Γιάννης Μανιάτης: Υποσχόμενες οι Περιοχές που Επιδιώκει να Διεξάγει Έρευνες Υδρογονανθράκων η Enel

Γιάννης Μανιάτης: Υποσχόμενες οι Περιοχές που Επιδιώκει να Διεξάγει Έρευνες Υδρογονανθράκων η Enel
energia.gr
Τετ, 23 Απριλίου 2014 - 17:38
Συνέντευξη στον Βήμα FM παραχώρησε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στο ενδιαφέρον της ιταλικής Enel για ανάληψη ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Συνέντευξη στον Βήμα FM παραχώρησε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, στην οποία αναφέρθηκε στις προοπτικές ανακάλυψης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στο ενδιαφέρον της ιταλικής Enel για ανάληψη ερευνητικών δραστηριοτήτων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Μανιάτη:

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έχουμε στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, διότι διαβάζουμε σήμερα στις εφημερίδες ότι υπάρχει ενδιαφέρον για έρευνες πετρελαίου και στην ξηρά δίπλα στο Ιόνιο, δηλαδή στην Δυτική Ελλάδα, στην Δυτική Πελοπόννησο, στην Αιτωλοακαρνανία και εκεί Πρέβεζα, Άρτα. Καλημέρα σας, κύριε Υπουργέ και Χρόνια Πολλά.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Καλημέρα. Χρόνια Πολλά

