Ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη χθεσινή συνάντησή τους διάρκειας δυόμισι ωρών, επιβεβαίωσαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο και την τρόικα, με τον κ. Βενιζέλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων έως τις 18 Δεκεμβρίου

Σε συμφωνία για το περιεχόμενο των ρυθμίσεων που αφορούν τα «κόκκινα» δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, κατέληξαν χθες οι Αντ. Σαμαράς και Ευάγγ. Βενιζέλος και ζήτησαν από τον Γκ. Χαρδούβελη να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε το σχετικό νομοσχέδιο να κατατεθεί, όπως και έγινε, σήμερα στη Βουλή.

Κυρίως, όμως, ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, στη χθεσινή συνάντησή τους διάρκειας δυόμισι ωρών, επιβεβαίωσαν την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τον σχεδιασμό της για την απεμπλοκή της χώρας από το μνημόνιο και την τρόικα, με τον κ. Βενιζέλο μάλιστα να υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση των σχετικών διαπραγματεύσεων έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης, βρέθηκε η αξιολόγηση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για τις κινήσεις της κυβέρνησης, ώστε να προετοιμαστεί η διαδικασία και οι επαφές για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Ο κ. Βενιζέλος, μετά το τέλος της συνάντησης, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν θα υπάρξουν προβλήματα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η αξιολόγηση της τρόικας θα ολοκληρωθεί κανονικά. «Μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου», τόνισε «που είναι προγραμματισμένο το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του έτους, θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες, οι επαφές και οι διαπραγματεύσεις ως προς το ευρωπαϊκό σκέλος του προγράμματος».

Η χώρα, σημείωσε «έχει ένα πλήρως επεξεργασμένο και τεκμηριωμένο πλαίσιο για έξοδο από το μνημόνιο και μετάβαση στην επόμενη φάση», ενώ αναφερόμενος στην αντίδραση των αγορών την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε ότι αυτή «έστειλε μηνύματα σε όλους» και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει ενσωματώσει τις αντιδράσεις αυτές στον σχεδιασμό της και πως «η κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά είναι πάντα εύθραυστη».

«Δεν υπάρχει σχέδιο Β»

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι «δεν υπάρχει σχέδιο Β» στον σχεδιασμό για την απεμπλοκή από το μνημόνιο και πρόσθεσε πως οι εξελίξεις της περασμένης εβδομάδας απέδειξαν ότι «όποιος σκέπτεται με όρους σχεδίου Β, παίζει με τη φωτιά».

Ξέρουμε, πρόσθεσε «τι είδους διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει ώστε να ολοκληρωθεί το ευρωπαϊκό πρόγραμμα, να διαμορφώσουμε την περίοδο χωρίς μνημόνιο και χωρίς τρόικα, αλλά με την σιγουριά που προσφέρει η συμμετοχή μας στους υφιστάμενους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς».

Αυτό που χρειάζεται τώρα, είπε ο Ευάγγ. Βενιζέλος «είναι να συσπειρωθούμε, να έχουμε τη σταθερότητα, την ενότητα, τη συναίνεση και την υπευθυνότητα που απαιτείται, γιατί μέχρι το τέλος της χρονιάς και σίγουρα μέχρι τον Φεβρουάριο, που θα έχουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, μπορεί να έχει αλλάξει η κατάσταση μες στην οποία κινούμαστε ως χώρα».

Ο κ. Βενιζέλος ρωτήθηκε αν οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να ζητήσουν και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα συμφωνία, στην οποία φυσικά απέφυγε να απαντήσει, σημείωσε, ωστόσο πως «αν είχαμε συναίνεση, αν όλοι στρατευόμασταν σε μια προσπάθεια, θα είχαμε πολύ πιο εύκολα και πολύ πιο γρήγορα αποτελέσματα». Δυστυχώς, πρόσθεσε «δεν έχουμε ένα αρραγές εσωτερικό μέτωπο και αυτό μας δυσκολεύει. Αν δεν υπάρχει συναίνεση, κάποια στιγμή θα υπάρξει ένα δίλημμα στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι πολίτες. Εάν θα στηρίξουν την ολοκληρωμένη, συμφωνημένη και ασφαλή λύση ή εάν θα αποδεχθούν μια περιπέτεια και μια πορεία στο άγνωστο».

Στη σύσκεψη, έγινε συζήτηση και για τις προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, με τον υπουργό Εξωτερικών να επισημαίνει αμέσως μετά πως «ο κ. Νταβούτογλου δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται μια πολύ απλή πραγματικότητα, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία υπάρχει. Είναι κράτος-μέλος του ΟΗΕ, της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης, έχει εθνική κυριαρχία και εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Η Τουρκία, πρόσθεσε δεν επικαλείται δικά της δικαιώματα ή διεκδικήσεις, αλλά θεωρεί ότι υπάρχουν κάποια δικαιώματα του ψευδοκράτους. Αυτό, κατέληξε «δεν μπορεί να γίνει δεκτό από κανέναν».

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 23/10/2014)