προοπτική αυτή θα αποκτήσει σάρκα και οστά από τον Ιανουάριο του 2015 για να κορυφωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο

Η πτώση των τιμών του αργού πετρελαίου, που κυριαρχεί κατά το τελευταίο τρίμηνο και πλέον, φαίνεται ότι δημιουργεί βάσιμες ελπίδες για τη μείωση της τιμής του συμβολαιοποιημένου φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη από την Gazprom. Η προοπτική αυτή θα αποκτήσει σάρκα και οστά από τον Ιανουάριο του 2015 για να κορυφωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο.

Όπως είναι γνωστό, η τιμή του φυσικού αερίου εξαρτάται από τη ζήτηση και την προσφορά στις πετρελαϊκές αγορές, με ορίζοντα τους τελευταίους 6-9 μήνες που προηγήθηκαν. Άλλωστε, αυτήν την παραδοχή χρησιμοποιούσε ένθερμα τα τελευταία χρόνια η Gazprom, προκειμένου να διατηρεί τις τιμές του φυσικού αερίου σε υψηλά επίπεδα.

Αντίθετα, περισσότερο εκλογικευμένες είναι οι τιμές του φυσικού αερίου που διαμορφώνεται στα gas price hubs, καθώς βασίζονται στις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης σε περιφερειακό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένων και των δεδομένων που απορρέουν από τις αντιδράσεις των παικτών της αγοράς σε γεωπολιτικά γεγονότα. Με το σκεπτικό αυτό εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές ότι εάν ο φετινός χειμώνας είναι πιο βαρύς από τους προηγούμενους και εάν συνεχισθεί η Ουκρανική κρίση τότε ενδεχομένως θα υπάρξει απειλή για τον ομαλό σχεδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο, καθώς προβλέπεται ότι οι τιμές του στα περισσότερα hubs (Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο) μπορεί να εκτοξευθούν.

Από το 2010 έως το 2014 η Gazprom αναγκάστηκε να επαναδιαπραγματευθεί τις τιμές του συμβολαιοποιημένου φυσικού αερίου με αρκετούς από τους πελάτες στην Ευρώπη, εισάγοντας για πρώτη φορά το στοιχείο της spot αγοράς. Ωστόσο, αυτό δεν συνέβη με όλους τους πελάτες της. Παρά μόνον με τα παλαιά κράτη-μέλη της Ε.Ε. Στα υπόλοιπα εξακολουθεί και ισχύει η φόρμουλα που βασίζεται στις τιμές του πετρελαίου. Ανάμεσα σε αυτά τα κράτη συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα.

Όμως, οι τιμές του brent έχουν πάρει την κατιούσα από τις αρχές του καλοκαιριού. Από τα 115 δολάρια το βαρέλι που ήταν στις 19 Ιουνίου έφθασαν στα 84 δολάρια κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου και φαίνεται ότι θα σταθεροποιηθούν στο επίπεδο των 85-86 δολαρίων το βαρέλι, τιμή που είναι κατά 25% χαμηλότερη από το peak του Ιουνίου.

Αυτό σημαίνει ότι το Δεκέμβριο, φέτος, οι αυξημένες τιμές του πετρελαίου, τον Ιούνιο, θα αντικατοπτριστούν στις συνδεδεμένες με αυτό τιμές του συμβολαιοποιημένου φυσικού αερίου που προμηθεύεται η Ευρώπη από την Gazprom, αλλά από τον Ιανουάριο του 2015 οι τιμές του τελευταίου εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να μειώνονται, καθώς θα πρέπει να προσαρμοσθούν στις αντίστοιχες μειώσεις τιμών του brent των μηνών που προηγήθηκαν. Η μεγάλη μείωση και κυρίως η σταθεροποίηση της τιμής του αργού στα 85-86 δολάρια ανά βαρέλι θα απεικονισθεί στις τιμές του φυσικού αερίου από το Μάρτιο του επόμενου χρόνου, μήνας που διατηρούνται οι χαμηλές θερμοκρασίες σε πολλές ευρωπαϊκές περιοχές.

Κατά πόσο οι τιμές του συμβολαιοποιημένου φυσικού αερίου θα μειωθούν σε σχέση με τις τιμές των gas price hubs οι αναλυτές πιστεύουν ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: την ουκρανική κρίση, την ένταση του φετινού χειμώνα και την ισοτιμία δολαρίου-ευρώ. Επιπλέον, θα παίξει ρόλο η σημασία και η αξία που έχει κάθε πελάτης για την Gazprom και το συγκρινόμενο gas price hub.Όσες χώρες έχουν διαπραγματευθεί με επιτυχία το συνυπολογισμό στην τιμή του παραδοτέου φυσικού αερίου και το στοιχείο τιμών της μετρητοίς θα κερδίσουν λιγότερο από τις μειωμένες τιμές του πετρελαίου.