Ενα καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 10 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται για το νησί της Σίφνου με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», περιλαμβάνει την αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μεγάλη... μπαταρία με το μέγεθος ενός μικρού σχολικού κλειστού γυμναστηρίου που θα περιορίσει τη δαπανηρή και ρυπογόνα λειτουργία της ντιζελοκίνητης μονάδας παραγωγής ρεύματος καθώς και τη δημιουργία του πρώτου «ενεργειακού συνεταιρισμού» που θα φέρνει εγγυημένα έσοδα σε όσους γίνουν μέτοχοι

Ενα καινοτόμο επενδυτικό σχέδιο στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 10 εκατ. ευρώ σχεδιάζεται για το νησί της Σίφνου με τη σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», περιλαμβάνει την αποθήκευση «πράσινης» ηλεκτρικής ενέργειας σε μια μεγάλη... μπαταρία με το μέγεθος ενός μικρού σχολικού κλειστού γυμναστηρίου που θα περιορίσει τη δαπανηρή και ρυπογόνα λειτουργία της ντιζελοκίνητης μονάδας παραγωγής ρεύματος καθώς και τη δημιουργία του πρώτου «ενεργειακού συνεταιρισμού» που θα φέρνει εγγυημένα έσοδα σε όσους γίνουν μέτοχοι.

Την ιδέα παρουσίασε στον υπουργό ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Younicos Τζέιμς Μακ Ντούγκαλ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον Οκτώβριο στην Αθήνα. Η συγκεκριμένη επιχείρηση γερμανικών συμφερόντων ειδικεύεται σε τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που βοηθούν τη διείσδυση των ΑΠΕ καθώς και στην ευστάθεια των συστημάτων ηλεκτροδότησης και αναπτύσσει υβριδικούς σταθμούς σε νησιά.

O υβριδικός σταθμός, σύμφωνα με τον φάκελο που έχει καταθέσει η Younicos προς αδειοδότηση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, περιλαμβάνει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ένα φωτοβολταϊκό (2 MW) και ένα αιολικό πάρκο (4,5 MW) και την κατασκευή ενός σταθμού μπαταριών (2,8 MW). Στο project περιλαμβάνονται ακόμη ένας διακοπτικός σταθμός διανομής, μία αποκλειστική Γραμμή Μεταφοράς και ένα σύστημα ελέγχου και ενεργειακής διαχείρισης. Θα παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα από ΑΠΕ και ένα μέρος της συνολικής ισχύος θα αποθηκεύεται σε μπαταρίες για να χρησιμοποιείται και αλλού στο νησί.

Το προτεινόμενο έργο θα μειώσει σημαντικά τις δαπάνες παραγωγής ενέργειας σε όλο το εύρος του συστήματος και περιορίζει την εξάρτηση από το πετρέλαιο ντίζελ. Θα αυξήσει τη διείσδυση της ανανεώσιμης ενέργειας και θα περιορίσει δραστικά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Επίσης ενισχύει την ισχύ και την αντοχή του δικτύου και βελτιώνει τη γενική ποιότητα της ηλεκτροδότησης.

Τα οφέλη

Τα οικονομικά οφέλη του έργου σε όλο το εύρος του συστήματος, επιτρέπουν ένα μοντέλο χρέωσης για τον παραγόμενο ηλεκτρισμό που θα καταλήγει σε έναν Εσωτερικό Βαθμό Απόδοσης περίπου 11,8% ετησίως, εξασφαλίζοντας επαρκή απόδοση επί της επένδυσης που αναμένεται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ.

Κατά την 20ετή διάρκεια ζωής του έργου, εξοικονομούνται 43 εκ. λίτρα πετρελαίου ντίζελ. Το αποτέλεσμα είναι μια μείωση των δαπανών για ορυκτά καύσιμα της τάξης των 138 εκατ. ευρώ, βάσει της συντηρητικής εκτίμησης και μια μείωση της τάξης των 240-490 εκατ. ευρώ αν δεχτούμε πιο ρεαλιστικές αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου ντίζελ. Οι ειδικοί της Younicos αναπτύσσουν μία παρόμοια επένδυση στο νησί Graciosa, στο δεύτερο μικρότερο νησάκι των Αζορών της Πορτογαλίας με 4.500 κατοίκους.

Η Σίφνος επιλέχθηκε να είναι ένας από τους πρώτους υποψηφίους για ένα υβριδικό σύστημα Ανανεώσιμης Ενέργειας, με στόχο να γίνει πρότυπο για άλλα νησιά και περιοχές εκτός δικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», για το συγκεκριμένο σχέδιο της Σίφνου έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον χρηματοδότησής του τόσο από επενδυτές όσο και από τοπικούς επιχειρηματίες αλλά και απλούς κατοίκους. Θέλουν να συμμετάσχουν στη χρηματοδότηση του έργου συστήνοντας ουσιαστικά έναν «ενεργειακό συνεταιρισμό». Με πιο απλά λόγια, όποιοι θέλουν θα αποκτήσουν μερίδια συμμετοχής στο έργο και το υπόλοιπο κεφάλαιο θα αναλάβει να επενδύσει η Younicos.

Με το «Sifnos Project» θα χρησιμοποιείται η πλεονάζουσα ενέργεια για άλλες δράσεις, όπως αφαλατώσεις, φόρτιση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για την παραγωγή μεθανίου που θα χρησιμοποιείται για την ψύξη ? θέρμανση των δημόσιων κτιρίων κλπ. Επιπλέον το νησί θα λάβει και την απαραίτητη τουριστική προβολή ως «πράσινο νησί».

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης συναντήθηκε με τον Γερμανό Αντικαγκελάριο στην Αθήνα στις 26 Σεπτεμβρίου, ενώ στις αρχές του Οκτωβρίου δέχτηκε και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Younicos Τζέιμς Μακ Ντούγκαλ. Μάλιστα λίγες μέρες μετά τη συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον επικεφαλής της γερμανικής εταιρείας, ο τελευταίος με επιστολή του προς τον Ελληνα υπουργό, εξέφραζε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και το ενδιαφέρον του για το project της Younicos, καταλήγοντας με μια προσωπική... διαπίστωση για τον Ελληνα υπουργό: «Τώρα κατανοώ γιατί ο Αντικαγκελάριος της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, σας εκτιμά τόσο πολύ», γράφει.
Με δήλωσή του στο «Εθνος της Κυριακής» ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρει σχετικά με το «Sifnos Project»: «Η ανυπαρξία, όλα αυτά τα χρόνια, ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών της πατρίδας ?ας ?ε την ηπειρωτική Ελλάδα, αποτελεί ένα σημαντικό αντιαναπτυξιακό μειονέκτημα. Μόνο η δαπάνη για την προμήθεια μαζούτ στις μονάδες που παράγουν τοπικά ηλεκτρική ενέργεια, ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 800 εκατο??ύρια ευρώ. Πλέον, η χώρα μας προχωρά ταχύτατα στη διασύνδεση των νησιών, ένα έργο ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή στρατηγική.

Το προτεινόμενο έργο θα εκτοξεύσει το ποσοστό διείσδυσης Ανανεώσιμης Ενέργειας σε 50%, από 2% που είναι σήμερα, ενώ οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μειωθούν κατά 115.429 τόνους ανά κάτοικο».

(από την εφημερίδα "Έθνος", 19/10/2014)