Απορρίφθηκε από το α΄ θερινό τμήμα της Βουλής η πρόταση για δημοψήφισμα επί της «μικρής» ΔΕΗ. Νωρίτερα , στη συνεδρίαση τέθηκε το ερώτημα εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Καταγγέλλοντας τη διαδικασία, απείχαν ν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ.

Απορρίφθηκε από το α΄ θερινό τμήμα της Βουλής η πρόταση για δημοψήφισμα επί της «μικρής» ΔΕΗ. Νωρίτερα , στη συνεδρίαση τέθηκε το ερώτημα εάν μπορούν να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Καταγγέλλοντας τη διαδικασία, απείχαν ν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και οι ΑΝΕΛ.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης, οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ ζήτησαν να συνυπολογιστούν οι υπογραφές του ΚΚΕ.

Εκ μέρους της Χρυσής Αυγής, ο Μιχάλης Αρβανίτης εξαπέλυσε επίθεση με αντισημιτική χροιά στον Φ.Κουβέλη, λέγοντας ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι «δούλος των Εβραίων και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου» και για τον λόγο αυτό ζητά να διαχωριστούν οι υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ. Χαρακτήρισε, δε, τη στάση που τηρεί η ΧΑ για το θέμα της ΔΕΗ πατριωτική, σε αντίθεση με εκείνους που ψηφίζουν το ξεπούλημά της.

Ακόμη, ο Μ.Αρβανίτης υποστήριξε ότι είναι ρατσιστικό να ζητείται να μην προσμετρηθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής και να θεωρούνται β' κατηγορίας οι βουλευτές της ΧΑ, μαζί και οι χιλιάδες έλληνες πολίτες που ψήφισαν το κόμμα.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης τόνισε ότι το αίτημα του ΚΚΕ είναι διαφορετικό, καθώς περιλαμβάνει όλους τους νόμους για τη ΔΕΗ -κι όχι μόνο τη "μικρή ΔΕΗ"- και άρα οι υπογραφές των βουλευτών του δεν μπορούν να αθροιστούν με των υπολοίπων. Δεδομένου ότι και η ΔΗΜΑΡ αποσύρει τις υπογραφές της, εφόσον δεν θέλει να αθροιστούν μαζί με της Χρυσής Αυγής, δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών και έτσι δεν τίθεται θέμα σύγκλησης της Ολομέλειας, κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης.

Παρά την αρχική θέση του προέδρου της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκη ότι το θέμα θα τεθεί στο Επιστημονικό Συμβούλιο, στη διάρκεια μιας εκρηκτικής συνεδρίασης της Διάσκεψης των προέδρων την Πέμπτη αποφασίστηκε ότι επί του ζητήματος της άθροισης των υπογραφών θα αποφανθεί το α' θερινό τμήμα.

Επιπλέον, το α' θερινό τμήμα καλείται να αποφασίσει εάν το νομοσχέδιο για το οποίο ζητείται δημοψήφισμα ρυθμίζει σοβαρό κοινωνικό ή δημοσιονομικό θέμα, καθώς εάν η πλειοψηφία αποφασίσει ότι το ζήτημα είναι δημοσιονομικό σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο δημοψηφίσματος.

Δεδομένου ότι η «μικρή ΔΕΗ» προβλέπεται στη λίστα με τα προαπαιτούμενα της τρόικας για την επόμενη δόση, η κυβέρνηση αισθάνεται ότι διαθέτει ένα ισχυρό χαρτί και σε αυτό το επίπεδο.

Σε ό,τι αφορά την άθροιση των υπογραφών, η ΝΔ υποστηρίζει ότι οι υπογραφές των βουλευτών του ΚΚΕ δεν μπορούν να προσμετρηθούν, ενώ παράλληλα ρίχνει το μπαλάκι στη ΔΗΜΑΡ για τις υπογραφές των βουλευτών της ΧΑ.

Μιλώντας στο Mega το πρωί της Παρασκευής ο αντιπρόεδρος της Βουλής Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο οποίος πρόκειται να προεδρεύσει στη συνεδρίαση σήμερα, επισήμανε ότι με τον τρόπο που θέτει το αίτημά του το ΚΚΕ, δηλαδή που δεν διαχωρίζει τους προηγούμενους νόμους από τον τελευταίο για τη «μικρή ΔΕΗ», δεν μπορούν να προσμετρηθούν οι υπογραφές των βουλευτών του.

«Αν το ΚΚΕ δεν αποσύρει το αίτημα για δημοψήφισμα και για τους προηγούμενους νόμους δεν αθροίζονται οι υπογραφές. Πόσα δημοψηφίσματα να κάνουμε; Ας φέρει συμπληρωματικό αίτημα που να περιορίζεται στη "μικρή ΔΕΗ"» τόνισε.

Παράλληλα, ο κ. Μαρκογιαννάκης εξέφρασε την άποψη ότι «ουσιαστικά η ΔΗΜΑΡ αποσύρει το αίτημά της», καθώς δεν θέλει να αθροιστούν οι υπογραφές των βουλευτών της με εκείνων της Χρυσής Αυγής.

«Αν δεν προσμετρηθούν οι υπογραφές της Χρυσής Αυγής, δεν μαζεύεται ο απαιτούμενος αριθμός. Αρα αποσύρει το αίτημά της η ΔΗΜΑΡ» κατέληξε ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Απαντώντας στον κ. Μαρκογιαννάκη, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Αμοιρίδης σημείωσε ότι «δεν τα ερμηνεύει καλά» ο αντιπρόεδρος της Βουλής και επανέλαβε ότι η ΔΗΜΑΡ συμφωνεί να προσμετρηθούν οι υπογραφές της, αρκεί να μην συνυπολογιστούν και εκείνες της Χρυσής Αυγής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευ.Αποστόλου κάλεσε τον Χρ.Μαρκογιαννάκη να μην προεδρεύσει σε αυτήν τη συνεδρίαση, καθώς «θα μείνει ως μελανή στιγμή της ιστορίας της Βουλής».

Χαρακτήρισε τη διαδικασία που επέβαλε η κυβέρνηση «κατεξοχήν αντισυνταγματική» και «προσβλητική» την ώρα που τα 2/5 της Βουλής -όπως ορίζεται- και επί της ουσίας το σύνολο της αντιπολίτευσης ζητά ένα αυτονόητο πράγμα και κάλεσε τη ΝΔ να συμφωνήσει να συζητηθεί το αίτημα για δημοψήφισμα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της σύγκλησης της Ολομέλειας εφόσον υπάρχουν οι απαιτούμενες υπογραφές τάσσεται το ΠΑΣΟΚ.