Aμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στη Μέση Τάση, για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων που θα ισχύσουν την περίοδο 2015-2016. Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μετά την πρώτη φάση, που αφορούσε στα τιμολόγια της διετίας 2013-2014 για τα οποία μετά από πολλές πιέσεις και καθυστερήσεις, υπήρξε συμφωνία την περασμένη άνοιξη, με περίπου 100 επιχειρήσεις με κατανάλωση από 13 Gwh και πάνω ετησίως

Aμέσως μετά το καλοκαίρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις της ΔΕΗ με τις μεγάλες βιομηχανίες που προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια στη Μέση Τάση, για τη διαμόρφωση των νέων τιμολογίων που θα ισχύσουν την περίοδο 2015-2016. Πρόκειται για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων μετά την πρώτη φάση, που αφορούσε στα τιμολόγια της διετίας 2013-2014 για τα οποία μετά από πολλές πιέσεις και καθυστερήσεις, υπήρξε συμφωνία την περασμένη άνοιξη, με περίπου 100 επιχειρήσεις με κατανάλωση από 13 Gwh και πάνω ετησίως.

Τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης όπως και της Υψηλής είναι απελευθερωμένα και για τη διαμόρφωσή τους απαιτούνται διαπραγματεύσεις με τη ΔΕΗ, που μέχρι σήμερα είναι ο μόνος προμηθευτής ενέργειας.

Σωρεία διαβουλεύσεων
Για τα τιμολόγια 2013-14, που ουσιαστικά αποτέλεσαν το πρώτο τεστ της ΔΕΗ για τη διαμόρφωση των απελευθερωμένων τιμολογίων στην κατηγορία αυτή, χρειάστηκε σωρεία διαβουλεύσεων και επαφών, διαμεσολάβηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ακόμα και προσφυγές στις δικαστικές αρχές προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία.

Για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, το κόστος ενέργειας είναι κρίσιμος παράγων στη διαμόρφωση του συνολικού κόστους και άρα της ανταγωνιστικότητάς τους.

Στις βιομηχανίες που τροφοδοτούνται στην Υψηλή Τάση, για τις οποίες μετά από παρέμβαση του Δημοσίου, με την ιδιότητά του ως βασικού μετόχου της ΔΕΗ, επήλθε μείωση των τιμολογίων, η έκπτωση δεν έχει περάσει ακόμα σε όλους τους πελάτες. Ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις που έχουν καταλήξει σε συμφωνία με τη ΔΕΗ, ενώ οι περισσότερες ακόμα διαπραγματεύονται δεδομένου ότι το μέτρο έχει συνδυαστεί με συμφωνία για εξόφληση προηγούμενων οφειλών από λογαριασμούς ρεύματος.

Εξάλλου, διάχυτη είναι η ανασφάλεια για την ισχύ του μέτρου, καθώς ακόμα δεν έχει λάβει την πλήρη έγκριση από την Κομισιόν, η οποία εξετάζει αν οι μειώσεις αποτελούν ή όχι κρατική ενίσχυση.

Στον αέρα βρίσκεται και το μέτρο της «διακοψιμότητας», της δυνατότητας του ΑΔΜΗΕ, Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, να συνάπτει συμβάσεις με τις ενεργοβόρες βιομηχανίες για περιορισμό ή διακοπή της παροχής ηλεκτροδότησης, όποτε κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την ευστάθεια του συστήματος, έναντι ανταλλάγματος με τη μορφή έκπτωσης στην τιμή του ρεύματος. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μπλοκάρει την εφαρμογή του μέτρου, το οποίο ως βασική αρχή έχει νομοθετηθεί από το φθινόπωρο 2013. Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας με το κλιμάκιο της τρόικας η ελληνική πλευρά ζήτησε από την Κομισιόν να επισπεύσει τις διεργασίες γύρω από το μέτρο. Τους τελευταίους μήνες το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε διαρκή αλληλογραφία με τις υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ε.Ε., προκειμένου να βρεθεί η φόρμουλα που θα επιτρέψει την εφαρμογή της διακοψιμότητας. Ας σημειωθεί ότι ανάλογα μέτρα ισχύουν στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης.

Νομοθετική ρύθμιση
Μετά από πολλούς μήνες, η Ε.Ε. έδωσε πρόσφατα το πράσινο φως για την αντιστάθμιση του κόστους ρύπων, ενός ακόμα μέτρου για τη μείωση του κόστους στις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Για να τεθεί σε εφαρμογή απαιτείται νομοθετική ρύθμιση από το ΥΠΕΚΑ.

Τέλος, αναμένεται και η νομοθετική ρύθμιση για την κατανομή του αυξημένου κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ). Η σχετική χρέωση, που αναθεωρήθηκε προς τα πάνω από την ΡΑΕ, περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος, οικιακούς και επαγγελματικούς. Eξάλλου, αναμένονται και τα νέα εμπορικά τιμολόγια της ΔΕΗ που θα είναι μειωμένα, ενώ δεν αποκλείεται να συνοδευτούν με πρόσθετες εκπτώσεις που θα συνδυάζονται με την κατανάλωση ρεύματος και το προφίλ της επιχείρησης.

Την ίδια ώρα πάντως που στην Ελλάδα τα μέτρα για τη μείωση του κόστους ενέργειας λαμβάνονται με το σταγονόμετρο, η γειτονική Ιταλία επεξεργάζεται σειρά δράσεων για τη μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού στις επιχειρήσεις, κυρίως τις μεσαίες και τις μικρές. Το 2013 η Ιταλία είχε αποφασίσει ένα πρώτο πακέτο μέτρων που αφορούσε στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Στόχος του νέου προγράμματος είναι η εξοικονόμηση 1,9- 2,9 δισ. ευρώ ετησίως από τους λογαριασμούς ρεύματος και να γίνουν περικοπές της τάξης του 10% στα τιμολόγια.

Στο Μιλάνο ο Γ. Μανιάτης
Στο Μιλάνο βρίσκεται από χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, καθώς συμμετέχει στο Συμβούλιο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ε.Ε., που συνεδριάζει μαζί με το Συμβούλιο των υπουργών Εργασίας. Οι εργασίες του Συμβουλίου ολοκληρώνονται σήμερα. Στην ενεργειακή ατζέντα τα θέματα που κυριαρχούν είναι οι θέσεις της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή εν όψει της Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο υπό τον γενικό γραμμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, καθώς και η δέσμη μέτρων της Ε.Ε. για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια ως το 2050. Επίσης θα συζητηθεί η πράσινη ανάπτυξη στο πλαίσιο της προσπάθειας για ενδυνάμωση της περιβαλλοντικής διάστασης της στρατηγικής της Ε.Ε. για το 2020, καθώς και οι δυνατότητες αύξησης της απασχόλησης που προσφέρει η πράσινη οικονομία.

(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 17/07/2014)