Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στην οποία θα συζητηθεί μία σειρά θεμάτων που αφορούν την χώρα μας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και η κρίση στην Ευρωζώνη, τα ελληνοτουρκικά κ.ά. Από την ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα θέματα της ενέργειας, αλλά και το ζήτημα της ΑΟΖ

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά στον Λευκό Οίκο, την Πέμπτη 8 Αυγούστου, στην οποία θα συζητηθεί μία σειρά θεμάτων που αφορούν την χώρα μας και τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, αλλά και η κρίση στην Ευρωζώνη, τα ελληνοτουρκικά κ.ά. Από την ατζέντα της συνάντησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Μπαράκ Ομπάμα δεν θα μπορούσαν να λείψουν τα θέματα της ενέργειας, αλλά και το ζήτημα της ΑΟΖ. Σε αυτή την πτυχή της επίσκεψής του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαμαράς στην πρόσφατη συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ»

Ειδικότερα, στην ερώτηση, αν περιμένει μια καθαρή θέση από τον αμερικανό Πρόεδρο όσον αφορά την ελληνική ΑΟΖ και σε τι βαθμό υπάρχει ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης στα ενεργειακά, ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε:

«Το θέμα έχει τώρα ευρύτερες διαστάσεις. Από την αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Μεσογείου εξαρτάται πλέον και ο εφοδιασμός της ίδιας της Ευρώπης. Οπως και από τους «διαδρόμους» που θα δημιουργηθούν στη Νότια Ευρώπη -από θαλάσσιους και χερσαίους αγωγούς -εξαρτώνται η διαφοροποίηση και η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, οι ενεργειακοί πόροι που βρίσκονται μέσα στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο μπορούν σε λίγα χρόνια να καλύπτουν κάποιο, όχι αμελητέο, μέρος των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης.

Αν επαληθευτούν κάποιες πρόσθετες ενδείξεις που υπάρχουν, το μέρος αυτό μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερο. Και μαζί με τα αντίστοιχα αποθέματα της Κύπρου και του Ισραήλ, τα οποία έχουν ήδη ανακαλυφθεί ή θεωρούνται αρκετά πιθανά, η περιοχή μας μπορεί να καλύπτει μελλοντικά σημαντικότατο μέρος των ενεργειακών αναγκών ολόκληρης της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης ενδιαφέρει τις ΗΠΑ εδώ και χρόνια. Τώρα ανοίγει η συζήτηση και στην Ευρώπη. Και από τις εξελίξεις που θα προκύψουν θα αναβαθμιστούν η θέση και ο ρόλος πολλών χωρών της περιοχής μας. Και η Ελλάδα θα είναι σίγουρα μία από τις χώρες αυτές».

Ας σημειωθεί, τέλος, ότι την ημέρα της επίσκεψης Σαμαρά στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Ενεργειακής Συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, στην Μεγαλόνησο, από τους Υπουργούς Ενέργειας των τριών χωρών.