Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη ρωσική «επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία για «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, δηλώνοντας πως το Κρεμλίνο έχει στρατεύματα που διεξάγουν άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της γειτονικής χώρας

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει την πρόθεση να επανεκκινήσει τη διαδικασία εισδοχής της χώρας στο NATO καθώς έχει βρεθεί αντιμέτωπη με τη ρωσική «επιθετικότητα», δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ κατηγόρησε τη Ρωσία για «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, δηλώνοντας πως το Κρεμλίνο έχει στρατεύματα που διεξάγουν άμεσες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο έδαφος της γειτονικής χώρας.

«Η κυβέρνηση θα υποβάλλει στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου το οποίο αποσκοπεί να αναιρέσει το (σημερινό διεθνές) νομικό καθεστώς ουδετερότητας της Ουκρανίας και να την επαναφέρει στον δρόμο για την εισδοχή στο NATO», δήλωσε ο Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού του συμβουλίου.

Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου, οι ηγέτες των χωρών-μελών του NATO είχαν συμφωνήσει η Ουκρανία να υποβάλει επίσημο αίτημα ώστε να αρχίσει η διαδικασία για να ενταχθεί στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο—κάτι το οποίο είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις της Ρωσίας. Αλλά το 2010, η φίλα προσκείμενη στη Ρωσία κυβέρνηση του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς είχε απεμπολήσει αυτόν τον στόχο, αν και συνέχισε να συνεργάζεται με το NATO.

Ο Γιατσενιούκ δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η Ουκρανία αναμένει να ληφθούν «κρίσιμες αποφάσεις» στη σύνοδο κορυφής του NATO η οποία θα γίνει την 4η και την 5η Σεπτεμβρίου στο Νιούπορτ.

«Η Ουκρανία χρειάζεται βοήθεια», είχε υπογραμμίσει.

Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen σε ανακοίνωσή του σήμερα ανέφερε ότι, «παρά τις διαψεύσεις της Μόσχας, είναι τώρα ξεκάθαρο πως ρωσικά στρατεύματα και εξοπλισμός έχουν παρανόμως περάσει τα σύνορα στην Ανατολική και ΝΑ Ουκρανία».

«Αυτό δεν είναι μια μεμονωμένη πράξη, αλλά αποτελεί μέρος ενός επικίνδυνου μοντέλου αποσταθεροποίησης της Ουκρανίας ως κυρίαρχο κράτους, εδώ και πολλούς μήνες», τόνισε ο Rasmussen, ο οποίος πρόσθεσε πως η στήριξη της Μόσχας στους Ουκρανούς αυτονομιστές, καθώς και το γεγονός ότι διατηρεί χιλιάδες στρατιώτες της στα σύνορα, απορρίπτουν όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για μια ειρηνική λύση.