Κεντρικός Φορέας για την Αξιοποίηση των Κοινοτικών και Εθνικών Πόρων

Κεντρικός Φορέας για την Αξιοποίηση των Κοινοτικών και Εθνικών Πόρων
του Γιώργου Μανέττα
Τρι, 30 Σεπτεμβρίου 2014 - 15:34
Τη δημιουργία ενός κεντρικού εθνικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ευρωπαϊκών και εθνικών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας προτείνει ο ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μανατζμεντ) και η PwC ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020), προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση

Τη δημιουργία ενός κεντρικού εθνικού φορέα, ο οποίος θα αναλάβει να συντονίσει την κατανομή των διαθέσιμων πόρων, ευρωπαϊκών και εθνικών για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα μας προτείνει ο ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μανατζμεντ) και η PwC ενόψει και της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020), προκειμένου να διευκολυνθεί η πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Όπως ανέφεραν χθες στελέχη της PwC, η σύσταση ενός τέτοιου φορέα καθίσταται επιτακτική, προκειμένου να περιορισθεί ο κατακερματισμός και οι επικαλύψεις που υπάρχουν σήμερα μεταξύ των φορέων που έχουν επιφορτιστεί με τον καταμερισμό των διαθέσιμων πόρων, ώστε να αρχίσουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά.

Με βάση την πρόταση της PwC, στο συγκεκριμένο φορέα, ο οποίος θα έχει λιτή και ευέλικτη δομή, θα πρέπει να ενταχθούν όλα τα Ταμεία που διαχειρίζονται ευρωπαϊκά κονδύλια, όπως το ΕΤΕΑΝ και τα διάφορα προγράμματα χρηματοδότησης, όπως το Jeremie, αλλά και όσα σχεδιασθούν στο μέλλον. Σύμφωνα με μελέτη της PwC, η οποία αποτελεί συνέχεια του «πορτοκαλί βιβλίου» που παρουσιάσθηκε πέρυσι με το σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα κατά την προηγούμενη προγραμματική περίοδο (2007-2013) δεν ήταν τόσο αποτελεσματικά, καθώς παρότι δεσμεύθηκαν κεφάλαια ύψους σχεδόν 1,8 δισ. ευρώ, δεν υπήρξε ανάλογη επιτυχία στην απορρόφησή τους. 

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε η κρίση αλλά και η αστάθεια του τραπεζικού συστήματος. Όπως επισήμανε ο κ. Κυριάκος Ανδρέου, συνεργάτης της PwC, η σημερινή συγκυρία είναι κατάλληλη, δεδομένου ότι και η χρηματοδότηση της Ε.Ε. που παραδοσιακά πραγματοποιείται με μορφή επιχορηγήσεων στρέφεται κατά τη νέα προγραμματική περίοδο περισσότερο προς τη χρήση χρηματοδοτικών εργαλείων. Ο κ. Ανδρέου είπε ότι μέσα από την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων μπορεί να προαχθούν επενδύσεις ιδίως στην έρευνα και στην καινοτομία, καθώς και σε έργα υποδομών, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως «πόλος έλξης» ξένων επενδυτών, σε μια στιγμή που το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η πρόταση της PwC, έρχεται σε μια περίοδο που οι χώρες σχεδιάζουν τα επιχειρησιακά τους προγράμματα και καταρτίζουν τις μελέτες, ώστε να καθορίσουν το πλαίσιο χρήσης των χρηματοδοτικών εργαλείων στη νέα προγραμματική περίοδο.

(από την Εφημερίδα: "Ημερησία", 30/09/2014)