Όταν οι Έλληνες επιχειρηματίες δυσκολεύονται να διακρίνουν προοπτική στη χώρα μας, ο CEO ενός αραβικού ομίλου, ενός ομίλου με ισχυρή βάση στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και με δυναμική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, λέει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό: «Εάν μειώνατε τη φορολογία στην Ελλάδα, θα μετέφερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, από τη Γενεύη, την έδρα της GECX»
Όταν οι Έλληνες επιχειρηματίες δυσκολεύονται να διακρίνουν προοπτική στη χώρα μας, ο CEO ενός αραβικού ομίλου, ενός ομίλου με ισχυρή βάση στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και με δυναμική ανάπτυξη στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, λέει χωρίς τον παραμικρό δισταγμό: «Εάν μειώνατε τη φορολογία στην Ελλάδα, θα μετέφερα εδώ, στη Θεσσαλονίκη, από τη Γενεύη, την έδρα της GECX».

Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον Φεϊσάλ Ρασίντ (Faisal Rashid), διευθύνοντα σύμβουλο της Global Energy & Commodities Exchange, ενός ομίλου, που αποτελεί οργανικό τμήμα της Al Rajhi Group Holdings, του business group που ελέγχει τη μεγαλύτερη τράπεζα στον ισλαμικό κόσμο, της Al Rajhi Bank και εταιρείες στο χώρο των κατασκευών, της ενέργειας, των τεχνολογιών περιβάλλοντος, του real estate.

To GECX Group λοιπόν, με έδρα στη Γενεύη και γραφεία σε Ντουμπάϊ, Λονδίνο και Μιλάνο, επέλεξε τη Θεσσαλονίκη σαν βάση για να αναπτύξει δραστηριότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη λεκάνη της Μεσογείου.

Γι’ αυτή τη συνεργασία, που άρχισε να αναπτύσσεται σταδιακά πριν δυόμισι χρόνια, μίλησαν στη Voria. gr o κ. Ρασίντ και ο διαχειριστής του GECX Group, θεσσαλονικιός, Βασίλης Τοτόλης.

To χρονικό της συνεργασίας

Πρόκειται για μία συνεργασία που άρχισε, χωρίς τυμπανοκρουσίες και πολλά- πολλά, όταν ο κ. Τοτόλης, ναυτιλιακός πράκτορας άρχισε να συνεργάζεται με τη GECX, για τη μεταφορά κυρίως LPG αλλά και πετρελαίου, σε Ελλάδα,Τουρκία, Αίγυπτο και Σερβία.

Η συνεργασία έγινε γρήγορα στενότερη, πήρε τη μορφή θυγατρικής και αίφνης, πήρε και μία άλλη μορφή που ακούει στην επωνυμία Rist Hellas, εταιρείας που αντιπροσωπεύει ωρολόγια, τις πολύ γνωστές μάρκες ORIS Watches και ΤW Steel, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Η ανακοίνωση για τη δημιουργία της Rist Hellas, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε έκπληξη, κι αυτό γιατί η GECX δραστηριοποιείται σαν broker στα commodities, στην ενέργεια, τα τρόφιμα και τα μέταλλα, αλλά και στις αγορές κεφαλαίου.

Για όλα όμως υπάρχουν εξηγήσεις. Ο Όμιλος, που σημειωτέον ακολουθεί τη Σαρία, τις αρχές δηλαδή του ισλαμικού κώδικα διαβίωσης, έχει κάνει τη στρατηγική επιλογή, να δραστηριοποιηθεί και στο χώρο της λιανικής και μάλιστα, ξεκινώντας από την ωρολογοποιία, να διεισδύσει στον τομέα της βιομηχανίας των ταχέως κινούμενων καταναλωτικών προϊόντων.

Η Ελλάδα πλατφόρμα επέκτασης στο retail

Έτσι, στην Ελλάδα της κρίσης, η GECX, αποφασίζει να μπει στο εμπόριο ρολογιών, ενώ ετοιμάζει τα επόμενά της βήματα στο retail.

«Δεν βλέπω στην Ελλάδα να υπάρχει κρίση, τουλάχιστον στην έκταση που την παρουσιάζουν. Υπάρχουν διαθέσιμα εισοδήματα στον κόσμο, για να γίνουν επιχειρηματικά ανοίγματα στο χώρο της λιανικής, άλλωστε αυτά τα τελευταία χρόνια, στο εμπόριο πετρελαίου και LPG πήγαμε πολύ ικανοποιητικά», τονίζει ο κ. Ρασίντ και προσθέτει:

«Την Ελλάδα, σε ό,τι αφορά στο retail, τη βλέπουμε σαν πλατφόρμα για να επεκταθούμε και σε άλλα είδη, όπως και σε δύο γειτονικές χώρες. Οι επόμενες κινήσεις μας, σχεδιάζεται να γίνουν, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, ως το Δεκέμβριο».

Αυτές οι νέες κινήσεις, όπως εξηγεί ο κ. Τοτόλης, θα γίνουν μέσα από νέα εταιρικά σχήματα. Παράλληλα, ο CEO της GECX δεν αποκαλύπτει τις δύο αυτές χώρες, αλλά, όπως είπε, πρόκειται για μεγάλες χώρες της ευρύτερης περιοχής. Συμπεράναμε από τη συζήτηση ότι πιθανόν η μία να είναι η Τουρκία, ενώ για τη δεύτερη, το ενδιαφέρον του Oμίλου έχει προσελκύσει η βόρεια Αφρική.

Ο αραβικός Όμιλος, που είναι πολύ καλά ενημερωμένος για τις εξελίξεις σχετικά με το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της ΟΛΘ ΑΕ, ενδιαφέρεται να επενδύσει στην Ελλάδα και σε άλλους κλάδους, έχοντας σαν ορμητήριο και βάση τη Θεσσαλονίκη.

«Μας ενδιαφέρει ο κλάδος του real estate, του τουρισμού, αλλά και των νέων τεχνολογιών, θα εξετάζαμε καινοτόμα projects τα οποία ενδεχομένως και να χρηματοδοτούσαμε, εάν κρίνουμε ότι έχουν προοπτική», προσθέτει ο Φεϊσάλ Ρασίντ, κλείνοντας μία πολύ ενδιαφέρουσα και αισιόδοξη συνέντευξη για τις εν δυνάμει επιχειρηματικές εξελίξεις στην περιοχή μας.

(από voria.gr, 17/09/2014)