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Μα τώρα, θα βρούμε πετρέλαιο και στο Αγρίνιο;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ξέρετε, το Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία, είναι μια από τις περιοχές που έχει ερευνηθεί και στο παρελθόν και πραγματικά έχει ενδιαφέρουσες γεωλογικές δομές. Άρα, δεν είναι τυχαίο που εκδηλώθηκε ενδιαφέρον.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το ενδιαφέρον για εμάς, είναι ότι ένας κολοσσός όπως είναι η ENEL, η Ιταλική εταιρία η οποία κάνει γεωτρήσεις στην Ιταλία, ξαφνικά έρχεται και λέει «με ενδιαφέρει η περιοχή αυτή, για να προχωρήσω τις έρευνες».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Στις 7 Μαρτίου, όταν έγινε η πρώτη επίσημη συνάντηση της αντιπροσωπείας της ENEL και του ΥΠΕΚΑ όπου συζητήθηκαν όλα τα θέματα σε βάθος, διαπιστώσαμε ότι ήταν πολύ διαβασμένοι ερχόμενοι στο Υπουργείο. Ξέρουν πολύ καλά τα στελέχη της ENEL, οι γεωλόγοι και οι γεωφυσικοί, τη δομή της περιοχής και ήρθαν προετοιμασμένοι για την πρόταση την οποία τελικά και κατέθεσαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχουν ενδείξεις γι’ αυτή την περιοχή, ή έχουν κάτι παραπάνω από ενδείξεις;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Η δική τους εκτίμηση -και σε μεγάλο βαθμό αυτό συμπίπτει και με στοιχεία που έχουμε εμείς στο Εθνικό Αρχείο Υδρογονανθράκων- είναι ότι οι γεωλογικές δομές των περιοχών Άρτας - Πρέβεζας, Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας έχουν γεωλογικές αναλογίες και ομοιότητες τόσο με την περιοχή των Απεννίνων στη νότια Ιταλία, όσο και με την βορειότερη περιοχή της Αλβανίας. Έρχονται λοιπόν έτοιμοι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Έχουν δηλαδή βρει πετρέλαιο εκεί ;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Βέβαια. Στην ευρύτερη περιοχή της νοτίου Ιταλίας υπάρχουν αρκετά πεδία τα οποία εδώ και πάνω από 15 χρόνια αξιοποιούνται. Μάλιστα, υπάρχουν περιοχές που έχουν 500 εκατ. βαρέλια απόθεμα, άλλα κοιτάσματα με 400 εκατ., υπάρχει μια ολόκληρη αγορά η οποία αναπτύσσεται στη νότια Ιταλία. Και αυτό ακριβώς, δηλαδή η εμπειρία η γεωλογική και η γεωφυσική, είναι που ωθεί έναν ενεργειακό κολοσσό όπως είναι η ENEL να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τις τρεις περιοχές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είναι πιο εύκολο να διαπιστωθεί αν υπάρχει κοίτασμα στην ξηρά, ή στη θάλασσα;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Γενικά η ξηρά είναι πιο εύκολη από τη θάλασσα, πολύ περισσότερο βέβαια που στις ελληνικές θάλασσες, και αναφέρομαι κυρίως στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, έχουμε πολύ μεγαλύτερα βάθη από ότι συνήθως υπάρχουν στην υπόλοιπη Μεσόγειο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και τι θα γίνει; Αφού ζητά η ENEL να κάνει έρευνες, θα της δώσουμε ως χώρα το δικαίωμα να κάνει, ή θα προκηρυχθεί διαγωνισμός και αν θελήσουν και κάποιοι άλλοι τότε θα το πάρει ο καλύτερος;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Το πρώτο στάδιο είναι να κάνει αποδεκτές το Υπουργείο τις τρεις αιτήσεις και αυτό θα γίνει τις επόμενες λίγες ημέρες. Να κρίνει δηλαδή ότι είναι αξιόπιστες και άρα έχει νόημα να εκκινήσει τη διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού. Σε 15 - 20 ημέρες από σήμερα, αναμένεται να λάβω από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου μια θετική εισήγηση και ακολούθως θα στείλω στο ΦΕΚ και την Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού, στον οποίο θα ζητούμε από οποιονδήποτε διεθνή επενδυτή, με αφορμή την αίτηση βεβαίως της Enel, να εκδηλώσει ενδιαφέρον μέσα σε διάστημα 90 ημερών. Το χρονοδιάγραμμα είναι ότι σε περίπου 110 – 120 μέρες, το φθινόπωρο, θα έχει δρομολογηθεί η διαδικασία και θα έχουμε την κατάθεση φακέλων ενδιαφέροντος από όλες τις εταιρείες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πόσος χρόνος χρειάζεται κ. Υπουργέ για να ολοκληρωθούν οι έρευνες και να ξέρουμε με βεβαιότητα αν υπάρχει κοίτασμα ή όχι;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Η εκτίμηση που μου δίνουν οι άνθρωποι που διαχειρίζονται αυτά τα θέματα, είναι ότι θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια για να επικαιροποιήσουν και να εμπλουτίσουν τα στοιχεία που υπάρχουν με νέες έρευνες και αμέσως μετά θα προχωρήσουν σε γεωτρήσεις. Αυτό που συνέβη εχθές ήταν μια ευχάριστη είδηση, μια ψήφος εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία και στις προσπάθειες που κάνουμε για να αξιοποιήσουμε τους ελληνικούς Υδρογονάνθρακες.

Όμως βρίσκονται σε εξέλιξη και οι υπόλοιπες προσπάθειές μας και επιτρέψτε μου να σας πω τηλεγραφικά που βρισκόμαστε σήμερα : έχουμε ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με τους τρεις υποψήφιους αναδόχους των περιοχών Ιωαννίνων – Κατακόλου και Πατραϊκού κόλπου, έχουμε μάλιστα στείλει τις σχετικές συμβάσεις για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Εκτιμούμε ότι μέσα σε λίγες μέρες θα λάβουμε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο για να υπογράψουμε τις τρεις συμβάσεις για τις περιοχές που σας προανέφερα. Αμέσως μετά, θα καταθέσουμε στο Κοινοβούλιο τα κείμενα, ώστε να κυρωθούν και από την Βουλή των Ελλήνων.

