Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στο πρωτοσέλιδο άρθρο της International New York Times, που δημοσιεύθηκε χθες, σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα τακτοποιεί τα του οίκου της»
Ο πρόεδρος του ομίλου Μυτιληναίου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, με δηλώσεις του στο πρωτοσέλιδο άρθρο της International New York Times, που δημοσιεύθηκε χθες, σημείωσε τη μεγάλη πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημοσιονομικά της χώρας, ενώ δηλώνει χαρακτηριστικά πως «η Ελλάδα τακτοποιεί τα του οίκου της».

Το άρθρο θέτει τον προβληματισμό του κατά πόσον είναι αρκετό από μόνο του το πρωτογενές πλεόνασμα για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση η οποία έχει επέλθει την τελευταία πενταετία, δεδομένου του μεγέθους του χρέους της χώρας, και της υψηλής ανεργίας. Οι φόροι που έχουν εφαρμοστεί θα είναι δύσκολο να διατηρηθούν, καθώς οι επιχειρήσεις και οι πολίτες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν πλέον στην πολύ υψηλή φορολογία, δημιουργώντας ανησυχία στις αγορές για την ικανότητα της Ελλάδας να παρουσιάζει σταθερά πρωτογενές πλεόνασμα.

Ο Ε. Μυτιληναίος σημείωσε ότι «η υπερφορολόγηση αποτελεί βάρος για την ελληνική οικονομία, αλλά αυτήν τη στιγμή η κατεύθυνση που δίνει η τρόικα στην κυβέρνηση είναι ότι υποχρεούται να εστιάσει στη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, προκειμένου να γίνει αντιληπτό στους δανειστές ότι η χώρα τακτοποιεί τα του οίκου της. Λαμβάνοντας όμως υπόψη ότι η Ελλάδα ανήκει σε μια νομισματική ένωση και δεν έχει τη δυνατότητα υποτίμησης του νομίσματός της, οι κύριες άλλες επιλογές που έχει θα ήταν να προωθήσει επενδύσεις σε έργα υποδομής και να αυξήσει την προσφορά χρήματος ή να μειώσει τους φόρους για να δώσει ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη. Με δεδομένο ότι οι παραπάνω επιλογές δεν είναι στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην παρούσα φάση, γίνεται ακόμα πιο κρίσιμη η προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, για την επανεκκίνηση της οικονομίας».

Σημείωσε ακόμα ότι καταγράφεται αναθέρμανση του ενδιαφέροντος από ξένους επενδυτές για την Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως παραμένει συγκρατημένο καθώς το υπέρογκο χρέος της χώρας λειτουργεί σαν τροχοπέδη για την προσέλκυση περισσότερων ξένων άμεσων επενδύσεων. Τόνισε τέλος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά θα είναι μια αργή διαδικασία.

Η αρθρογράφος Liz Alderman υπενθυμίζει την πρόσφατη συμμετοχή του μεγάλου καναδικού fund Fairfax Holdings στο μετοχικό κεφάλαιο του ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΥ και της Eurobank Properties.