Η δημιουργία του κατάλληλου «μείγματος» δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου για τον συγκεκριμένο τομέα, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Η δημιουργία του κατάλληλου «μείγματος» δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του σχεδίου νόμου για τον συγκεκριμένο τομέα, το οποίο συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Όπως επισημαίνει σε σημείωμά του ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρήστος Βασιλάκος, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ στις δράσεις έρευνας και καινοτομίας και να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο «θα πρέπει να διασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες και να δοθούν τα απαραίτητα κίνητρα ώστε να ενισχυθεί και η συμμετοχή της ιδιωτικής πρωτοβουλίας».

Στο ίδιο σημείωμα αναφέρεται ακόμη, εν είδει διευκρίνισης, ότι το νομοσχέδιο σε καμία περίπτωση δεν θίγει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τη συνέχιση της λειτουργίας των ερευνητικών κέντρων, αλλά η πρόθεση του νομοθέτη είναι μέσα σε ένα εξάμηνο από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ να υποβληθούν προς έγκριση νέοι εσωτερικοί κανονισμοί για τα κέντρα. Επίσης, σε άλλο σημείο αναφέρεται ότι δεν διαταράσσεται το καθεστώς υπό το οποίο έχουν προσληφθεί οι ερευνητές πρώτης και δεύτερης βαθμίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος των Προέδρων Ερευνητικών Κέντρων, σε δική της ανακοίνωση, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την κατάθεση του νομοσχεδίου, το οποίο και υποστηρίζει επί της αρχής. Επιπλέον, υποστηρίζει ομόφωνα και υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις για πλήρη κάλυψη του κόστους μισθοδοσίας του τακτικού προσωπικού των ερευνητικών κέντρων και πλήρη εξομοίωση των μισθών ερευνητών και μελών ΔΕΠ αντίστοιχων βαθμίδων. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, η σύνοδος διαμαρτύρεται για την απόφαση για περικοπές σε ερευνητικά στις δράσεις του ΕΣΠΑ, όπως είναι τα Αριστεία Ι και ΙΙ, ERC και Θαλής, ζητώντας να τηρηθεί η συμβατική υποχρέωση της πολιτείας να χρηματοδοτήσει ερευνητικά έργα που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 21/10/2014)