Η άλλη πολύ μεγάλη εξέλιξη, που επίσης βρίσκεται σε ένα στάδιο υψηλής ωρίμανσης, αφορά στην ολοκλήρωση των γεωλογικών και γεωφυσικών ερευνών στο Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, η οποία προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, με την συνεργασία της Νορβηγικής εταιρίας PGS και του Γαλλικού κρατικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP. Εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος Μαΐου, σε περίπου ενάμιση μήνα, θα ολοκληρωθούν και οι ερμηνείες των δεδομένων. Κατά συνέπεια, μέσα στον Ιούνιο θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε σε ποια “blogs”, σε ποια τεμάχια, θα χωρίσουμε το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης ώστε πριν αρχίσει το καλοκαίρι να βγούμε σε έναν μεγάλο διεθνή γύρο παραχωρήσεων με αρκετές περιοχές, προκειμένου να ολοκληρώσουμε και αυτό το μεγάλο ζήτημα. Είναι σε πλήρη εξέλιξη και η αντίστοιχη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα, γεωλογική, γεωφυσική και περιβαλλοντική, προκειμένου ο χωρισμός των περιοχών να γίνει με απόλυτη ασφάλεια από όλες τις πλευρές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πάντως, για ν’ αρχίσουμε να ράβουμε κελεμπία, θέλει κάνα δυο χρόνια…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Εγώ θα ήμουν λίγο πιο αισιόδοξος για την πορεία των ερευνών και εξορύξεων, αλλά ας αφήσουμε την πραγματικότητα να το δείξει. Θα προσθέσω κάτι που έχει μεγάλη σημασία, γιατί σχετίζεται με τη νέα γενιά της πατρίδας μας. Την προηγούμενη εβδομάδα είχα τη χαρά να υπογράψω μια απόφαση για χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που το εποπτεύει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, των δύο πρώτων μεταπτυχιακών προγραμμάτων για έρευνα και αξιοποίηση Υδρογονανθράκων στη Ελλάδα. Και αυτό, αν θέλετε και με την Ακαδημαϊκή μου ιδιότητα, το θεωρώ πολύ σπουδαίο ως γεγονός. Δηλαδή, μέσα στον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αυτής της χρονιάς, πέντε (5) Πανεπιστήμια της χώρας, Μετσόβειο-Αριστοτέλειο-Καποδιστριακό-Δημοκρίτειο και Πάτρας, ξεκινούν ένα μεγάλο μεταπτυχιακό σε θέματα ερευνών Υδρογονανθράκων, και ένα δεύτερο μεταπτυχιακό το οποίο επίσης θα το στηρίξουμε οικονομικά θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Άρα, η Ελλάδα έχει πια ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων, με ενεργή παρέμβαση και του ελληνικού ανθρώπινου επιστημονικού δυναμικού, που όπως αντιλαμβάνεστε δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας, δημιουργεί απασχόληση, νέες ειδικότητες, μηχανικούς πετρελαίου κλπ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ο ΤΑΡ που βρίσκεται; Και τι γίνεται με το φυσικό αέριο του Ισραήλ, όπου λέγανε ότι μπορεί να περάσει μέσω της Τουρκίας ή μέσω της Ελλάδας για να πάει στην Ευρώπη;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ο ΤΑΡ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που πρέπει να διευκρινιστούν με τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως στις περιοχές της Καβάλας. Έχουμε ήδη καλέσει συσκέψεις γι’ αυτά τα ζητήματα. Αντιδράσεις πάντα υπάρχουν σε έργα μεγάλης εμβέλειας, σε όλα τα μέρη του κόσμου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Υπάρχουν αντιδράσεις εκεί, γιατί φοβούνται μην καταστραφεί το περιβάλλον.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Το πρόβλημα είναι κυρίως στα Τενάγη. Έχουμε ζητήσει και συμβάλλουν και οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ώστε να υπάρχει όσμωση εμπειριών, πληροφοριών και μελετών ανάμεσα στη μελετητική ομάδα του ΤΑΡ και στις τοπικές κοινωνίες, κυρίως το Τεχνικό και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο που είναι οι επιστημονικοί σύμβουλοι των τοπικών κοινωνιών. Είμαι αρκετά αισιόδοξος ότι τα προβλήματα θα ξεπεραστούν πολύ σύντομα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Ενοχλούνται διότι θα περάσει από εκεί ο αγωγός; Τι φοβούνται; Δεν καταλαβαίνουμε…

