Μαζική επιστροφή επενδυτών παρατηρήθηκε την Παρασκευή (17/10) αλλά και σήμερα (20/10) τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει έντονα ευμετάβλητο, λόγω των πολλών παραγόντων που επιδρούν στον τρόπου που οι αγορές αντιμετωπίζουν σήμερα την Ελλάδα

Μαζική επιστροφή επενδυτών παρατηρήθηκε την Παρασκευή (17/10) αλλά και σήμερα (20/10) τόσο στα ελληνικά ομόλογα όσο και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ωστόσο, το κλίμα παραμένει έντονα ευμετάβλητο, λόγω των πολλών παραγόντων που επιδρούν στον τρόπου που οι αγορές αντιμετωπίζουν σήμερα την Ελλάδα.

Οι δηλώσεις του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζεης κ. Μπενουά Κέρε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει τις επόμενες ημέρες σε αγορές τίτλων ( ABS) και καλυμμένων ομολόγων, αλλά και να λάβει πρόσθετα μέτρα εάν χρειαστεί , επέδρασαν στην επενδυτική ψυχολογία, οδηγώντας σε αγορές ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Μέσα στο υποστηρικτικό αυτό κλίμα η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου που υποχώρησε ενδοσυνεδριακά από το 9,2%, έως και τα χαμηλά του 7,919% και σταθεροποιήθηκε εν συνεχεία στο 8,07%. Το δε Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών έκλεισε με κέρδη 7,21% με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς να αυξάνεται κατά 5,5 δις. ευρώ, στα 61,8 δις. ευρώ από τα 56,379 δις. ευρώ στο άνοιγμα της συνεδρίασης.

Πάντως, οι εκτιμήσεις οίκων αξιολογήσεως επενδυτικών κεφαλαίων, αλλά και αναλυτών δεν επιτρέπουν ιδιαίτερη αισιοδοξία. Το 85% των αναλυτών που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του Bloomberg εδήλωσε πως η πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά για πρόωρη έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, δεν είναι λογική από οικονομικής άποψης.

Αλλά και ο Οίκος Αξιολόγησης Moodys σε έκθεση του αναφέρει πως ταχύτερη έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης της τρόικα θα δημιουργούσε στην Ελλάδα αβεβαιότητες στο σκέλος την αντλήσεως κεφαλαίων αλλά και στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων. Κατά τον οίκο ενδεχόμενη ταχύτερη έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης θα δημιουργούσε χρηματοδοτικά ρίσκα για την Ελλάδα, δεδομένων των υψηλών χρηματοδοτικών αναγκών του 2015, ύψους 20 δις. ευρώ. Ο Οίκος εστιάζει και στο πολιτικό ρίσκο, λέγοντας πως η πρόσφατη ψήφος εμπιστοσύνης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2015.

Τέλος, η ελβετική τράπεζα Credit Suisse σε έκθεσή της βλέπει «πέντε μήνες αβεβαιότητας» για την Ελλάδα, που ενδέχεται να περιορίσουν την ανάκαμψη και να περιπλέξουν το μεταρρυθμιστικό έργο. Σύμφωνα με ανάλυση της τράπεζας η Ελλάδα θα παραμείνει ευάλωτη έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό, κάτι που δεν αναμένεται να συμβεί πριν τον Μάρτιο του 2015.