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Υπάρχουν προβλήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας, σε συγκεκριμένες περιοχές που έχουν προσδιοριστεί. Ζητούν λοιπόν οι εκπρόσωποι των τοπικών κοινωνιών να υπάρξει επαναχάραξη του αγωγού.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Να περάσει δηλαδή από αλλού ο αγωγός… όπως παλιά ο δρόμος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Τώρα, να σας ενημερώσω και για το δεύτερο ερώτημά σας, για το θέμα του αγωγού Eastmed που θα ενώνει τα κοιτάσματα Ισραήλ – Κύπρου με Κύπρο, Κρήτη και στη συνέχεια μέσω ηπειρωτικής Ελλάδας με την υπόλοιπη Ευρώπη, ότι είναι ένα έργο για το οποίο εμείς έχουμε ήδη προκηρύξει την εκπόνηση της τεχνικής μελέτης του έργου. Μάλιστα, τον προηγούμενο μήνα που ήμουν στην Κύπρο συζήτησα το συγκεκριμένο θέμα με όλη την Κυπριακή ηγεσία. Έχει ενταχθεί στα έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος. Ασφαλώς υπάρχουν ανταγωνιστικές λύσεις, όπως ο αγωγός μέσω Τουρκίας που προναναφέρατε…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν έχουμε καταλήξει;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Δεν έχει καταλήξει, ούτε η ισραηλινή πλευρά κυρίως που έχει τα περισσότερα κοιτάσματα. Πάντα, βέβαια, παραμένει στο τραπέζι ο δικός μας αγωγός ως συμπληρωματική λύση της μεγάλης μονάδας υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο, η οποία πιστεύουμε ότι αποτελεί έτσι ή αλλιώς την βασική, πρώτη επιλογή. Και ο αγωγός μέσω Κρήτης και ηπειρωτικής Ελλάδας, επίσης, θα συμπληρώσει αυτή την εθνική πρωτοβουλία. Να σας επισημάνω τούτο : στο άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που θα γίνει μέσα στον Μάϊο, έχουμε βάλει ως κύριο θέμα στην ατζέντα των Υπουργών της Ευρώπης το ζήτημα της αξιοποίησης Υδρογονανθράκων της νοτιοανατολικής Μεσογείου και των αντίστοιχων αγωγών, διότι έχει άμεση συσχέτιση με την κρίση που ζούμε τώρα στην Ουκρανία και τα προβλήματα της ενεργειακής ασφάλειας των κρατών – μελών της Ε.Ε. Αποτελεί μια μεγάλη σπουδαιότητα να αναδείξουμε τον κομβικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η χώρα μας στο ευρύτερο ενεργειακό γίγνεσθαι, πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν ενεργειακές κρίσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και κάτι τελευταίο, πριν σας αποχαιρετήσουμε. Σας τηλεφωνεί και σας μετά τα μεσάνυχτα ο Πρωθυπουργός, με το σύστημα αυτό της έγκαιρης προειδοποίησης που έχετε ;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Ο Πρωθυπουργός, εξ όσων γνωρίζω και από συναδέλφους, τηλεφωνεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Σε σας έχει τηλεφωνήσει;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Σε όλους τους Υπουργούς τηλεφωνεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Άρα υπάρχουν πράγματα που δεν έχουν γίνει στο Υπουργείο σας.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Όχι. Σε μένα δεν έχει τηλεφωνήσει μετά τα μεσάνυχτα, αλλά τηλεφωνεί αρκετά συχνά. Και είναι ευχάριστο να δέχεσαι τηλέφωνα και από τον Πρωθυπουργό της χώρας και από τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, που παρακολουθούν από κοντά όλες τις εξελίξεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πως γίνεται; Έχετε πορτοκαλί τηλέφωνο στο σπίτι, ή παίρνουν στο κινητό ;

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Στο κινητό. Έτσι κι αλλιώς, όλοι οι Υπουργοί της Κυβέρνησης οφείλουμε να είμαστε διαρκώς σε εγρήγορση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Κύριε Υπουργέ, καλή επιτυχία σας εύχομαι και να μας πείτε πότε ν΄αρχίσουμε να ράβουμε τις κελεμπίες...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ : Να είστε καλά. Γειά σας.